Ministryně Kopicová se loučí a bilancuje

úterý 18. května 2010 ·

Ministryně školství Miroslava Kopicová na dnešní tiskové konferenci zhodnotila své roční působení ve funkci. Daleko větší prostor však věnovala výhledům do budoucna a úkolům, které čekají na jejího nástupce v čele resortu.


„Vzdělávání je oblast, na které musí být postavena naše budoucí prosperita. Před každým budoucím ministrem či ministryní školství stojí celá řada zásadních úkolů, kterým se - pokud budou odpovědní - nemohou vyhnout. Rozhodně to není tak, že by si každý nová vláda mohla vybrat, který problém ve školství chce řešit a který odloží na později. Žebříček priorit je objektivní a zcela evidentní a ať už bude nový šéf resortu z jakékoliv strany, nezbude mu, než ho respektovat," zdůraznila ministryně Miroslava Kopicová.

Připomněla zároveň, že pro některé klíčové oblasti ponechává svým nástupcům náměty, jak postupovat při řešení potíží. „Nejde z mé strany o žádné povýšené rady. Prostě se domnívám, že za mého působení úřad spolupracoval s celou řadou vynikajících expertů a byla by škoda jejich náměty nevyužít, nebo je alespoň nevzít v potaz jako případnou inspiraci. Tím spíš, že jejich ani má práce nikdy neměla politický, ale jen a pouze věcný, odborný charakter."

Za největší úspěchy svého působení pokládá Miroslava Kopicová především obnovení prací na reformě terciárního vzdělávání, včetně ustavení Rady pro reformu vysokoškolského vzdělávání v čele s prof. Rudolfem Haňkou z University of Cambridge. V nejbližší době chce také ministryně Kopicová na jednání vlády předložit principy reformy finanční podpory studentů, které pokládá za podstatnou součást žádoucích změn v českém vysokém školství.

Významná je podle slov ministryně také novela vysokoškolského zákona, která zavádí registr profesorů a docentů a dále i garanta studia. „Fenomén tzv. létajících profesorů je dlouhodobě pokládán za jedno z největších negativ našeho terciárního vzdělávání a já pevně doufám, že tato legislativní úprava přispěje k likvidaci podobných neblahých jevů," varovala ministryně Kopicová.

Mezi další dobré výsledky řadí stabilizaci financování resortu včetně předjednání rámce financování pro rok 2011. „Platy pracovníků ve školství se nesmí v žádném případě snižovat," zdůrazňuje ministryně.

Pozitivně pokračuje čerpání prostředků z operačních programů, přičemž za nejdůležitější v oblasti regionálního školství pokládá Miroslava Kopicová projekt EU peníze školám, který mimopražským základním školám umožní bez zbytečné administrativy a bez asistence poradenských agentur čerpat pomocí tzv. šablon 4,5 miliardy korun. Obdobné šablony jsou již nyní připraveny také pro střední školy.

Ministryni Kopicové se také podařilo stabilizovat projekt státní maturity. „Definitivní podoba státní maturity je připravena ke spuštění, vše běží přesně podle harmonogramu a nám nezbývá než doufat, že politické strany nepodlehnou populismu a zohlední zájmy žáků a naléhavou potřebnost jednotné maturitní zkoušky," přeje si ministryně školství.

Také projekt reformy terciárního vzdělávání je v současné době personálně i organizačně dobře zajištěn a jeden z jeho klíčových výstupů - finanční pomoc studentům - je připraven k předložení vládě.

Podrobný výčet výsledků práce ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Miroslavy Kopicové je přílohou tiskové zprávy.

Přílohy:

MK_bilancni_tiskova_konference.pdf Ministryně M. Kopicová - bilanční_zpráva.pdf (1,93MB PDF)
Prubezna_zprava_Rady_pro_reformu_vysokoskolskeho_vzdelavani.pdf Průběžná zpráva Rady pro reformu vysokoškolského_vzdělávání.pdf (541kB PDF)
Financni_podpora_studentum_shrnuti.pdf Finanční_podpora_studentům.pdf (501kB PDF)
Podpora_sportu_v_CR.pdf Podpora_sportu_v_ČR.pdf (240kB PDF)
  

1 komentářů:

Luděk Blaha řekl(a)...
19. května 2010 v 23:47  

Platy pracovníků ve školství se nesmí v žádném případě snižovat

A když už, tak ne o mnoho.
Kdopak nás asi dospasí po volbách?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.