Studenti Masarykovy univerzity připravují žádosti pro čerpání z Evropských fondů

úterý 29. ledna 2008 ·

Na Mezinárodním politologickém ústavu (MPÚ) Masarykovy univerzity v Brně právě končí projekt s názvem Studium pro praxi, jehož cílem bylo zvýšit konkurenceschopnost studentů sociovědních oborů na pracovním trhu. Díky finanční podpoře z Evropského strukturálního fondu a Ministerstva školství ČR se podařilo propojit výuku a praktické stáže ve firmách a insitucích, které přinesly studentům nejen vazby na potenciální zaměstnavatele, ale v několika případech také zaměstnání. Výstupem posledního ze tří kurzů jsou navíc žádosti o dotace z Evropských fondů, které připravují sami absolventi kurzu.

Třetí kurz projektu se věnoval čerpání prostředků z Evropských fondů, projektovému řízení a aktuální situaci ve finančním období 2007- 2013, v němž může Česká republika využít z Evropských fondů zhruba 70 mld. korun ročně. Na rozdíl od předchozích dvou kurzů, kde byly výstupem stáže ve státních i soukromých institucích, bylo záměrem tohoto kurzu zapojit studenty přímo do přípravy vlastní žádosti o evropské dotace.

„V průběhu kurzu jsme vytvořili pracovní týmy studentů, kteří nyní zpracovávají podklady k reálným žádostem o prostředky z Evropských fondů,“ uvedl vedoucí projektu a současně vyučující kurzu Vít Dočkal z MPÚ. Jak potvrzují jeho slova, záměry se netýkají jen akademické obce, ale i soukromých subjektů. „Mohu potvrdit, že pro Masarykovu univerzitu konzultujeme již několik záměrů. Obrátily se na nás ale subjekty také z komerční sféry.“

Jedním ze zájemců se stala Katedra sociologie Fakulty sociálních studií MU, která připravuje inovaci výuky. „Jedná se o kurzy s tématikou genderu a rovných příležitostí, migračních studií a urbánního plánování. V současné době jsou na katedře jmenovány pracovní skupiny, které dávají dohromady obsahovou stránku kurzů, hledají vhodné partnery mezi experty z praxe a také vhodné partnery pro stáže studentů,“ potvrdila jeden z připravovaných záměrů asistentka projektu Jana Krištoforyová. Obdobné propojení výuky a praktických stáží hodlá realizovat také Katedra psychologie a bez zájmu nezůstali ani politologové.

Samotná Fakulta sociálních studií hodlá vytvořit projektové centrum FSS, kde by se uplatnili také současní absolventi kurzu o Evropských fondech. Vedoucí projektu Studium pro praxi nepopírá, že lidí, kteří nabízejí služby v oblasti čerpání evropských dotací, je dostatek. „Kvalitních lidí, kteří se umí v systému skutečně pohybovat a peníze nejen získat, ale také udržet, je však stále málo,“ dokládá své zkušenosti z praxe Dočkal.

Více informací na www.iips.cz v sekci Studium pro praxi.

O Mezinárodním politologickém ústavu (IIPS)

Mezinárodní politologický ústav Masarykovy univerzity v Brně je nezávislým vědeckým pracovištěm, které se od svého založení v roce 1990 zaměřuje na studium problematiky politického, sociálního, ekonomického a právního vývoje společnosti.

Ústav se aktivně podílí na formování současné podoby politické vědy tím, že iniciuje a realizuje vlastní výzkumné projekty, pravidelně zveřejňuje výsledky svého výzkumu v periodických i neperiodických publikacích, koordinuje a organizuje konání odborných konferencí, seminářů a přednášek na aktuální společenská témata.

Mezinárodní charakter získal díky spolupráci zakladatelů z České republiky a zahraničních partnerů z Evropy a Spojených států amerických.

Kontakt pro média:

Bc. Michaela Winklerová, DiS.

Mezinárodní politologický ústav
Masarykova univerzita
Joštova 10 
602 00  Brno
Tel./fax: +420 549 495 769
GSM: +420 775 168 722
E-mail: m.winklerova@gmail.com



press

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.