redakce: Rok provozu serveru Školského úřadu Prostějov

středa 21. července 1999 ·

Největší problém, se kterým se školský úřad potýká jsou již tradičně poplatky Telecomu.

Již déle než rok je součástí českého INETu server ŠÚ Prostějov. Provoz byl zahájen 15. května 1998 jako hostweb na serveru prostějovské firmy MICOS a od 1. září 1998 se z virtuálního serveru stává fyzický. Provoz serveru v operačním systému LINUX je systémově spravován firmou MICOS, pravidelná údržba je poskytována formou sponzoringu.

Na INET jsou připojeny téměř všechny úplné základní školy, střední školy, základní umělecké školy, domy dětí a mládeže, dětský domov a jiná školská zařízení. V dohledné době budou připojeny i zbývající školy, kde toto doposud obecní úřady kvůli poplatkům blokují. Hlavním přínosem je operativní komunikace školského úřadu se školami a mezi školami navzájem. Každá škola má neomezený přístup k síti Internet přes uzel providera, od nynějška již 2Mb spojem v akademické síti CESNET. Hlavní důraz je kladen na obsah a informační hodnotu údajů na WWW stránkách, najdete zde informace určené široké veřejnosti, např. školskou legislativu, aktuality z různých oblastí, CHIP CD-ROM, sharewarové a freewarové programy ke stažení. Pro zájemce je k dispozici diskuzní fórum, znovu chceme obnovit Live cameru. Mnohé školy a zařízení již mají WWW prezentační stránky, další je připravují. 

Nakonec, podívejte se sami : http://www.pvskoly.cz/. Závažným nedostatkem komutovaného připojení jsou poplatky TELECOMu, což je hlavním důvodem nedostupnosti informací z Internetu pro pracovníky a žáky na většině škol. Školský úřad hodlá pro školy v Prostějově a nejbližším okolí vybudovat mikrovlnné spojení a stát se tak jejich providerem. Školy by pak neplatily měsíční poplatky. Právě toto je cesta k efektivnímu využívání informací a služeb Internetu pro každého zájemce na školách.

Mgr. Vladislav Horák
Školský úřad Prostějov

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.