Marcel Chládek: ČSSD navrhuje řešení kritické situace v čerpání peněz EU na ministerstvu školství

úterý 28. února 2012 ·


Sociální demokracie dnes představila čtyři řešení kritické situace v čerpání evropských peněz v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OPVK) na ministerstvu školství.


ČSSD opakovaně upozorňovala na reálné riziko ztráty více než 50 miliard korun pro oblast vzdělávání. Ministru Dobešovi se ale i přes opakované veřejné přísliby nepodařilo zásadně zlepšit čerpání těchto prostředků. Proto sociální demokracie proto přichází s vlastními návrhy, které v případě realizace mohou napomoci k záchraně miliard korun pro české školství:

1. Přesun prostředků do regionálních operačních programů (ROP).

Úspěšnost těchto operačních programů je velmi vysoká, navíc je zde převis poptávky nad nabídkou; prostředky budou vyhrazeny na rekonstrukce či stavbu školských zařízení (mateřských, základních a středních škol).

2. Přesun prostředků v rámci samotného OPVK do jiné prioritní osy.

Přesun nečerpaných prostředků v ose 3.1 na osu 1.1 - Zvyšování kvality ve vzdělávání - by znamenal výrazné zrychlení a zefektivnění čerpání peněz z EU. Dojde k účelnému čerpání na rozvoj vzdělávání.

3. Připravit smysluplné individuální národní projekty ministerstva školství.

Samotná příprava podle připomínek Evropské komise (viz dopis Aurélia Celília z EK) by se zaměřila na tyto možné oblasti: projekty pro zkvalitnění oblasti regionálního školství, terciární a celoživotní vzdělávání; zkvalitnění systému vzdělávání pedagogických pracovníků; analýza výsledků PISA, návrhy řešení a jejich implementace.

4. Přesun v rámci ESF z osy 3.1 na ministerstvo práce a sociálních věcí.

V tomto případě by mohly být prostředky využity v Operačním programu Lidské zdroje a zaměstnanost, například na rekvalifikaci.

Hrozba ztráty miliard korun je bohužel velmi reálná a na řešení již zbývá velmi málo času. Proto kromě rychlosti čerpání je důležitá i efektivita využití finančních prostředků. Pokud musíme nabízené evropské peníze využít pro smysluplné projekty, které zvýší úroveň českého školství. Možnost čerpání tak velkého množství finančních prostředků, tedy více než 50 miliard korun pro rozvoj školství, se nebude opakovat.

9 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
28. února 2012 v 9:38  

Možná by se mělo vypátrat, proč Dobeš chce utratit peníze tak mlhavým způsobem a ne pro skutečné zkvalitnění školství, pro podporu profesionality samotných učitelů a růstových možností žáků. Jetliže ještě bude optimalizovat školy jejich rušením, pak si myslím, že má docela jasnou vizi. Myslím, že dnes už je zřejmá i pro širokou veřejnost.

Janek Wagner řekl(a)...
28. února 2012 v 9:40  

Přesun do ROP je samozřejmě nesmysl, míra korupce v nich je výrazně vyšší a školy v nich nemají šanci proti rodinným penzionům...

Anonymní řekl(a)...
28. února 2012 v 10:22  

1. Přesun prostředků do regionálních operačních programů (ROP)...
...naprostý nesmysl - tedy pokud má jít i nadále o podporu vzdělávání

2. Přesun prostředků v rámci samotného OPVK do jiné prioritní osy.
...to by samozřejmě šlo, ale Dobeš a jeho lidé dokáží prosadit nesmysly pod jakoukoliv hlavičkou...

3. Připravit smysluplné individuální národní projekty ministerstva školství.
...viz poznámka pod bodem 2

4. Přesun v rámci ESF z osy 3.1 na ministerstvo práce a sociálních věcí.
...jednak by školství ostrouhalo a navíc MPSV je stejná černá díra...

Anonymní řekl(a)...
28. února 2012 v 11:33  

No, alespoň máme jasnější představu, jakým "pokrokem" by byla náhrada Dobeše Chládkem...

Pytlik Blaha řekl(a)...
28. února 2012 v 12:03  

Z mého pohledu by bylo nejlepší najít nějaké klidné sanatorium hluboko v lesích, kde bych v klidu dožil. Mám intenzivní pocit, že se svět zbláznil.
Ve školství chybějí miliardy a nám se je nedaří čerpat. Nemocné děti strádají a stamiliony se prošustrovávají. Nejvyšší kontrolor je rozmařilec a žalobce škůdce. Grázlové běhají roky po svobodě a výtvarníci jdou bručet natotata. Vzdělaní pedagogové, o hodnotách lidstva učící, se chovají jako telata. Činovníci, vývoj všeho směrující, jsou plytcí vypatlanci.
Ale nejspíš jsem se zbláznil já. Sanatorium je jasná volba.

Anonymní řekl(a)...
28. února 2012 v 13:39  

Pro Pytlíka

Že jdou výtvarníci bručet je snad O.K, ne? Na rozdíl od politiků se přiznali a to se zatím ještě trestá, pokud ovšem provinilec směrem k justici neučiní jisté úkony. Zřejmě došlo k opomenutí.

Pytlik Blaha řekl(a)...
28. února 2012 v 14:27  

je snad O.K

Ať po právu bručí. Udivuje mne ta bleskurychlost.
Společenská nebezpečnost nestandardního panáčka je patrně vyšší než nebezpečnost debilova řítícího se auta městem, které se se tak dlouho odkládá, až se promlčí.

Anonymní řekl(a)...
28. února 2012 v 21:54  

Zajímavé a nepochopitelné. Oni (EU) nám nabízí 53 miliard a my je nechceme ! Já bych si třeba kvůli papírové padesátikoruně nechal vrtat koleno.

Pytlik Blaha řekl(a)...
29. února 2012 v 0:40  

Ale chceme.
Ale nevíme na co
a nevíme jak.

Taková pěkná veřejná soutěž tu v tv bývala:
Kdo? S kým? O čem? Pro koho?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.