ČTK: Ministerstvo chystá plán na regulaci počtu škol

úterý 8. června 2010 ·

Ministerstvo školství chystá plán, jak regulovat počty škol nebo naplněnost tříd. O rušení nebo slučování škol dosud rozhodují kraje a obce, ty se k tomu zatím příliš nemají. Podle mluvčí ministerstva Kateřiny Böhmové však dětí ve školách ubývá a úřad navíc bude muset v příštích letech šetřit. Ministerstvo si proto nechalo zpracovat analýzu financování škol, chce podle ní připravit konkrétní návrhy změn.

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
9. června 2010 v 8:13  

Kardinální nesmysl - zvýšení kapacity školy s sebou nenese požadavek na státní rozpočet. Když na jedné škole žáci přibudou, na druhé škole ubudou. Naopak - zvýšením kapacity školy může dojít k přelivu žáků do kvalitní školy a přirozenému zániku školy školy zbytečné.

Anonymní řekl(a)...
9. června 2010 v 8:36  

Nesmysl jste napsal Vy. U šablon je seznam škol s počty žáků. Přečtěte si to. Existuje spousta školiček s několika (doslova) žáky. Žádný přirozený zánik škol téměř nenastává a stát to vesele financuje dál. Přitom by se ty školy mohly zavřít a žáci z těchto škol by pouze doplnili málo naplněné třídy jiných škol.

Anonymní řekl(a)...
9. června 2010 v 9:49  

Souhlasím, školy se zavřou a kvalitní učitelé z těchto škol doplní málo naplněné učitelské sbory jiných škol, čímž významně vzroste kvalita vzdělávacího procesu.

Neschopní učitelé si najdou práci v jiných resortech.

poste.restante řekl(a)...
9. června 2010 v 11:21  

1. MŠMT se samo vzdalo možností jak počty škol regulovat. Teď má k dispozici pouze nepřímé nástroje a spoustu "koncepčních keců".

2. Zřizovatelem naprosté většiny základních škol jsou obce. Vzdělávání je funkcí státu. Nikdo nemůže demokraticky zvoleným zastupitelům zakázat provozovat školu (pokud plní ostatní povinnosti, dané zákonem) i kdyby na té škole bylo jen málo žáků.
Pokud obec chce školu zachovat a hradit její provoz, je nutno to akceptovat.

Mému vnímání jsou také bližší school busy pro větší teritorium, nežli spousta malotřídek, ale...

3. Že je pro politiky výhodnější prodat sponzorské firmě areál (budovu) školy a za pár let pod vlivem "baby boomu" nechat jinou firmu (za malé všimné) postavit novou školu - to už zde bylo probíráno mnohokrát.

4. Nebylo by rozumnější, pro začátek, navýšit normativy tak, aby mohly fungovat i třídy s 20 žáky? Zkvalitnila by se výuka, bylo by možné se individuálně věnovat všem dis- ...?

ignorant řekl(a)...
9. června 2010 v 22:30  

Šetřit se bude, o tom žádná. Jen naiva si mohl myslet, že Věci veřejné prosadí něco se školstvím. Schwarzenberg dnes jasně prohlásil, že žádných 10 miliard z resortu obrany do školství nepřijde. TOP 09 má úplně jiné "priority" než školství. Stačilo se podívat do předvolebního programu této strany. Peníze se přelijí jen z části tarifní do části nadtarifní. Prý se tak docílí odměňování kvalitních učitelů. S tím mohu jen souhlasit, ale .. žádný standard tohle nevyřeší. Evidentně bude záležet na subjektivním rozhodování nestandardizovaných ředitelů a zástupců.

petr řekl(a)...
10. června 2010 v 8:05  

> školy se zavřou a kvalitní učitelé z těchto škol doplní málo naplněné učitelské sbory jiných škol, čímž významně vzroste kvalita vzdělávacího procesu. Neschopní učitelé si najdou práci v jiných resortech.

Myslím si, že pravděpodobnější je spíš opak. Totiž že neschopní učitelé na školách zůstanou a ti schopnější si půjdou hledat práci jinam.
Zrovna to řeším - potřebuju vyřešit bydlení, vzít si hypotéku.. ve škole mi nabízí plat 14000 čistýho (mám 2 VŠ a PhD). S děckama mě to baví, ale vládo sorry - potřebuju se postarat o rodinu.

Anonymní řekl(a)...
10. června 2010 v 10:42  

Je chvályhodné Petře, že sebe samého řadíte mezi ty schopnější. S Vaším slangem máte cestu mimo školství otevřenou.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.