Respekt k duševnímu vlastnictví do škol

pátek 7. května 2010 ·

3. května 2010 uzavřely Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Mezinárodní obchodní komora v ČR smlouvu o partnerské spolupráci při realizaci projektu Originál, jehož cílem je při zapojení soukromého i veřejného sektoru účinněji bojovat proti padělatelství a pirátství.

„Upoutat pozornost veřejnosti na téma duševní vlastnictví považuji za velmi dobrý a dlouho očekávaný skutek," řekla ministryně školství mládeže a tělovýchovy Miroslava Kopicová a dodala: „klíčovou cílovou skupinu, které bychom se měli věnovat s mimořádnou pečlivostí, tvoří právě školáci a mládež."

Respekt k právům duševního vlastnictví je jedním ze znaků vyspělé společnosti založené na znalostech, zajišťuje návratnost investic a podporuje tak inovaci a tvořivost, ochraňuje vynálezce, návrháře a umělce. „Snížení poptávky po plagiátech je dlouhodobý proces, respekt k právům duševního vlastnictví by si měl člověk osvojit již ve školním věku, a proto je součástí naší spolupráce i soutěž pro žáky základních a středních škol s názvem ‚respektuji originál‘, kterou společně vyhlásíme v září tohoto roku a které paní ministryně poskytla osobní záštitu," říká ke spolupráci ICC ČR a MŠMT Vladimír Šiška, výkonný ředitel ICCČR.

Realizaci osvětových aktivit v oblasti duševního vlastnictví mají příslušná ministerstva za úkol i v akčním plánu vlády pro boj proti padělatelství a pirátství z roku 2007. Jiřina Tichá, ředitelka odboru předškolního, základního a základního uměleckého vzdělávání MŠMT k tomu uvedla: „Ve spolupráci s Ministerstvem kultury a Ministerstvem průmyslu a obchodu máme podle akčního plánu připravit akce zaměřené na výchovu a osvětu spotřebitelů, jejichž posláním bude zdůraznění, že nákup padělaných či pirátsky vyrobených produktů nejenže podporuje trestnou činnost, ale může také představovat ohrožení bezpečnosti či dokonce zdraví spotřebitele."

Cílem připravované soutěže „Respektuji originál" je zvýšit povědomí žáků a studentů o problematice duševního vlastnictví, zábavnou formou vysvětlit, co jsou práva z duševního vlastnictví, proč je důležité je respektovat a upozornit na jejich porušování. Mládež získá prostřednictvím soutěže osobní zkušenost s tvorbou autorského díla a jeho následným užitím. Michaela Janáková, vedoucí projektu Originál, k soutěži dodává: „Výsledkem má být nastartování trendu, kdy nerespektování práv z duševního vlastnictví nebude ‚cool‘, ale bude patřit tam, kam patřit má. Do kolonky krádež."

9 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
7. května 2010 v 9:49  

Ano, budeme dětem vysvětlovat, že je správné si koupit DVD za 800 Kč, na které se pak podívají jednou, možná dvakrát. Jen se bojím, až se děti zeptají, proč je cena tak vysoká, že nebudu vědět, co říct.

Anonymní řekl(a)...
7. května 2010 v 10:40  

Cena je tak vysoká, protože zahrnuje náklady na výrobu a distribuci. A vzhledem k tomu, že si určité (nikoli zanedbatelné) procento občanů České republiky zvyklo na bezpracný život a krádeže, tak poctivý občan v cené zaplatí i za ty nepoctivé, kteří si obsah DVD ukradli.
To je úplně stejné jako třeba s daněmi - kolik lidí platí daně a kolik lidí přijímá tyto peníze po přerozdělení státem? V první části je cca jedna třetina obyvatel, v druhé cca dvě třetiny.

portál pro základní a střední školy řekl(a)...
7. května 2010 v 11:40  

Tím "náklady na výrobu a distribuci" myslíte co?

Anonymní řekl(a)...
7. května 2010 v 12:19  

Například producentka filmu Bátehory paní Jakubisková si se svým právníkem vypočítala, že na základě počtu stažení pirátských kopií filmu z internetu, přišla o šedesát milionů... chudinka.

Anonymní řekl(a)...
7. května 2010 v 12:28  

Náklady na výrobu a distribuci - nejsem ekonom, takže nevím, jestli budu používat správné pojmy. Náklady na výrobu mohou být: natočení filmu, jeho sestříhání, jeho vylisování na DVD. Nákup techniky na natočení, sestříhání, plat (plus odvody za zdravotní a sociální pojištění) lidem za natočení a sestříhání atd.
Distribuce může zahrnovat například náklady na koupi kamionu, který DVD převeze od výrobce ke spotřebiteli, zaplacení mýtného za auto nebo daněmi hrazené státní dotace na přepravu vlakem Českých drah. Provoz "místnosti" prodejce DVD, jeho plat a odvody na zdravotní a sociální pojištění. Ke všemu připočtěme DPH.

Nebo jsem jen nepochopil ironii v otázce?

Anonymní řekl(a)...
7. května 2010 v 13:32  

Anonym 12:19
přišla o šedesát milionů... chudinka.

Pro Vás je 60 miliónů pakatel, že byste nad tím mávl rukou?

Z této částky zaplatí tak polovinu na daních a odvodech a zbytek použije na natočení dalšího filmu.

Nebyl jste náhodou jeden z těch, kteří chtěli stávkovat kvůli navrhovanému snížení platu o 4 %, tedy asi o 10000 Kč za rok?

Pokud je pisatel žena, omlouvám se za genderovou nekorektnost.

Anonymní řekl(a)...
7. května 2010 v 19:33  

Nejprve by se měl řešit problém kopírování materiálů pro výuku, pak lze žákům něco vykládat om tom, že se kopírovat nemá.

Anonymní řekl(a)...
9. května 2010 v 1:06  

A budou to vysvětlovat učitelé, kteří kopírují žákům učebnice místo toho, aby si je žáci/škola zakoupila?

Vít Pátek řekl(a)...
10. května 2010 v 11:59  

Zvláštní...
Když si největší světové firmy přes Mezinárodní obchodní komoru "dupnou", tak se MŠMT hned staví do haptáku, organizuje soutěže a rozplývá se nad potřebností široké osvěty.
Když si dovolil slušně postěžovat Svaz českých knihkupců a nakladatelů, že duševní vlastnictví, obsažené v produktech jeho členů, se ve školách krade ve velkém, byl ředitelům škol rozeslán dopis, vyznívající zhruba tak, že "nakladatelé, jmenovitě jistý potížista v jejich čele, si stěžují, tak si na ně dejte pozor".

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.