Vysoké školy přijímají na bakalářské obory v průměru 80 procent uchazečů, stále více fakult bere všechny

úterý 24. ledna 2017 ·

Kdo chce studovat vysokou školu a nemá velké nároky na výběr oboru, nemusí se bát, že zůstane v nadcházejícím akademickém roce bez indexu. Zatímco ještě před deseti lety se ze studentů, kteří přišli k přijímačkám, probojovalo na akademickou půdu 58 procent, v posledním přijímacím řízení už to bylo téměř osmdesát procent. Informují Lidové noviny.

Stále ovšem platí, že umělecké školy přijímají méně než dvacet procent studentů. A vybírat si z velkého přetlaku uchazečů mohli i jinde. Npříklad na Ostravskou univerzitu se dostalo jen necelých 40% zájemců, na Karlovu univerzitu přijali 47 procent uchazečů a také brněnská Masarykova univerzita přijala zhruba každého druhého.

Kdo by rád vsadil na jistotu, může podat přihlášku na některý z technických oborů. Například Fakulta strojní Technické univerzity v Liberci přijala loni úplně všechny a stejnou strategii na téže univerzitě zvolila Fakulta textilní. Stoprocentní šance na přijetí byla na Fakultě tropického zemědělství České zemědělské univerzity v Praze, pro humanitněji zaměřené studenty pak na pražské Katolické teologické fakultě. Všechny nebo téměř všechny uchazeče přijala také většina soukromých vysokých škol.


Celý text naleznete v dnešním vydání Lidových novin

1 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
24. ledna 2017 v 13:32  


"Kdo chce studovat vysokou školu a nemá velké nároky na výběr oboru, nemusí se bát, že zůstane v nadcházejícím akademickém roce bez indexu."

Jenže volná místa bývají většinou na nejnáročnějších oborech, takže malé nároky na výběr oboru bývají uchazečům většinou prd platné.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.