Žáci se v moderních učebnách naučí stavět roboty i vyřezávat. Dílny mají být znovu povinné

středa 4. ledna 2017 ·

Děti ze základních škol v Praze 9 sváží každých 14 dní autobus do dílen Střední odborné školy stavební a zahradnické. V rámci polytechnické výuky se tam učí pracovat se dřevem nebo vyrábějí stojánky ze železa. Praha chce už tento rok otevřít dalších dvacet zmodernizovaných dílen na středních školách, od září by se k výuce dílen připojilo více základních škol. Do dvou let mají být součástí výuky v celé republice. Informují Hospodářské noviny.

Irena Ropková (praha.eu)
Hlavní město tak reaguje na malý zájem žáků o technické a přírodovědné obory i řemesla. Pražští zastupitelé schválili akční plán, podle kterého město za sto milionů korun vybuduje takzvaná polytechnická hnízda, aby je měla každá základní škola v docházkové vzdálenosti do třiceti minut.

„Žáci se zde seznámí s materiály, nářadím, stavebnicemi a také s vyučovanými obory dané střední školy,“ popisuje pražská radní pro školství Irena Ropková. Kromě práce s nářadím si děti vyzkouší i moderní technologie, třeba stavebnice, z nichž mohou stavět roboty.

„Díky dotačním programům dostanou peníze na vybavení dílen i školy v ostatních regionech a technické vzdělávání by se postupně mělo dostat do vzdělávacích plánů,“ uvádí tiskové oddělení ministerstva školství. Polytechnická výchova pak bude povinná.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Tomáš Barták řekl(a)...
4. ledna 2017 v 9:58  

A tak budeme budovat to, co jsme rozbourali. A stejně to, podle mě, dopadne i se společným vzděláváním a inkluzí. Vrátíme se k osvědčenému a fungujícímu systému. Bude to jen zbytečně složité a drahé. Ale proč ne... Politika je politika.

tyrjir řekl(a)...
4. ledna 2017 v 11:53  

Ať žyje a vskvétá evropski dotovaný zábavný Ervépěčkovsko ešvépečkovskí konstruktyvismus v socyjálně inkluzyvně pojatých, koncepčně a karyérně zaneřáďěných a díky pryvatizačním tendencím už dávno nespolečných veřejných školách se stárnoucímy a myzejícími myzerně placenýmy učyteli a pytomostmi otravovanýmy žáky i učitely! S technikou ať se dou vicpat - v Technyckém muzeu je jí dost! Proč se učyt, když škola je socyjální a ne vzdělávacý úschovna na děti! Práci za nás udělají roboti a imygranti! Učení pro nás aktyvysty není práce ale zábava a asystované utírání nosů! Tak to všychni chceme a jen učytelé to nechápou! Ať žyjou minysterské tablblety a šťastně dotovaný aktivysté! Uberte učytelům peníze a pořádně je proškolte - vždyť mají prázdniny v kapse! Bravo pedagogycké Fakulty! Bravo aktyvystické MŠSMT!

:)))

Jiri Janecek řekl(a)...
4. ledna 2017 v 12:00  

No nevím... Kolik těch hnízd bude? Není 100 milionů trochu dost? Tak nějak z dálky mi přijde, že v Praze snad už teď je v dojezdu 30 minut od skoro každé základky nějaké SOU/SOŠ, kde bych čekal dostatečně vybavené dílny pro potřeby základních škol...

Budou se obnovovat i Mičurinské zahrady? To bude teprve pálka...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.