Český unikát: Matky jsou dlouho doma s dětmi, některé až osm let

neděle 5. května 2019 ·

V mezinárodním srovnání tráví Češky na rodičovské dovolené dlouhou dobu. Státní příspěvek na jedno dítě totiž mohou dostávat až čtyři roky. Je to však i tím, že stát matkám naopak moc nepomáhá k rychlejšímu návratu do zaměstnání. Oproti jiným evropským zemím například Česko zaostává v zajištění jeslí či školek. Tématu se věnuje iDNES.


Blanka Collis (uochb.cz)
„V Británii mateřská, respektive rodičovská končí v roce dítěte. To neznamená, že se všechny maminky vracejí do práce, některé zvolí možnost zůstat s dítětem doma a rodinu živí otec, případně je s dítětem doma otec a do práce chodí matka. Ale ve velké části rodin pracují oba rodiče od jednoho roku věku dítěte a s tím je spojená i větší nabídka chův, jesliček, miniškolek a podobných zařízení, než jakou máme k dispozici v ČR,“ popisuje svou zkušenost vědkyně Blanka Collis z doby, kdy působila na univerzitě v Oxfordu.

„Myslím, že v Česku je také matka vracející se do práce dříve než ve třech letech dítěte vnímána negativně, kdežto v Británii se respektuje osobní volba rodičů, jestli být s dítětem doma déle, nebo jít do práce,“ doplňuje Collis.

Že v Česku chybí vhodné podmínky k tomu, aby se ženy mohly vrátit do práce, si uvědomuje i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). „Právě proto podporuji částečné pracovní úvazky a prosazuji jesle. Chci je ukotvit v zákoně, aby byly dostupnější, zvýšila se jejich kvalita a vyřešilo se jejich stabilní financování,“ slibuje ministryně.


Celý text naleznete zde
Blog Blanky Collis k tématu naleznete zde

5 komentářů:

Ivo Mádr řekl(a)...
5. května 2019 v 18:40  

" tráví Češky na rodičovské dovolené dlouhou dobu"

A je na tom něco špatně? Do práce klidně může žena nastoupit třeba po půl roce. To není zakázáno. Obvykle to dělají ženy na vyšších pozicích s vysokým finančním ohodnocením. Najímají si pak na opatrování dítěte chůvy. Buďme vděčni za takto nastavenou péči o děti. Psychologové, pedagogové, lékaři určitě takto nastavenou rodičovskou dovolenou podporují. Určitě nemusíme ze světa přebírat jiné modely. Šetřit stát musí, ale na dětech a matkách ne.

mirek vaněk řekl(a)...
6. května 2019 v 7:51  

Vše je otázkou velikosti výdělku matky a otce. Když bude otec vydělávat dost, pak matka může být doma s dítětem. Pokud vydělávají oba málo, musí makat. Být učitelkou a mít doma manžela prosperujícího podnikatele, rodím děti jak na běžícím pásu.
Ptejte se proč jsou matky doma s dětmi tak dlouho!!! Co je příčina?

Petr Portwyn řekl(a)...
6. května 2019 v 8:56  

Jo, postdoktorandské studium a tak. Taková typická maminka.
Docela by mne zajímal názor paní, co dělá třeba prodavačku v Leedsu, a manžel jezdí s autobusem...

BP řekl(a)...
6. května 2019 v 18:39  

Zase objevujeme dávno objevené. Za socialismu byla mateřská dovolená u nás nejdříve jen 26 týdnů a poté mohly dát matky svá miminka již do jesliček, pokud doma neměly babičky. Neboť musely nastoupit opět do práce. Tak to měla moje maminka koncem 50. let. Pak se mateřská dovolená postupně prodlužovala, tuším, až na 2 roky, ale přesně to nevím. Ovšem jeslí a školek byl dostatek, i když to pro mnohé maminky znamenalo, vozit brzy ráno děti třeba až na druhý konec města, a to MHD, protože se auty nejezdilo jako dnes. Ale zato měly maminky možnost chodit do práce místo na šest až na sedmou nebo dokonce osmou hodinu s tím, že měly zkrácenou pracovní dobu.
Dnes, kdy neexistují téměř žádné jesle, školek je také málo a maminky s malými dětmi nechce nikdo zaměstnávat a už vůbec jim vycházet vstříc se zkrácenými úvazky, se divíte, že matky zůstávají tak dlouho doma, co to jen jde?

BP řekl(a)...
6. května 2019 v 18:50  

A ještě jsem zapomněla na dnešní babičky, které nemohou fungovat v roli chův, jelikož i přes dnešní plození dětí ve vyšším věku, většinou ještě nedosáhly na důchodový věk, poněvadž samy většinou odrodily své potomky nejpozději do 25 let svého věku.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.