Reakce MŠMT na zprávu NKÚ k financování sportu v letech 2011 – 2013

pondělí 2. února 2015 ·

Zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) ohledně financování sportu v letech 2011 – 2013 potvrdila to, co současný ministr školství Marcel Chládek říkal již před více než půl rokem, a totiž, že tyto prostředky byly ze strany ministerstva poskytovány netransparentně. „Chyby jsou prakticky v celém kontrolovaném období, tedy za ministrů Dobeše, Fialy a Štyse, kdy po celou dobu působil jako náměstek pro sport pan Kocourek (ODS),“ říká ke zprávě NKÚ ministr školství Chládek. Ministerstvo školství se v oblasti sportu podle něj v minulosti zbavilo jak role koordinátora, tak kontrolora. „Zpráva uvádí, že v letech 2011 – 2013 proběhly jen dvě kontroly. Za mého působení v roce 2014 proběhlo kontrol 12 a v tomto roce jich je naplánováno 25,“ říká Marcel Chládek s tím, že resort chce i nadále kontrolní činnost zintenzivňovat.


V roce 2014 ministerstvo přijalo řadu opatření, která by měla eliminovat rizika, na které zpráva NKÚ upozorňuje. Program, ve kterém je podle této zprávy nejvíce chyb, byl zrušen již v létě minulého roku, tedy dávno před zprávou NKÚ. Na ministerstvu byl schválen nový systém rozdělování finančních prostředků. Vzniklo sedm programů a také Národní rada pro sport, ve které jsou jak zástupci všech svazů, tak politiků napříč spektrem. „Všechna tato opatření, včetně posílení kontrolních mechanismů, povedou k tomu, že systém bude přehlednější, adresnější a transparentnější,“ uvádí ministr školství Chládek.

Ministerstvo školství v současné době připravuje v oblasti sportu tři zásadní materiály – analýzu financování sportu, novou koncepci sportu, která nahradí koncepci z roku 2011, a schválení zákona o podpoře sportu, jehož součástí by měla být i jasná a adresná odpovědnost za nakládání s finančními prostředky v této oblasti. „Byť jsme celou řadu problémů odstranili, přesto závěry NKÚ promítneme i do metodiky MŠMT pro rozdělování dotací pro oblast sportu,“ uzavírá ministr školství Marcel Chládek.

1 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
2. února 2015 v 21:17  

kdy po celou dobu působil jako náměstek pro sport pan Kocourek (ODS)

Souvislost čistě náhodná, ale kdyby měl případně mít člověk odklánění v genech, nemohl by si zřejmě pomoci.
Tak hlavně, že třeba taková inkluze klopítá na nedostatku peněz pro asistenty.
Snad nějaké trestní oznámení?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.