NÚOV: Šance pro žáky, kteří nevědí, jakou školu a obor zvolit - Konference o informačním zdroji www.infoabsolvent.cz

středa 30. ledna 2008 ·

28. 1. 2008 se v Praze uskutečnila národní konference projektu VIP Kariéra: Informační systém o uplatnění absolventů škol na trhu práce (ISA). Učitelé a výchovní poradci se zde mohli podrobně seznámit s možnostmi tohoto nového informačního zdroje. Letos ho má veřejnost poprvé k dispozici v době, kdy se žáci rozhodují, na kterou školu si mají podat přihlášku.

Analýzy prováděné v Národním ústavu odborného vzdělávání dokládají, že velká část absolventů považuje svůj původní výběr střední školy za omyl. Všestranné informace by tedy měly pomoci žákům, aby se takové situaci vyhnuli.

Učitelům dává systém ISA nástroj pro zlepšení kariérového poradenství.

Jeho využití také rychle roste a podle šetření, které provedla agentura STEM/MARK, ho zná už více než 70  % výchovných poradců. 95  % z nich ho považuje za velmi užitečný.

Výhodou tohoto internetového zdroje informací je především fakt, že soustřeďuje na jednom místě všechny údaje potřebné pro výběr školy a oboru vzdělání, včetně údajů o uplatnění absolventů škol, jejich nezaměstnanosti, zda pracují v oboru, jaké jsou výdělky, co požadují zaměstnavatelé atd. ISA je tedy určena žákům, kteří pro sebe hledají vhodnou školu, a učitelům aby jim mohli dobře poradit. Vznikla v Národním ústavu odborného vzdělávání v rámci projektu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy Vzdělávání – Informace – Poradenství (VIP Kariéra), na nějž přispívá Evropský sociální fond. Součástí projektu je také zřízení školních poradenských pracovišť, které má na starosti Institut pedagogicko-psychologického poradenství ČR, a vzdělávání učitelů, na němž se podílejí oba partneři projektu.

Informace a analytické údaje systému ISA mohou sloužit také studentům středních škol, kteří zde získávají údaje o pracovním uplatnění i o možnostech pokračování ve studiu na vysokých a vyšších odborných školách. ISU mohou využívat i dospělí, kteří se chtějí dále vzdělávat.

Systém ISA je rozčleněn na 4 části:

Volba škol a oborů vzdělání
Při volbě studia pomáhají tři způsoby vyhledávání: podle oboru vzdělání, podle povolání a podle školy. Je zde vše podstatné o oborech, obsahu vzdělávání, školách a podmínkách pro přijetí.

Absolventi škol a trh práce
V této části je možné zjistit, co očekávají zaměstnavatelé od absolventů škol, jaké jsou jejich možnosti uplatnění, jaká je míra nezaměstnanosti absolventů celkově i v jednotlivých oborech, jakou šanci na úspěch mají při přechodu na vyšší odborné a vysoké školy i jaké je finanční ohodnocení profesí. Volně ke stažení jsou i analytické studie na tato témata.

Průvodce volbou povolání
Obsahuje filmové scény z reálného pracovního prostředí, které provází dialog dívky s chlapcem o různých povoláních. Jsou zde představeny typické znaky rozličných činností a také pracovišť, na ně navazují doplňující kvízy a odkazy na příslušné obory vzdělání.

Problémy při studiu
Žáci, kteří mají potíže se studiem, nebaví je zvolený obor, případně jim hrozí vyloučení ze školy, se zde mohou dovědět, jak se efektivně učit, jak je možné změnit obor nebo školu, jak problémům předcházet. Naleznou tu i příběhy mladých lidí a konkrétní způsob řešení jejich kritické situace.

Návštěvnost na www.infoabsolvent.cz

Podle statistiky provedené k 15. lednu 2008 se na www.infoabsolvent.cz dosud připojili uživatelé z 26 848 počítačů či serverů (IP adres). Například od 8. do 15.1. jich bylo 3 787. Každá IP adresa je započtena pouze jednou, a to i v případě, že z ní na web přistupují různí uživatelé opakovaně.

Také v případě, že je počítač napojen na lokální server, jako je tomu často ve školách, zachycuje statistika jen jedinou IP adresu, přesto, že jde třeba o 30 počítačů, z nichž si ISU prohlížejí různé skupiny žáků i učitelů. Celkový počet uživatelů ISA je tedy výrazně vyšší než uvedené hodnoty. Z nich je zřetelné, že na webové stránky stále vstupuje velké množství nových uživatelů a informovanost veřejnosti o existenci stránek se zvyšuje.

Požadavky na webové stránky po týdnech

Graf znázorňuje stále stoupající návštěvnost na www.infoabsolvent.cz po týdnech

Poznámka:Termín požadavky na stránky označuje počet datových souborů, které si počítače uživatelů při prohlížení jednotlivých stránek informačního systému automaticky stahují. (Nejedná se o počet uživatelů, kteří navštívili www.infoabsolvent.cz.)

Pilotní provoz celého systému byl zahájen 17. září 2007. Od té doby byla největší návštěvnost (prohlížení stránek) zaznamenána v týdnu od 9. do 15. prosince 2007. Prosinec byl také měsícem s největší návštěvností. Uživatelé navštěvují ISU převážně ve všední den (nejvíce v úterý) a v průběhu dne je nejvytíženější kolem 12. a 18. hodiny.

Další informace rádi poskytnou:

PhDr. Helena Úlovcová, náměstkyně ředitele, hlavní manažerka systémového projektu VIP Kariéra v NÚOV, e-mail: helena.ulovcova@nuov.cz
Ing. Jiří Vojtěch, vedoucí oddělení analýz potřeb trhu práce, manažer pro ISA,
e-mail: jiri.vojtech@nuov.cz

Národní ústav odborného vzdělávání, Weilova 1271/6, Praha 10
tel.:  274 022 111
www.nuov.cz

Informace o oborech, školách a jejich absolventech ve všech souvislostech mohou pomoci těm, kteří mají potíže s výběrem své další vzdělávací dráhy.
www.infoabsolvent.cz



NÚOV

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.