2. ročník Bobříka informatiky

čtvrtek 24. září 2009 ·

Soutěž je organizována na školách podobně jako např. Matematický klokan, s nímž má podobné zaměření (motivační soutěž pro běžného bystrého žáka) a je určena žákům od 6. ročníku ZŠ do maturity. Jde o soutěž organizovanou mezinárodně, vloni se zúčastnilo 10 evropských států, mj. všichni naši sousedé.

Soutěž má podobu online testu na počítači v počítačové učebně, žáci odpovídají na 15 otázek po dobu 40 minut nejčastěji zaškrtáváním výběrových odpovědí.

Testové otázky spadají do oblasti informatiky: používání technologií, řešení problémů, algoritmizace, práce s informacemi a se strukturami. Pochopitelně, úlohy jsou přizpůsobeny věku soutěžících.

Soutěž je organizována ve třech věkových kategoriích:

  • Benjamin (6. - 8. r. ZŠ),
  • Junior (9. r. ZŠ - 2. r. SŠ),
  • Senior (3. - 4. r. SŠ).

Výhodou online soutěže, ke které se používá webový prohlížeč (není třeba nic instalovat), je okamžitá zpětná vazba (ihned po dokončení testu soutěžící ví, jak obstál, a do 24 hodin i své umístění v kategorii). Do týdne pak poskytujeme školám správné řešení úloh i s vysvětlením, aby učitelé mohli využít soutěžní otázky např. v diskusi při vyučování.

Soutěž Bobřík informatiky má svůj web, na němž se dozvíte další informace o pravidlech soutěže, prohlédnout typické úlohy, které se v soutěži řeší, můžete si zkusit test nanečisto, především ale zde můžete REGISTROVAT svoji školu do příštího ročníku soutěže. Všechny informace pro školní koordinátory soutěže jsou právě na tomto webu.

Web soutěže najdete na adrese http://www.ibobr.cz.

Pokud projevíte zájem u vás na škole soutěž zorganizovat, prosím registrujte se na webu soutěže a dostanete další informace organizačního i technického charakteru. Věříme, že možností porovnat síly v atraktivní oblasti práce s počítačem přispějeme zároveň k popularizaci předmětu informatika i na vaší škole.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.