Marek Šalanda: Prozkoumej tajemství techniky

pondělí 16. dubna 2001 ·

V několika kapitolách tohoto zdařilého CD-ROMu se vy nebo vaše dítka dozví, z čeho se skládá hmota, co je elektřina a světlo, proč jezdí auta a vlaky, nebo jak létají letadla a kosmické rakety. Získané vědomosti si pak můžete otestovat ve hře Mise na Mars.

Kutil všetečný je druh, který se vyznačuje touhou proniknout až k jádru věci. Chce tam najít, proč něco vlastně funguje a kde je „zakopán pes“. Nezřídka se pak stává, že věc, která ještě včera běžela bez problémů, dnes už prostě nefunguje a nebo funguje, ale zbylo několik dílů, které v ní ještě včera byly. Abyste nemuseli rozebírat věci nerozebratelné, zkuste se podívat na cédéčko Prozkoumej tajemství techniky z vydavatelství Studio počítačové grafiky.

V několika kapitolách se dozvíte, z čeho se skládá hmota, co je elektřina a světlo, proč jezdí auta a vlaky, nebo jak létají letadla a kosmické rakety. Problémů s Houstonem se přitom nemusíte bát. Vše se odehrává bezpečně ve vašem počítači. Navíc si můžete detaily osahat pomocí pětadvaceti otočných 3D modelů, které vám umožní nahlédnout i dovnitř. Ty jsou opravdovou lahůdkou. Pokud máte k dispozici 3D brýle, které grafika podporuje, vaše vnímání prostoru se ještě umocní. Víte třeba, jak vypadá vesmírný modul zevnitř? Nebo jak to funguje v takovém reaktoru? Všechno je dynamické, otočné, názorné a rozhýbatelné. Vysouváte klapky a podvozek, procházíte turbínou nebo zvyšujete teplotu reaktoru.

Autoři namluvený výklad bohatě doplnili fotografiemi, videem, animacemi a zmíněnými modely. Připadáte si pak jako na oživené výstavě techniky. Některé věci se ale nepodařilo dovést do konce. Na začátku vidíte tak trochu rozplizlého robota E-mana, který se občas záhadně objeví a zase zmizí, aniž by plnil jakýkoli účel.

Získané vědomosti si můžete otestovat ve hře Mise na Mars. V ní procházíte chodbami kosmické rakety a dveře otevíráte správným zodpovězením otázek. Občas vejdete do haly, ve které si můžete doslova osahat velký 3D model letadla, turbíny apod. Hra se moc nevydařila a jejím dějem a prostředím jsem byl zklamán – někde na vás začne cosi nepochopitelně střílet, jinde procházíte obrovskými halami a zbytečně vás zdržují falešné východy. To ale nic nemění na užitečnosti zbytku cédéčka, které uvítají právě všichni techničtí šťouralové. Ti se mezi těmi všemi modely a technikou budou cítit jako ryba ve vodě. Aby se tak cítilo i cédéčko, bude se hodit dobrá podpora 3D a větší paměti.

Cena: 599 Kč vč. DPH
Doporučená konfigurace: Windows 9x/Me//NT/2000, Pentium 166 MHz, 16MB RAM, grafická karta s 3D akcelerátorem, DirectX, rozlišení 800 × 600, High color


Vyšlo v časopise Computer.

Marek Šalanda

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.