Nová příručka radí učitelům, jak bojovat s extremismem

pondělí 24. května 2010 ·

Vychází nová metodická příručka s názvem "Hrozby neonacismu - Příležitosti demokracie", kterou vydává občanské sdružení Asi-milování. Finančně vznik příručky podpořilo i MŠMT.

Kolem velkého stolu ve třídě sedí skupinka studentů. Každý z nich má v ruce volební program Dělnické strany. Školáci se tak například dozvídají, že tato strana prosazuje zavedení určování národnosti obyvatel republiky a jejich potvrzení do rodných a křestních listů a občanských průkazů. Po přečtení programu si každý musí napsat argumenty, proč by tato strana měla být zrušena a proč by zrušena neměla být. Poté začne diskuse.

Zhruba tak by měla vypadat vyučovací hodina, ve které se bude mluvit o extremismu. Učitelům to radí nová metodická příručka s názvem "Hrozby neonacismu - Příležitosti demokracie" (PDF 4,77 MB) kterou v těchto dnech vydalo občanské sdružení Asi-milování. Finančně vznik příručky podpořilo i ministerstvo školství. "Metodický pokyn je v přípravě. Pracuje na něm skupina odborníků a specialistů na extremismus, didaktiku a dalších. Dokument by měl být předložen ke schválení vedení MŠMT ještě v letošním roce", přibližuje vznik příručky mluvčí ministerstva školství.

"Před několika dny byly zveřejněny výsledky studentských voleb. Ukázala se překvapivě vysoká podpora krajně pravicové Dělnické strany pro sociální spravedlnost, která je úzce napojena na ultrapravicovou scénu. I na základě těchto voleb je vidět, že je nejvyšší čas na to, aby se učitelé začali o extremismu, neonacismu a dalších tématech ím spojených otevřeně bavit se svými žáky," říká koordinátorka projektu Dana Gabaľová.
Zhruba dvou set stránková příručka má učitelům poradit, jak mluvit o tématech, které jsou s neonacismem a extremismem spojené. Obsahuje také vysvětlení základních pojmů a politických ideologií patřících do oblasti extremismu. Příručka popisuje i historický vývoj pravicového extremismu na území Československa a České republiky.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.