CERMAT: Školy mohou maturovat podle nové metodiky už letos

pondělí 15. března 2010 ·

Přestože státem garantovaná maturitní zkouška startuje až v roce 2011, první studenti odmaturují podle koncepce nové maturity už letos. Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT) nabízí ředitelům středních škol a odborných učilišť zakončených maturitní zkouškou možnost konání ústní maturitní zkoušky z českého jazyka a literatury a cizího jazyka formou, která koncepci nové maturity odpovídá.


Vyplývá to z rozhodnutí ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Miroslavy Kopicové. Ředitelé škol tak mají možnost rozhodnout, zda studenti absolvují ústní část maturitní zkoušky stejnou formou jako doposud, nebo zda využijí nabídky CERMATu. Zároveň je tím poskytnuta možnost hodnotitelům, aby si vyzkoušeli v praxi znalosti a dovednosti, které získali v průběhu školení v rámci aktivity CISKOM.

„Našim cílem bylo vyjít vstříc například těm ředitelům, učitelům a žákům, které zaskočil roční odklad startu nové maturity. Jsme připraveni poskytnout školám pracovní listy z českého jazyka a literatury a cizích jazyků. Pro CERMAT se zde otevírá možnost získat důležitou zpětnou vazbu přímo z terénu,“ uvedl ředitel CERMATu Pavel Zelený.

Ředitelé škol, kteří se rozhodnou maturovat už v letošním školním roce podle nové koncepce, se musí zaregistrovat na webové aplikaci CERMATu. Po registraci budou upozorněni na to, kdy a jakým způsobem si budou moci stáhnout pracovní listy k ústní zkoušce, které mohou použít jako témata ústní maturitní zkoušky. V praxi bude zkouška probíhat tak, že si žák vylosuje číslo tématu a od maturitní komise dostane pracovní list. S pracovním listem se následně připraví na potítku a bude ho mít k dispozici také v průběhu samotné zkoušky.

„Ředitelé se současně mohou sami rozhodnout, jakým způsobem se do projektu zapojí. Nabízíme několik variant od pouhého stažení pracovních listů, po plné využití metodiky CERMATu pro ústní zkoušku nové maturity,“ doplnil Pavel Zelený.

8 komentářů:

krtek řekl(a)...
15. března 2010 v 4:44  

Což jistě - dva a půl měíce před maturitou - potěší jak studenty, tak učitele.

Anonymní řekl(a)...
15. března 2010 v 9:02  

Ale což, stačí se rozhodnout před svatým týdnem, neníliž pravda, hi, hi, hi...

Luděk Blaha řekl(a)...
15. března 2010 v 11:19  

si budou moci stáhnout pracovní listy k ústní zkoušce ... bude zkouška probíhat tak, že si žák vylosuje číslo tématu a od maturitní komise dostane pracovní list. S pracovním listem se následně připraví na potítku a bude ho mít k dispozici také v průběhu samotné zkoušky.

A tak to bude i v roce 2011?

Anonymní řekl(a)...
15. března 2010 v 11:26  

ano, je to prosté, milý Watsone.

Luděk Blaha řekl(a)...
15. března 2010 v 11:41  

A k čemu pak budou ti Pandůří?

Anonymní řekl(a)...
15. března 2010 v 13:24  

To vymyslel někdo, kdo vůbec nevnímá realitu. V situaci, kdy učitel připravuje své žáky 4, respektive 6 nebo i více let k maturitě, odevzdal znění maturitních otázek, má připravené vlastní texty, tak určitě bude toužit maturovat podle nové metodiky, s texty, které neexistují, knihy, které nemají studenti přečtené... Jak geniální, hodné našeho školství. Proboha zrušte už ten paskvil s názvem státní maturita!

Luděk Blaha řekl(a)...
15. března 2010 v 14:15  

Skoro by se dalo tvrdit, se počítá s tím, že nezareaguje téměř nikdo. A pak se bude moci argumentovat tím, že možnost si to vyzkoušet tu přece byla.
Podle mého, kdož soudný učitel a spravedlivý, ten do toho půjde. Bez zaváhání.

Anonymní řekl(a)...
15. března 2010 v 15:41  

A paní ministryně studenty osobně oznámkuje. Každou bednu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.