Rektor UK: Naše země je v porovnaní se zahraničím, kde je vzdělávání skutečnou prioritou, stále pozadu

neděle 1. července 2018 ·

Univerzita Karlova založila jako první vysoká škola v Česku stoprocentně vlastněnou dceřinou společnost s ručením omezeným Charles University Innovations Prague (CUIP). Má škole pomoct uvést víc objevů k životu a dostat je do světa byznysu. To přinese univerzitě vyšší zisky. Rektor UK Tomáš Zima k tomu poskytl Hospodářským novinám rozhovor, promluvil i o nové vládě nebo vztazích zástupců vysokých škol s prezidentem.


Tomáš Zima (cuni.cz)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Co znamená založení dceřiné společnosti pro české akademické prostředí?

Je to jeden z milníků v oblasti transferu vědeckých technologií a poznatků z laboratoří do praktického života, a to nejen pro Univerzitu Karlovu, ale i pro Českou republiku. Měníme do jisté míry celé dosavadní paradigma financování české vědy. Naše nová společnost bude stavět most mezi vědeckými týmy a komerčními partnery. Jsme první česká vysoká škola, která zřídila stoprocentně vlastněnou dceřinou společnost tohoto typu s těmito cíli. Druhá taková firma, která už je tady v Česku déle, je dceřiná společnost Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd. Ta úspěšně komercializuje poznatky profesora Holého, u ní jsme se rovněž inspirovali.

A proč taková firma v Česku přichází až nyní, když je to v zahraničí běžná a zavedená věc?

Máte pravdu, naše země je v porovnaní se zahraničím, kde je vzdělávání skutečnou prioritou, stále pozadu. Je smutným faktem, že Česku patří ve financování vysokých škol jedno z posledních míst mezi zeměmi OECD. To se musí změnit. Společnosti pro přenos technologií vznikaly na evropských univerzitách již v devadesátých letech.

Když jsme u rozpočtu, máme tady novou vládu. Co od ní očekáváte?

Myslím si, že hry okolo skládání vlády už jsou příliš dlouhé. Z hlediska strategických rozhodování to stát poškozuje. Nejasno už je tři čtvrtě roku a vláda, která nemá mandát, nemůže činit strategická rozhodnutí. To se týká i školství. V tom vidím největší problém, nikoliv v té operativě. Musíme si počkat do 11. července, zda vláda dostane důvěru a začne vládnout s plným mandátem. Jsem ale rád, že nová vládní sestava deklaruje vzdělávání a vysoké školství jako svou prioritu.

Myslíte v programovém prohlášení vlády?

Ano. Věřím, že vláda dodrží slovo a sliby se přemění v činy. Na podzim byly slibovány tři miliardy korun do vysokého školství po několik let, tak uvidíme.

Teď je ale v návrhu 1,8 miliardy na příští rok...

Ano, nejsem s tím spokojen. Povedeme ještě ale jednání, která, věřím, situaci změní. Nyní má jít 700 milionů korun na podporu strategických oborů, přípravu budoucích učitelů a lékařů. 500 milionů korun je určeno na investiční program. Ale uvědomme si - i ty strategické obory potřebují investice. Pak tam zůstává navýšení 600 milionů korun pro 26 veřejných vysokých škol. Jiné oblasti, zejména lidské zdroje, byly v minulosti navyšovány významně a rozpočet vysokých škol jde ze 70 procent do mezd zaměstnanců vysokých škol.

Mám obavu, aby učitelé z vysokých škol neodcházeli jinam a nestalo se, že sice budeme mít dobře zaplacené některé segmenty, ale pak nebude, kdo by učil. Když vám v zemi začnou chybět učitelé nebo lékaři, trvá spoustu let, než vzdělávací systém vytvoří nové. To jsou strategická rozhodnutí, nelze je měnit z roku na rok.

Rozhovor naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.