Pavel Slouka: Rakouský software pro hendikepované

středa 22. ledna 2014 ·

Článek informuje o rakouském školském portálu Österreichisches Schulportal a blíže rozebírá obsah softwarové části jeho sekce věnované speciální pedagogice.


Jsem studentem oboru speciální pedagogika na UK Praha PedF. Jednou jsem takhle brouzdal na webu a na rakouském školském portálu (Österreichisches Schulportal) jsem narazil na zajímavou sekci týkající se právě speciální pedagogiky, kde lze nalézt celou řadu materiálů, pracovních listů apod. Její součástí je i složka Software s přehledem mnoha programů pro děti hendikepované či trpící různými dysfunkcemi. Všechny jsou dosažitelné jako demoverze, nebo jsou zcela zdarma. Některé by se jistě daly využít i při výuce v českých školách. Nedá mi to, abych se o některé z nich s vámi nepodělil.

Archimédes

Program je určený na procvičení základních matematických úkonů. Má kabát antických olympijských her. Má tři oddíly – Základy, do 10, nad 10. Základy nabízejí například rozpoznávání tvarů a barev, kdy dáváte barevné geometrické obrazce do předem barevně označených truhel.

Při počítání do 10 Archimédes nabízí sčítání a odčítání, dopočítávání do deseti, doplňování do součtu, tvorbu čísel, řazení čísel do číselné řady, menší-stejný-větší či počítání čísel na kostce.
Oddíl nad 10 obsahuje též dělení, násobení, odhad na ose, hodnotu čísla, přechod přes desítku, řazení, ad.

Počítání s Archimédem je podle mého názoru obrovsky zábavné. Žáci totiž počítají, kolik přeběhlo mraků, mraků, oveček, racků, šípů apod. Podle úspěšnosti žáka Archimédes hodí koulí nebo vrhne diskem na metu 50, 80, 100. Při výborné úspěšnosti se rozhoří antický oheň jako na olympijských hrách.

Program pracuje pod OS Windows. Mohu ho doporučit pro žáky 1. stupně a žáky ZŠ praktických či speciálních. Lze ho využít pro edukaci žáků s lehkou a střední mentální retardací. Program lze stáhnout v české demoverzi platné 14 dní zde.

Celý článek na spomocnik.rvp.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.