Jak je to s maturitní generálkou?

pátek 11. června 2010 ·

Měli jsme možnost hovořit s řadou ředitelů středních škol. Mezi nebylo málo těch, kteří se do maturitní generálky nepřihlásili se zdůvodněním, že si počkají, až bude jisté, že to není zbytečná práce. Podle propozic projektu maturitní generálky však termín pro přihlášení škol již dávno vypršel. Obrátili jsme se tedy na šéfa projektu maturitní generálky CERMATu, pana Jiřího Zíku, s několika otázkami.

K maturitní generálce se podle vašich údajů přihlásilo 90% škol. Některé ze zbývající se však nechaly slyšet, že s přihlášením počkají až na začátek září, až bude jisté, zda vše nebude opět odloženo či zrušeno. Budou mít potom možnost se generálky ještě zúčastnit?

Bohužel musím jednoznačně říci NE. A v žádném případě tady nejde o naši neochotu. Není to možné především z technologických důvodů, protože od začátku července probíhá příprava výroby a výroba zkušební dokumentace. A ta je natolik automatizovaná, že neumožňuje do procesu zasáhnout. A navíc do konce června musí dojít k distribuci datových digitalizačních terminálů (DDT) do přihlášených škol.

A je tedy nějaká šance, aby se váhající školy do generálky přihlásily třeba nyní?

Z technologického hlediska je to v podstatě možné do 25. června. V takovém případě však musí spolu s námi dohnat všechno, co proběhlo a nyní probíhá s řádně přihlášenými školami, tedy podání přihlášky se všemi náležitostmi  a organizační přípravu distribuce DDT, a zároveň do 30. června po podání přihlášky přihlásit rovněž své žáky do informačního systému CERMATu. V každém případě takovým školám doporučuji, aby se telefonicky spojily s naším infoservisem  na linku 224 507 507 a takovou možnost avizovaly či případně domluvily.  Mohu říci, že rádi učiníme výjimku ze standardních postupů, aby generálka v maximální míře naplnila své cíle, pokud je to technologicky možné. Do 25. června to možné je, poté už bohužel nikoli.

Loni při přípravě následně zrušené generálky měly, pokud se nemýlím,  školy možnost provádět úpravu údajů o přihlášených žácích ještě počátkem září. Z toho, co říkáte, mi připadá, že letos to již možné nebude.

Máte zcela pravdu. Registr přihlášených žáků se skutečně a bez jakékoli výjimky uzavírá 30. června ve 24:00. Poté již nebude možné do něj jakkoli vstupovat. Platí tedy, že nebude možné doplňovat žáky či upravovat údaje z přihlášek. Technologické lhůty určené pro výrobu zkušební dokumentace jsou zcela neúprosné a termín uzávěrky registru je proto neměnný.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
11. června 2010 v 16:32  

"distribuce DDT,..." je k tomu přibalíme Biolit a hurá do škol.

Anonymní řekl(a)...
14. června 2010 v 9:13  

Pan Nečas v mnoha předvolebních diskuzích sliboval, že státní maturitu zruší. Ještě si živě pamatuju, jak se s Paroubkem předháněli v tom, kdo se od státní maturity více distancuje. Teď se zřejmě dostane k moci a tak bude mít šanci splnit aspoň jeden ze svých předvolebních slibů. Myslíte si, že to doopravdy udělá, nebo se to už dostalo pod úroveň jeho rozlišování?
Nová koalice chce šetřit - zrušením státních maturit ušetří spoustu peněz, protože maturity v kompetenci škol nestály stát ani korunu.

Luděk Blaha řekl(a)...
14. června 2010 v 14:10  

předháněli v tom, kdo se od státní maturity více distancuje

To je jako s Temelínem. Přece to nezrušíme, když už se do toho nastrkalo tolik peněz.
A půjde-li všechno dobře, časem se jistě zjistí, že by nebylo od věci rozšířit státní maturity o další dva bloky a maturanty do zemí eu vyvážet.

Anonymní řekl(a)...
16. června 2010 v 10:11  

Dosti hloupé přirovnání s Temelínem. Na výrobě elektrické energii závisí existence civilizace, což se o státních maturitách říci nedá.

Bez Temelína bychom dnes měli podobné problémy, jako v zahraničí: http://leto.centrum.cz/clanek.phtml?id=54345

Školy by si měly místo organizování nesmyslné maturitní generálky vzít příklad od energetiků a zavést systém dynamického plánování prací.

Učitel zadá plánované práce do systému a speciální software rozdělí tyto práce mezi jednotlivé žáky včetně určení jejich pořadí. Pro potřeby klasifikace systém vyhodnotí, která žák je učiteli nejblíže a přitom zároveň může přerušit svou právě vykonávanou činnost. Systém zároveň automaticky přeplánuje zbývající plánované práce mezi ostatní žáky. Systém pomocí GPS zná polohu všech žáků a komunikuje s nimi přes GPRS. Ze svých koncových zařízení se tak každá žák dozví co a kde má dělat.

Luděk Blaha řekl(a)...
16. června 2010 v 11:24  

Dosti hloupé přirovnání s Temelínem. Na výrobě elektrické energii závisí existence civilizace, což se o státních maturitách říci nedá.


Dosti slabý argument. Na státtních maturitách závisi existence Cermatu a to se s civilizací přece srovnávat nedá.

Ale Vaše myšlenka dynamického plánování prací se mi docela líbí. Hlavně představa o tom, která žák je učiteli nejblíže v souvislosti s přerušovanou sou ... činností.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.