Přečtěte si: Žádný návod, jak učit o uprchlících, vydávat nebudeme, říká Valachová. Učitelé to zvládnou sami

neděle 31. ledna 2016 ·

Učitel sám by měl rozhodnout, jak s dětmi mluvit o uprchlících. "Ministerstvo žádné oficiální návody vydávat nebude," řekla v rozhovoru ministryně školství Kateřina Valachová. Měli bychom se podle ní spíše zaměřit na to, jaký příklad dáváme dětem vyhrocenou debatou ve veřejném prostoru. Valachová stejně jako mnozí jiní rodiče letos zapisovala dceru do první třídy. I ona narazila na vypjaté kapacity základních škol.


Z rozhovoru Markéty Hronové s Kateřinou Valachovou v Aktuálně.cz vybíráme:

V současné době probíhají zápisy dětí do prvních tříd. Vaše dcera je také předškolačka, už jste byli u zápisu?
Ano, byli jsme. Čekáme na výsledek, zatím jsme nebyli přijati. Kapacity základních škol jsou teď maximálně vypjaté, ale věřím, že obce jsou na větší počet dětí připravené. Ve mně mají trochu nepříjemného soupeře. V době, kdy nebyly kapacity ve školkách, jsem měla malé děti. Teď znovu kapacity nejsou, protože se přesouvají na základní školy. Dívám se na to i z pohledu rodiče a doufám, že se nám podaří vyvážit všechny zájmy.(...)

Ombudsmanka vydala prohlášení, podle kterého by rodiče vůbec děti k zápisu vodit neměli. Souhlasíte s tím?
Některé věci ve školství bychom neměli brát přes paragrafy, ale více lidsky, přirozeně. Testy školní zralosti nejsou důvodem, aby dítě nesmělo nastoupit do první třídy. Rodič se ale na zápisu může dozvědět, jak na tom dítě je a na čem je potřeba ještě zapracovat. Okamžik zápisu je výjimečný pro dítě i pro rodiče.

Takže by podle vás měl probíhat i s dítětem?
Ano, myslím si, že zápisy tak, jak je známe, by měly zůstat zachovány. Mně spíš přijde zajímavé, že asi nikdo nezná dítě, které by se na zápis netěšilo. Ale výzkumy ukazují, že se o pár let později děti do školy těšit přestávají. Měli bychom se zaměřit na to, proč to tak je, a pokusit se, aby nadšení ze školy vydrželo dětem celou vzdělávací dráhu.

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
1. února 2016 v 19:24  

To je rozumný přístup.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.