Výzkum Charity ČR: Chudoba bývá dědičná, mladí ji neumějí řešit

středa 14. února 2018 ·

Chudoba v Česku bývá dědičná. Mladí, kteří vyrostli v chudých poměrech, často doplácejí na dluhy rodičů, obtížně hledají práci i bydlení, chybí jim také pozitivní vzory a sami situaci nedokážou řešit. Ukázal to průzkum mezi desítkami sociálních pracovníků Charity ČR, kteří pracují s mladými lidmi v tísni. Průzkum byl součástí projektu, do něhož se zapojily charity ze 17 evropských států. Výsledky ukázaly, že zatímco mladé v cizině trápí hlavně nezaměstnanost, v Česku k ní mají ještě problém s nízkým vzděláním, dluhy, nedostupným bydlením a problematickým rodinným zázemím. Výsledky včera Charita ČR poskytla ČTK.


Mezi nejohroženější patří podle Charity ČR mladé samoživitelky, mladí po odchodu z dětských domovů či z ghett i zdravotně postižení. Podle loňského výzkumu většina mladých, jimž Charita ČR poskytla své služby, zažila chudobu už v dětství. Neobvyklé nebyly ani zadlužené děti. Rodiče za ně neplatili například poplatky za komunální odpad, pokutu za jízdu bez lístku či účet za telefon. Matky a otcové někdy nechají také služby, které nehradí, napsat na své potomky. Ti pak v den osmnáctých narozenin dostanou rozhodnutí o exekuci. Když začnou pracovat, mívají vysoké srážky. "Legální zaměstnávání se stává pro člověka takřka nemožným," uvedla Charita ČR.

Charitní odborníci navrhují to, aby děti měly ochranu a nemusely platit dluhy svých rodičů. Dlužníkům by také měla z výdělku při splácení zůstat větší částka než nyní, která by byla navíc vyšší než sociální dávky. Motivovalo by to k práci. Oddlužení by mělo být dostupnější většímu okruhu lidí.

Celý text naleznete zde 

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.