Miloslav Hubatka: Invex očima učitele

pátek 13. října 2000 ·

Tak nám jde Invex do finiše. Letos opět větší, velkolepější a dražší než vloni a předloni a předpředloni…. Jak jinak. Každý, kdo se aspoň trochu počítá do velké rodiny fandů ICT, tam musel být, aby nasál něco z té atmosféry a nabil střelný prach pro další práci. Já taky…

Tak nám jde Invex do finiše. Letos opět větší, velkolepější a dražší než vloni a předloni a předpředloni…. Jak jinak. Každý, kdo se aspoň trochu počítá do velké rodiny fandů ICT, tam musel být, aby nasál něco z té atmosféry a nabil střelný prach pro další práci. Já taky.

Hned v úvodu jsem však zalitoval, že jsem zvolil středu a ne úterý - středa byla totiž prvním dnem, kdy měla přístup i široká veřejnost, takže jsem musel u stánků bojovat s mnoha adolescenty hladově shánícími igelitky, plakáty a jiné reklamní blbinky. Také obchodníkům a zástupcům firem, postupně, jak se blížilo odpoledne, tuhnul úsměv a ochota byla leckdy s jen dávkou sebezapření. Ti zkušenější potom prchali do V.I.P. sektorů, kde byli chráněni sličnými hosteskami. Abych byl objektivní, mezi mládeží byla i celá řada jedinců, kteří měli skutečný zájem o techniku.. Bohužel byli často zařazeni do širokého davu plebejců, a tak odbyti letákem či plakátkem s poznámkou, že vše najdou na webu. Pokud se nechali odbýt, měli smůlu. Tak už to chodí. Lepší drzé čelo nežli poplužní dvůr.

Co tedy bylo všechno k vidění? První, co mi hned po příchodu na výstaviště padlo do oka, byl Pavilon C.Vloni patřící SW firmám, letos jej ovládly školy, linux a hlavně multimedia a tedy i výukové programy. Pavilon C se tak stal Mekkou školáků a rodičů, hledajících něco smysluplného pro své děti. Za tento krok musím pochválit organizátory veletrhu. Školáci a výukové programy měli naposledy svůj stánek v roce 1997 v pavilonu R, tedy detašovaný na samotný okraj výstaviště. Naše škola společně se ZŠ Lupáčova z Prahy tam měla také svoji expozici a pokud si dobře pamatuji, byl tento pavilon vždy plný. V následujících letech byli menší výrobci a distributoři multimedií a výukového SW vytlačeni do stínu velkých firem, kde se tísnili v druhém a třetím patře, a najít je bylo skoro nemožné. Letos však měli své důstojné místo. A myslím, že to bylo k prospěchu věci. Konečně se na Invexu opět prezentovaly počítačově zaměřené školy. Zejména střední školy. Vysoké školy se mi nějak nepodařilo najít, ale třeba jsem špatně hledal.

Opět jsem našel firmu Terasoft Hořovice, která nabízí solidní český výukový software pro školy ve velmi širokém sortimentu. Milým překvapením bylo nové CD pro děti a pro základní školy od firmy BSP Multimedia – KŘÍŽEM KRÁŽEM STALETÍMI. Jedná se o další velmi zdařenou českou lokalizaci a vřele ji doporučuji všem rodičům i učitelům. Dalším neméně příjemným překvapením byla firma JIMAZ se svými výukovými multimedii za přiměřené ceny. U titulů Atlas Světa, Dobývání vesmíru, Druhá světová válka, Koktejly, Slavní generálové 20. století, Staletí objevů a Vážná hudba se zastavovala dlouhá řada kolegů a nešetřili chválou. Zdá se, že lokalizace zahraničních CD do češtiny je tou správnou cestou pro malý český trh.

Samozřejmě jsem nesměl opomenout stánek SGP Systém pana Soukupa a jeho Baltíka a Baltazara. Letos měl expozici ve velkém stylu a myslím, že právem, neboť věhlas jeho aktivit a jeho produktů stoupá. Pan Soukup se nemohl nepochlubit svými úspěchy, a tak mi ihned ukazoval čínskou mutaci počítačového časopisu, kde byla recenze a hodnocení zmíněného programovacího jazyka pro děti Baltík a Baltazar - hodnocení bylo 5 a půl hvězdičky, tedy téměř nejvyšší. Naopak pro ty úplně nejmenší jste si v pavilónu mohli objednat třeba pohádky CD ROMek. Jistěže produktů tam bylo daleko, daleko více, ale podívejme se do dalších pavilonů.

DVD Hall mě letos oproti loňsku velmi zklamalo. Bylo malé a tak našlapané, že o vychutnání kvality domácího kina nemůže být ani řeč. Mě zajímal DVD PLANETA ZÁHAD, které bylo před časem nabízeno školám s výraznou slevou. Tento DVD titul jsem sice našel, ale nemohl jsem si ho v klidu projít. Sličná obsluha mi jej sama pouštěla, a tak jsem si již po několika minutách připadal jako neschopný blbec a nespravil to ani profesionální úsměv zmíněné slečny. Takže jsem z DVD planeta záhad neviděl zhola nic.

Game Hall jsem si také dovolil navštívit. I když hry sám nehraji (nemám na to čas), přesto mě zajímají. Bohužel zde nebylo k hnutí a tak jsem opět neviděl skoro nic. Řev ze stříleček projektovaných na velké plátno byl tak ohlušující, že mě skoro zabíjel do země. Když jsem viděl, že odnášejí asi třetího přívržence her na čerstvý vzduch, neboť omdlel, rychle jsem Game Hall opustil. Jedno jsem si však z něj odnesl. Jako otec tří dětí bych se měl informovat o tom, co jsou POKÉMONI. Zjevně se jedná o nový fenomén, který zcela ovládl nejmenší generace. Pokud nevíte, co je „Pikachu“, „Bulbasaur“ apod., tak nejste vůbec „In“.

A dostáváme se do srdce výstaviště. Do patrně nejdůležitějšího Pavilonu V – skleněné novostavby určené softwarovým firmám. Nevím, zda je to náhoda nebo záměr Microsoftu, ale v samém středu výstaviště, v samém středu pavilonu, v pupku tohoto počítačového světa sídlila největší expozice – Microsoft Corporation. Asi je to tím, že jsem historik, ale jejich expozice ve mně evokovala středověkou pevnost, kde na jejich vrcholcích sídlil top-menežment, který blahosklonně shlížel jednak na nás poddané a jednak na partnerské firmy, své vazaly, kteří podporují, ale i žijí ze svého lenního pána. Jó, za ta staletí se až tak moc nezměnilo. Brány Microsoftího hradu byly však otevřené a heslo: „Dále od hradu dále“, se změnilo na: „Můžeš se rozlédnout….a poznat celý svět“. Nabídka Microsoftu byla široká a pestrá. Pro každého něco, až se v té záplavě návštěvník ztrácí.

V tomto pavilonu byly však i další věci ke koukání. Např. Avast se svými novými antivirovými produkty a brněnský Zoner s již čtvrtou verzí grafického editoru Callisto. Už se těším, až se objeví na trhu i s EDU cenami pro školy. Zoner je rozumný a má vždy pro školy solidní multilicenční politiku a přijatelné ceny.

Na Invexu nesměla chybět ani počítačová literatura a učebnice. Návštěvník si mohl vybrat nejen ze široké nabídky, ale mohl využít i nižších, tzv. Invexových cen. Zde moje putování skončilo, neboť jsem již musel pomýšlet na další povinnosti a cestu domů. Pavilon určený hardware jsem tedy musel oželet. Příští rok s ním však začnu. Už se těším na příští Invex.

Miloslav Hubatka

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.