Čeští studenti patří v novém srovnání OECD mezi nadprůměrné

úterý 1. dubna 2014 ·

Čeští studenti skončili ve srovnání OECD zaměřeném na řešení neznámých problémů v nadprůměrné skupině, mezi 44 státy se dělí o 16.-17. místo s Německem. Měření bylo součástí mezinárodního testování PISA 2012: neprověřovaly se specifické znalosti, nýbrž schopnost najít řešení nového problému. Studenti například hledali nejrychlejší trasu mezi dvěma místy, kupovali virtuální letenky nebo obsluhovali mp3 přehrávač. Prvních sedm míst přitom obsadili studenti z Asie.


Z článku ban v ČeskáTelevize.cz vybíráme:

"Co je pro mě potěšitelné, že je to v oblasti, která se týká řešení problémů. Pro české školství je to nová situace. Pro mě je to jednoznačný signál, že se naše školství odklání od klasického drilování k řešení problémů, které naše děti mohou použít v praktickém životě," uvedl na brífinku ministr školství. "Budeme chtít vědět, co bylo příčinou úspěchu či neúspěchu, a pokud něco úspěšně funguje v českém školství, tak to chceme posilovat a stavět na tom." Podle něj je jednou z možností zapojit do výuky už od prvních tříd moderní technologie - např. tablety, na které chce čerpat peníze i z fondů EU.

5 komentářů:

Jirka řekl(a)...
1. dubna 2014 v 20:10  

Jsem učitel a chci s žáky stříhat nejen pro školní web video v HD rozlišení. Rád bych také žákům předvedl, co chci po nich samotných. Ovládat technologie umím a rád se učím s novými. Soukromý počítač zastaral a na nový s malými dětmi a hypotékou pomýšlet nemohu.
Pane ministře, já opravdu nepotřebuji pro svou práci tablet, ale výkonný počítač, který zvládne nejen střih videa.
Ve škole bych také rád učil psaní všemi deseti prsty, protože dokud nebudeme zadávat text hlasem nebo myšlenkou, je to ta nejefektivnější metoda. Na to nám bohužel tablety také nestačí.
Nevyhazujte peníze za své sny. Plňte nám ty naše.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
1. dubna 2014 v 23:08  

Právě jsem shlédl krátké vystoupení pana ministra Chládka a pana ředitele Jana Kordy ve zprávách na ČT24.

Ještě, že jsem mírně otupen pár nošovickými desítkami a několika rohlíky s paprikášem a česnekovou pomazánkou.

Závěry, které oba vyslovovali ohledně našeho "úspěchu" v řešení problému jsou zcela zcestné.

Pan ředitel Korda dokonce našel zdůvodnění - učíme děti myslet!

Nelenil jsem a podíval se na aprobaci pana ředitele. Bohužel se potvrdilo mé podezření. Pan ředitel je aprobovaný učitel hudební výchovy.

Celé školství se řítí do záhuby a oni se tam poplácávají po ramenech, jak kurikulární reforma přináší své plody.

Většina učitelů přírodovědných předmětů, učitelé matematiky, fyziky a příbuzných oborů vidí, že to tak není.

Král je řadu let nahý a veřejnost, včetně několika "odborníků" zevnitř, tleskají, až se od rukou práší...

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
1. dubna 2014 v 23:09  

Ještě mě napadlo - že já naletěl a celé je to apríl.

Nicka Pytlik řekl(a)...
2. dubna 2014 v 1:33  

Jako fór dobrý. Dojala mne představa Robinsona, který řeší problém vybitého mobilu.
Také jsem nelenil, a protože mne zajímalo, jak se pojímá výraz 'nadprůměrný', vytáhl jsem si data zemí OECD. Udělal jsem si grafík a spočítal pár charakteristik prezentovaných výsledků.
Nadprůměrní bezesporu jsme. Z dvaceti osmi zemí jedenáct až dvanáctí. Dvě procenta nad průměrnou hodnotou 500 na takové náhorní plošině osmi zemí mezi hodnotami 506 až 511.
Pokud by nám tyto výsledky měly začít zvedat sebevědomí, tak pámbu zaplať. Aspoň že ty děti by už začínaly být kompetentní.

krtek řekl(a)...
2. dubna 2014 v 14:06  

Aha. Já už myslel, jak jsme dobří. Teď ještě ta matematika, kritické myšlení a chápání v souvislostech.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.