MŠMT: Deficit státního rozpočtu nezatížíme

čtvrtek 11. srpna 2011 ·

Sekce evropských fondů MŠMT připravuje veřejnou zakázku na právní služby za 99 mil. korun. Smlouva má zajistit důslednou kontrolu veřejných zakázek realizovaných příjemci evropských dotací. Cílem těchto kontrol je odhalovat případná pochybení s následným negativním dopadem na státní rozpočet. Předmětem zakázky nejsou žádné právní služby určené pro úřad MŠMT.



Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy plánuje více než dva roky zajištění smlouvy, která má personálně posílit kapacitu povinných kontrol Operačních programů Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK) a Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI), které jsou v gesci ministerstva. Předmětem kontrol bude až 2000 výběrových řízení v celkové hodnotě zakázek za téměř 50 miliard korun – a to pouze v rámci Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Využití outsourcingu služeb právních kanceláří s požadovanou vysokou odborností je nezbytné vzhledem ke specifickým technologiím, špičkovému vybavení a budování výzkumných center a vědeckotechnických staveb, které se v České republice v minulosti dosud nikdy nerealizovaly.

Porušením evropských předpisů a zákonných podmínek (nutnost dodržet pravidla 3E - efektivita, transparentnost, hospodárnost) by došlo k tomu, že dotace z Evropské unie by nebyly proplaceny a prohloubení deficitu státního rozpočtu by se zvýšilo.

„Jedinečnost a unikátnost celého procesu čerpání z našich operačních programů na miliardové projekty vyžaduje velkou pozornost při samotném výběrovém řízení i v procesu následné kontroly. Jakékoliv pochybení může znamenat, že vynaložené a proplacené prostředky nebudou uznatelné a veškerá odpovědnost za platbu padne na státní rozpočet. Za chyby v procesních řízeních by tak platil daňový poplatník. MŠMT nemůže tolerovat, aby příjemci eurodotací možným chybným postupem prohloubili deficit státního rozpočtu,“ zdůraznil 1. náměstek Jakub Hodinář, zodpovědný za čerpání evropských dotací na MŠMT.

Otevřené výběrové řízení zajistí transparentní výběr pěti ekonomicky nejvýhodnějších dodavatelů, s nimiž bude uzavřena smlouva. Tyto právní kanceláře budou následně v rámci minitendrů soutěžit o jednotlivé dílčí zakázky, čímž dojde k dalšímu snížení ceny a celkový předpokládaný objem zakázky nemusí být vyčerpán.

Veřejná zakázka dále obsahuje administraci a organizaci 52 veřejných zakázek financovaných z operačních programů v gesci MŠMT a poskytování ad-hoc právních služeb pro útvary zajišťující čerpání evropských dotací.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.