Petr Šabata: Proč se stalo Česko odstrašujícím koronavirovým příkladem

úterý 17. listopadu 2020 ·

„Naprosto nezvládnutá druhá vlna. Když na Slovensku chystali plošné testování, silným argumentem bylo vyhnout se tak zvané „české cestě“. Kdo všechno se zasloužil o toto tragické české prvenství? Byl to ten virus, vláda, slabé zdravotnictví, občané?,“ komentuje Petr Šabata pro ČRo Plus. 


Petr Šabata (facebook.com)
Šabata také říká: 

Není možné jednoznačně rozsoudit spor, zda víc selhali občané, nebo vláda. Jistěže mnoha lidem na začátku léta odlehlo, chtěli se bavit, cestovat, nakupovat, normálně pracovat… Úplně se změnila nálada ve společnosti a vláda ji podporovala výroky typu – virus oslabil, vše máme pod kontrolou... 

I když se vládě přičtou všechny polehčující okolnosti – především snaha chránit ekonomiku – jedno vážné selhání jí nikdo neodpáře. Neochránila skupinu lidí, která se sama bránit nemůže a o kterou se musí postarat stát – seniory v sociálních domovech. K tomuto úkolu se dokonce premiér i ministři přihlásili, a nesplnili ho. Výmluvy na nedostatek antigenních testů jsou v rozporu se skutečností a snahy svalit ve vládě vinu jeden na druhého jsou neskonale trapné. 

Česko není odstrašujícím příkladem na nějakém mistrovství Evropy v imaginárních číslech o nákaze. Ale v počtech zemřelých lidí. A přišel-li jediný člověk o život proto, že vláda něco zanedbala, je to neodpustitelné. 


Celý text a komentář ke stažení naleznete zde

10 komentářů:

Silvie A. řekl(a)...
17. listopadu 2020 v 9:44  

spor, zda víc selhali občané, nebo vláda

Pokud někteří občané nedodržují vládou vyhlášená hygienická pravidla, není to selhání občanů ale je to selhání vlády. Od toho je policie a represe, aby všichni občani ta pravidla dodržovali.
Nebo šli bručet.

mirek vaněk řekl(a)...
17. listopadu 2020 v 11:29  

Občané se chovají, jak systém dovolí. Myslet si, že jsou všichni uvědomělí je naivní. Od toho jsou vláda a zákony, aby tomu daly meze.
Krize odkrývá slabiny systému. To, co spoustu let procházelo a neschopnost úředníků nikomu nevadila, se teď zviditelnilo a odkrylo. A každé špatné rozhodnutí z toho plynoucí má za následek mrtvé.

Stajně tak mizerné školství je vizitka vlády a ministerstva a smrdí od hlavy. Taky za to nemůže uklizečka, ale předpisy a vedení, které způsobí, že špatný učitel v pohodě neučí a dobrý ze školství utíká. Tam špatné rozhodnutí způsobí jen trpký úsměv na tváři učitele, politování či nadávku a další hendikep žáka v konkurenci se světem.

Ivo řekl(a)...
17. listopadu 2020 v 11:47  

...vedení, které způsobí, že špatný učitel v pohodě neučí a dobrý ze školství utíká. Tam špatné rozhodnutí způsobí jen trpký úsměv na tváři učitele, politování či nadávku a další hendikep žáka v konkurenci se světem.

TREFNĚ POPSÁNO A KVITUJI, PANE MIRKU.
PROSTĚ JE TO K PLÁČI!

Petr Portwyn řekl(a)...
17. listopadu 2020 v 12:43  

Ano, ano! Je to tím, že je vláda špatně motivuje a ti občané v dodržování pravidel nevidí smysl. Tak nám to přece vždycky vysvětlují experti s dětmi, platí to jistě i u dospělých!
Berme stejný metr, vážení kolegové.
(Vládní strany jsem nevolil.)

Petr Portwyn řekl(a)...
17. listopadu 2020 v 12:49  

Jinak ale souhlasím, že dodržování pravidel může a má být vynucováno. To by si ovšem někdo nesměl sednout na zadek z tlaku opozice a brblání lidu obecného. Opozice samozřejmě bude z principu kritizovat cokoli, takže by vládě mohlo být jedno, co si momentálně Kalousek pindá a dělat to nejlepší podle svého rozumu.
Bohužel personální nouze ANO je evidentně tragická, to je vidět nejen na obsazení postu ministra školství, ale i na ministru zdravotnictví. Asi je to dobrý lékař, ale politická dráha je něco jiného.

Petr Portwyn řekl(a)...
17. listopadu 2020 v 12:51  

Jinak teda nechci být za rýpala, ale my jsme špatní učitelé, když jsme neutekli?
Tak to má Mistr pravdu!

Ivo řekl(a)...
17. listopadu 2020 v 15:42  

nesmíte být ješitný pane Petře... :-)

Anonymní řekl(a)...
17. listopadu 2020 v 19:25  

Mám obavy, že problém "selhání" ohledně SARS-Cov-2 není specificky českou záležitostí. Stačí mrknout do USA, VB, Francie, Itálie, Španělska, Belgie, Nizozemí,. I ve Švédsku jim počty nakažených skáčou k 6000 denně. Asi se bude jednat o mixáž všeho možného. Ale vláda dozajista mohla udělat mnohem více. Ochrana seniorů, učitelů,...Tady zaspali neskutečným způsobem. Vyvodí z toho někdo odpovědnost? Mám obavy, že budeme čekat až na volby v roce 2021. Taky nejsem ale plně přesvědčený o tom, zda by současná opozice postupovala lépe. Viz. akce v červnu 2020 na Karlově mostě, kdy se někteří loučili s koronavirem.

Beny řekl(a)...
17. listopadu 2020 v 21:58  


Proč se stalo Česko odstrašujícím koronavirovým příkladem?

Protože se politici dopustili zločinu na který doplatíme všichni a někteří i životem.
Přeji hodně zdraví.

A hromada spoluobčanů je bezohledných.

Silvie A. řekl(a)...
17. listopadu 2020 v 23:19  

hromada spoluobčanů je bezohledných

Nejsou-li za bezohlednost sankce, nelze se bezohledným divit.
Občané by se mohli chovat ohleduplněji, kdyby cítili za Česko odpovědnost, ale většinou ji necítí. Je otázka, kdo kromě Švýcarů ...

Dnešní občané Česka by jen obtížně hledali opodstatněné důvody, proč tuto zemi považovat za svou. Možná ještě tu a tam někdo najde důvody sentimentální, ale to je jen taková pohádka pro dospělé ...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.