redakce: INEX - Sdružení dobrovolných aktivit

středa 30. června 1999 ·

INEX je občanské sdružení, založené jako nevládní a nezisková organizace na jaře roku 1991.

INEX je občanské sdružení, založené jako nevládní a nezisková organizace na jaře roku 1991. V současné době má kolem 300 členů. Hlavní formou aktivit je pořádání mezinárodních táborů dobrovolné (tedy neplacené) práce, v zahraničí známých jako workcamps. Náplň MTDP může být pracovní, diskusní či poznávací nebo jejich kombinace (dle následujících projektů). MTDP jsou zaměřeny např. na údržbu a ochranu kulturních a historických památek (hrady, zámky, městská centra atd.), přírodních zajímavostí a krás (parky, chráněná území, stromořadí ap.), na spolupráci a pomoc v sociální oblasti (handicapovaní lidé, uprchlíci aj.), na pomoc v lesnictví a zemědělství, na podporu lokálních komunit a občanské společnosti na venkově, na práci v krajině a životním prostředí člověka…. V průběhu MTDP poskytuje účastníkům místní partner (hostitelská organizace, obec, nadace, zemědělský podnik, státní instituce, …) za jejich pomoc ubytování a stravu (nebo prostředky na jejich zajištění) a případně i na další lokálně prospěšné aktivity.

Akce jsou většinou 2-3 týdenní (kromě krátkodobých táborů existují i dlouhodobější dobrovolné aktivity). Sejde se na nich pestrá společnost mladých lidí z různých zemí, kteří společně žijí a přitom několik, obvykle 4 - 6 hodin denně, pracují na veřejně prospěšném projektu. Práce na táborech je opravdu rozmanitá a dá se říci, že co tábor, to jiná práce. Nezapomíná se pochopitelně ani na zábavu, výlety, sport atd. Cílem a podstatou tábora je společně vykonat užitečnou práci a poznat zemi, v níž se tábor koná, jinak, reálněji než turisté nebo jiní návštěvníci. Současně mají účastníci tábora možnost v konkrétních podmínkách při společné práci poznat rozdíly, které mezi nimi existují, poznat, co mají společné, a poznat především to, co se mohou jeden od druhého naučit. Nejedná se pochopitelně o nějakou formu pionýrských táborů, kde by Vás vedoucí vodili za ručičku, a tak si každý, kdo se tábora zúčastní, ověří svoji samostatnost, vlastní rozhodování a v neposlední řadě se pocvičí v komunikaci cizími jazyky. Účastník si, kromě poplatků organizaci ve své zemi, hradí cestu a náklady s ní spojené (pojištění, kapesné aj.). Dále by každý zájemce měl mít základní znalosti angličtiny. Ve větších zemích (SRN, Francie, Španělsko atd.) je možné si vystačit s jazykem dané země. Cestovat lze prakticky do celé Evropy, Severní Ameriky, Severní Afriky, Japonska, Austrálie i Latinské Ameriky.

Jednou z podmínek účasti na workcampu je minimální věk 18 let. Na některých táborech ve Francii, SRN a Turecku je však možná také účast lidí mladších osmnácti let, pochopitelně se souhlasem rodičů.

Podrobnější informace o sdružení a jeho aktivitách.

Sdružení dobrovolných aktivit - INEX
Senovážné náměstí 24
116 47 Praha 1
Tel: 02/24 10 25 27
Fax: 02/24 10 23 90
E-mail: inex@czn.cz


redakce

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.