Michael Londesborough odhalí studentům tajemství energie

úterý 31. ledna 2012 ·

Jeden z nejúspěšnějších popularizátorů vědy, Michael Londesborough, představí od února několika stovkám studentů z více než 20 základních a středních škol svoji vědeckou show „Odhalte s Mikem tajemství vědy!“ Projekt vznikl za podpory Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) v rámci jednoho z Individuálních projektů národních „Podpora technických a přírodovědných oborů“ (PTPO) s cílem popularizovat technické a přírodovědné obory zájemcům o studium. Školy navíc mohou využít této jedinečné nabídky zcela zdarma.


Michael Londesborough je britský vědec, který působí v České republice od roku 2002 a mimo svoji výzkumnou činnost se zaměřuje na zpřístupňování vědy široké veřejnosti. Ve svojí vědecké show poutavým způsobem vysvětlí, že věda nemusí být ani zdaleka nudná, boří tradičně vnímané hranice mezi přírodovědnými předměty a na vědeckém příběhu ukazuje, že přírodu i život je nutné vnímat v souvislostech. „Studenti se mohou těšit na mnoho zajímavých informací a experimentů jako jsou vznik a koloběh oxidu uhličitého, budoucnost využití energie a mnoho dalších věcí. Věřím, že díky akustickým a vizuálním efektům pro ně bude vystoupení atraktivní a inspirující,“ říká k projektu Michael Londesborough a dodává: „Show je nabitá energií i vtipem a diváci jsou zataženi přímo do poučného vědeckého příběhu.“

K jeho slovům se přidává i koordinátorka a manažerka projektu PTPO Kateřina Chmelíková: „Školám se nyní nabízí jedinečná možnost představit studentům neotřelou vědeckou show a motivovat je ke studiu oborů jako jsou například chemie či fyzika.“

Díky projektu MŠMT Podpora technických a přírodovědných oborů, který akci financuje, mohou základní a střední školy této nabídky využít zcela zdarma. Stačí, aby zástupce školy projevil zájem prostřednictvím registrace na www.generacey.cz a škola bude zařazena do Michaelovy roadshow.

„V současné době je zaregistrováno více než 20 základních a středních škol z celé České republiky, což znamená několik stovek studentů, kteří se netradiční formou přesvědčí, že věda nemusí být nudná,“ dodává koordinátorka a manažerka projektu Kateřina Chmelíková.

Michael se svým vědeckým týmem navštíví například Kladno, Teplice, Uherské Hradiště, Zlín, Rakovník, Louny, Vsetín, Přelouč, Kutnou Horu nebo Chrudim.

Vědecká show vznikla ve spolupráci s British Council Czech Republic. Od roku 2011 bylo jejím prostřednictvím představeno nespočet experimentů studentům i široké veřejnosti.

Kdo je Michael Londesborough?

Michael Londesborough je spoluautorem a moderátorem populárně vědeckého týdeníku České televize „Port“, o novinkách a zajímavostech z nejrůznějších oblastí vědy, nových technologií a společenských oborů. Michael pracuje v Ústavu anorganické chemie Akademie věd ČR a vedle své výzkumné práce se zaměřuje na zpřístupňování vědy široké veřejnosti a vyučování mladých lidí. V této oblasti má nemalé úspěchy, o čemž svědčí i cena Akademie věd ČR z roku 2009 za popularizaci vědy – Medaile Vojtěcha Náprstka.

Více informací o roadshow naleznete na www.generacey.cz.

Michael Londesborough - harmonogram show

1.2. Kladno 10,00, Dům kultury, Gymnázium Kladno, ZŠ Hnidousy, ZŠ Zd. Petříka
2.2. Teplice 14,30, Dům kultury, Gymnázium Teplice, Obchodní akademie, Střední průmyslová škola a Hotelová škola
14.2. Uherské Hradiště 10,00, Klub kultury Uherské Hradiště, SOŠ a Gymnázium Staré Město, ZŠ Uherské Hradiště
15.2. Zlín 10,00, Sportovní hala Gymnázium a Jazyková škola, ZŠ Malenovice
27.2. Rakovník, Kulturní centrum Rakovník, Gymnázium Zikmunda Wintra, ZŠ Rakovník
28.2. Louny, tělocvična Gymnázium Louny, ZŠ Postoloprty
14.3. Vsetín, kino Vatra, Masarykovo gymnázium, ZŠ Vsetín Rokytnice
15.3. Valašské Meziříčí, Kulturní zařízení, Gymnázium Františka Palackého, ZŠ Valašské Meziříčí
23.3. Přelouč, Kino Přelouč, Gymnázium Přelouč, ZŠ Smetanova, ZŠ Masarykovo náměstí
22.3. Kutná Hora, aula Gymnázium Kutná Hora, ZŠ Kutná Hora
26.3.-6.4. Praha (2x)
9.-13.4. Moravské Budějovice + Znojmo
23.-27.4. Havířov + Ostrava
7.-11.5. 2 x Brno
21.5. Chrudim
22.5. Pardubice
25.6. Náchod
26.6. Jaroměř

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.