Dvouleté dítě do školky nepatří. Má být doma s mámou, říká pedagog

čtvrtek 3. srpna 2017 ·

Máma je pro dítě do tří let nenahraditelná, pokud pošle už dvouleté dítě do školky, riskuje, že mu tím způsobí celoživotní újmu, varuje Marek Herman, pedagog, který se zabývá výchovou malých dětí. Protestuje tak proti novému zákonu, podle nějž by od roku 2020 měly mít všechny dvouleté děti nárok na místo v mateřské škole. Reportáž přinášejí Hospodářské noviny.



Marek Herman (archiv Marka Hermana)
"Dítě do tří let vnímá sebe a mámu jako jednu bytost. Vytváří si svoje já přes mámu, když odejde, myslí si, že je s ním něco špatně," vysvětluje Herman. Uznává, že jsou případy, kdy matka do práce musí z existenčních důvodů, a že některé děti mohou i ve dvou letech snášet školku dobře. Ale ve většině případů to tak podle něj není. "Když dáte dítě do školky před třetím rokem, hrozí, že bude mít celoživotní újmu. Pravděpodobnost, že uděláte chybu, je velká. Čím později ho tam dáte, tím menší pravděpodobnost té chyby je," říká pedagog.


Počet dětí mladších tří let, které navštěvují školku či jesle, je v Česku jeden z nejnižších ze zemí OECD.


Marek Herman chce, aby stát místo odkládání dětí do institucionálních zařízení přinutil firmy k lepší nabídce částečných úvazků či práci z domova, aby mohly být matky většinu času se svými dětmi. Před volbami chce oslovit KDU-ČSL a vyzvat ji, aby si zrušení nároku na místo ve školce pro dvouleté děti dala do programu.


Současný ministr školství Stanislav Štech (ČSSD) ale jeho pobouření odmítá. Upozorňuje na to, že určitě rodičům nenařizují, aby za každou cenu mladší děti do školek dávali. Je to jen možnost pro ty, kteří to potřebují. "Jako odborník jsem zcela ve shodě s tím, co říká petice. Samozřejmě že každému dvouletému dítěti je lépe, když vyrůstá v harmonickém rodinném prostředí. Ale o tom se debata nevede. My konstatujeme, že život si to vynutil," řekl HN Štech, který je zároveň psychologem zabývajícím se vývojem dětí.




Celý text naleznete zde

10 komentářů:

Petr řekl(a)...
3. srpna 2017 v 9:03  

https://www.soc.cas.cz/publikace/pece-o-nejmensi-boreni-mytu na základě četných zahraničních výzkumů vyvrací většinu českých pověr o vzdělávání dětí mladších 3 let mimo rodinu

poste.restante řekl(a)...
3. srpna 2017 v 10:50  

Díky za reklamu, ale nějaký stručný přehled hlavních tezí by nebyl?

Petr řekl(a)...
3. srpna 2017 v 11:11  

Velmi stručně, co si z toho po letech od přečtení pamatuji: autoři prošli zásadní longitudální výzkumy k tématu (tuším zejména severské země, Německo, USA) a na základě nich dokládají, že umístění dítěte do kvalitních jeslí/školky před dosažením 3. roku věku škodlivě nepůsobí. Mnohem méně jednoznačné jsou doklady o tom, jestli raná péče a předškolní vzdělávání mimo rodinu mají vysloveně pozitivní vliv, např. na budoucí školní úspěšnost. Zdá se, že to může být výhoda na začátku školní docházky, ale postupně se asi přidaná hodnota jeslí/školky vyčerpává, resp. ten náskok se prostě ztratí.

Petr řekl(a)...
3. srpna 2017 v 11:52  

Jinak o tom, že světově unikátní délka mateřské dovolené je rodinné stříbro Česka, lze s úspěchem pochybovat. A nějak se mi nezdá, že by všechny ty středostavovské děti vychovávané v péči matky, unikly pozdějším neurózám. Už Freud takových kazuistik napsal desítky.

poste.restante řekl(a)...
3. srpna 2017 v 13:27  

Tak jo.
Navrhuji odstavit děti po skončení šestinedělí a umístit do kvalitní odborné ústavní péče. Dozajista nejsou žádná data, nebo výzkumy, které by prokazovaly škodlivost takového kroku.

Jana Karvaiová řekl(a)...
6. srpna 2017 v 7:49  

Pane Petře
Jsem hrdá na každé české stříbro. A že jsme ho už hodně prodali cizímu kapitálu, že?
Je mi úplně šumák, co říkají výzkumy na cizích dětech z cizích zemí. My žijeme zde, v ČR. Máme tu své tradice, máme tu své zvyky a jsem šťastná, že ještě nějaké jsou. nehodlám se přizpůsobovat nadnárodním kecalům a radilům. Své děti bych ve dvou letech do školky nedala, i kdybych měla okusovat kůru ze stromů. Milující rodiče nikdo nenahradí. Osobně jsem byla doma 4 roky a nikdy toho nebudu litovat, i když jsme žili doslova z ruky do huby. Dá se to a udělala bych to znovu. Je to kapitál, který se zúročí v dětech.Ale to vy asi nechápete.Nebo se už dnes dá koupit opravdu všechno?

Petr řekl(a)...
6. srpna 2017 v 20:53  

Víte, on ale nikdo ty rodiče dvouletých dětí jaksi nenutí. Ten zákon jen jde naproti trendu, který tu už je, ať se to Vám líbí, nebo nelíbí. Vzdělávací systém prostě jen reaguje na nějakou objektivní poptávku. Lidi jako Vy si klidně můžou tvrdnou 6 let doma s dětma, pro ty ostatní stát jednou udělal něco užitečného-

Petr řekl(a)...
6. srpna 2017 v 21:13  

Mimochodem, ty krásné české tradice, které tak velebíte, často nejsou víc než pozůstatek všeobecného normalizačního marasmu. Chápu, že je v tom smrádku teploučko, ale dýchat se v tom teda nedá.

tyrjir řekl(a)...
6. srpna 2017 v 22:06  


Učitelé, nedejte se!

Divně jsou to v české škole
někdy vyznačeny lajny.
Kantoři jsou v cenzury kole,
komunikační žírné pole má tu provokatér tajný.

Učitelé, nedejte se!
Bůhví kdo a bůhví jak zaprodaný bude nás tu mlátit?
Profesní čest nám úděl nese,
by začalo platit:

Papoušek měl touhu skrytou
školit krajtu tygrovitou.
Krajta se mu nedala,
musel školit kanára.

J.Týř


Jiri Janecek řekl(a)...
6. srpna 2017 v 22:37  

Všeobecný normalizační marasmus byly jesle od dvou let...

Rozdíl byl jen v tom, že v jeslích pracoval i zdravotnický personál... A že stát na to ty prachy dal. Tady spíš přepinknul odpovědnost na obce.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.