RE: „Testujte své cvičené opičky!“

úterý 10. dubna 2012 ·

Tento článek je vyjádřením firmy Databox s.r.o., provozovatele portálu Proškoly.cz, na článek Testujte své cvičené opičky! zveřejněný na portále Česká škola dne 2. dubna 2012.

Vážení čtenáři České školy, vážená  redakce,

uvedený příklad „ataku na školy s nabídkou komerční přípravy na testování“ je část informačního mailu pro stávající uživatele portálu Proškoly.cz, nikoliv obchodní spam, jak by čtenář mohl rozumět. O nabídku tak jde, ale o nabídku bezplatnou a určenou školám, které již využívají služby portálu, mj.  on-line testy. Mají-li ředitelé zájem, mohou nyní svým žákům kromě standardní nabídky zpřístupnit i tento nový test - blízký tomu, který jim, ať chtějí nebo nechtějí, chystá na květen ČŠI.

Jsme stejného názoru jako Ondřej Šteffl v diskusi: „ … je DOBRÉ, když se škola může sama rozhodnout, zda a co testovat (s dovolením doplňuji ještě kdy a koho), protože ví, proč to dělá“. My nabízíme nástroj a metodiku jeho použití, o kvalitě a přínosu pro konkrétní školu/žáky nechť rozhodnou ředitelé/učitelé a dle toho ho využijí nebo nikoliv.

Citované „moudro“ o vlivu pravidelného opakování testů na našem webu opravdu najdete, ale věta je uvedena u zcela odlišného typu testů (zaměřením úloh i konstrukcí testu). Spojení s tímto testem je opravdu nekorektní.

A odpověď na kontrolní otázku? Samozřejmě, že jen omezené, částečně záleží na autorech testů  a jednotlivých úloh. Chceme ale školám (i ČŠI) pomoci v tom, aby v blížící se první generálce co nejspolehlivěji otestovaly alespoň ty nižší úrovně Bloomovy taxonomie v matematice, českém a cizím jazyce, nikoliv v ovládání a technice řešení počítačového testu.

Závěrem ještě poznámka k úvodní prezentaci naší firmy - „dříve katalogová firma DATABOX“ je společnost se širokým portfoliem služeb, testy pro školy nabízí již od roku 2006. Úvod článku by mohl mylně vytvořit dojem, že se školami zabývá pouze ve vztahu k plošným testům.

Jan Valášek

produktový manažer portálu www.proskoly.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.