Přečtěte si: „Digitální děti“ jsou na internetu příliš důvěřivé

středa 13. ledna 2016 ·

Webové stránky SecED, zaměřené na britské sekundární vzdělávání, představily studii, podle které je mladá generace „digitálních dětí“ v online prostředí příliš důvěřivá, zejména jí chybí rozpoznání pravdivých a nestranných informací od těch nedůvěryhodných z pochybných zdrojů.

Mladí mezi dvanácti a patnácti lety přitom tráví na internetu v průměru 15 hodin týdně, což je dvakrát více než před deseti lety. Téměř pětina respondentů výzkumu „Používání médií a přístup k nim v roce 2015“ ve zmíněné věkové kategorii uvedla, že pravdivé musí být informace ze stránek, které se na dotaz zobrazují ve vyhledávačích, jako je Google nebo Bing. Jen třetina pak byla schopná správně identifikovat placené odkazy.

Podobné je to s YouTube, kam děti čím dál častěji chodí pro informace o světovém dění, zároveň však neví, že je stránka financovaná převážně z reklam a tzv. vlogeři (video blogeři) mohou být placeni k doporučení určitých produktů. Zajímavé je, že děti vnímají nadužívání internetu jako problém – třetina z nich uvádí, že tráví online příliš času, a to hlavně na sociálních sítích. Zadavatel studie uvádí, že přestože se jedná o generaci dětí, které s technickými prostředky vyrůstají, potřebují získat určité know-how, jak se v internetovém prostředí správně pohybovat. Více než devadesát procent rodičů přitom uvedlo, že online aktivity děti nějakým způsobem regulují, ať už pomocí technických prostředků, rozhovory s dětmi, nebo nastavením pravidel přístupu k internetu a pohybu na něm.

Zdroj: SecEd

Výběr ze zpráv, novinek a zajímavostí ve vzdělávání provedlo výzkumné oddělení společnosti Scio.

2 komentářů:

6. B řekl(a)...
13. ledna 2016 v 19:34  

Jen děti? A co Bohouš?

tyrjir řekl(a)...
13. ledna 2016 v 20:11  
Tento komentář byl odstraněn autorem.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.