Pandemie nám ukázala, že lidský život je vždycky prekérní a že jeden na druhém závisíme, říká filozof Jan Sokol

úterý 4. srpna 2020 ·

„Zároveň to určité důležité věci připomnělo. Třeba, že lidský život je vždycky prekérní – člověk může umřít každou chvíli. To patří k osudu narozeného smrtelníka,“ říká Jan Sokol v rozhovoru pro Český rozhlas Plus.



Jan Sokol (wikipedia.org)
Kromě toho také karanténa a omezení kontaktu s okolním světem ukázalo ještě jednu, neméně důležitou věc. „Najednou jsme si uvědomili, jak strašně jeden na druhém závisíme. Moderní sebepředstava člověka je často taková, že je autonomní bytost, která nikoho nepotřebuje. Nikomu není ničím zavázán. A teď najednou v tom koronaviru, kde se musela lidská setkání omezit na naprosté minimum, se ukázalo, jak strašně moc žijeme z těch mezilidských vztahů,“ dodává.

Koníčkem posledních let se Janu Sokolovi stala internetová encyklopedie Wikipedia. Patří mezi přibližně stovku Čechů, kteří se intenzivně starají o její obsah. „Už řadu let jsem do ní vlastně investoval neuvěřitelné tisíce hodin. Někdo si může myslet, že je to hloupost. Já si nemyslím, že by to byl ztracený čas,“ říká.

Podle něj totiž internet k něčemu je teprve ve chvíli, kdy do něj někdo nahraje něco rozumného. „V té změti podivných švindlů, pomluv a fake news je docela užitečné, když je tam i pokus do té džungle vysekat cestičku, kde se nemusíte bát, že šlápnete na hada,“ popisuje důvody, proč se největší internetové encyklopedii světa tak intenzivně věnuje.


Celý text a rozhovor ke stažení naleznete zde

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
4. srpna 2020 v 11:04  

Jana Sokola zbožňuju, jeden z nejcennějších Čechů, jedna z mála osobností, ke které lze vzhlížet. Knihy od pana Sokola mají místo v mé knihovně. Škoda, že nedostal více prostoru jako ministr školství, to by dnes mohla být úplně jiná škola. Když srovnám Valachovou, Dobeše, Plagu se Sokolem, je to jako poslouchat Kabáty a pak si pustit Queeny.