Evropu čeká vlna dezinformací ohledně vakcíny proti koronaviru. Půjde o naše zdraví, varuje Jourová

úterý 4. srpna 2020 ·

„Dám tři notoricky známé příklady - že se má pít bělidlo, což šířil i americký prezident Donald Trump. Dále že nemá smysl si mýt ruce, protože je to k ničemu. A že proti koronaviru pomáhá, když člověk pije hodně alkoholu, což se objevilo z tureckých zdrojů. Já si nemohu dovolit vtipy, ale kdybych mohla, tak bych řekla, že jsem to zkusila a nefunguje to (smích),“ říká eurokomisařka Věra Jourová v rozhovoru pro Hospodářské noviny na téma „nebezpečné dezinformace v době pandemie“.



Věra Jourová (twitter.com)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Šíří dezinformace ohledně očkování i Rusko nebo Čína?

To bych teď nechtěla definovat. Máme taky spoustu vlastní evropské produkce, bohužel. Proto chci, abychom se o tom víc dozvěděli ze zmíněných zpráv platforem. Nemohu vyloučit ani potvrdit, že půjde i o Rusko či Čínu, protože o tom zatím nemám data. Uvidíme. Ty zprávy platforem budou veřejné. Myslím ale, že se ještě dočkáme velkých dezinformačních kampaní i v dalších oblastech.

V jakých? 

Třeba ohledně bezpečnosti a cen potravin, protože to lidi zajímá a dokáže to u občanů zvýšit adrenalin. Otázka soužití s menšinami je častým zdrojem dezinformací. Každý, kdo pečuje o některou z těchto oblastí, by se měl zasadit o svou vlastní komunikaci. Ne nějakou propagandou naruby, přikrášlováním reality, to v žádném případě. Ale občané by měli mít spolehlivé informace ze spolehlivých zdrojů.

V listopadu máte představit postup, jak ochránit volby v jednotlivých zemích proti zásahům a dezinformacím zvnějšku. S čím přijdete?

Nechci, aby nám některá z platforem moderovala politickou debatu tím, že do toho bude vnášet své politické názory. Ale zároveň nechci, aby se opakoval fenomén brexit, kde bylo zcela zřejmé, že cílené lhaní ovlivnilo historii. Máme už nesčíslně analýz, které ukázaly, že do kampaně zasáhlo Rusko. V Kremlu se brexit slavil i jako součást dobře vykonané práce. A my přece nemůžeme jít jako ovce na porážku.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Unknown řekl(a)...
4. srpna 2020 v 1:03  

Výborný příspěvek. Rozšiřuji původní desatero o další 3 body.

Anonymní řekl(a)...
4. srpna 2020 v 10:59  

Unknown 1

Já přidám ještě dva.

25."S nakaženým žákem půjde do karantény jen jeho soused". Ostatní se budou učit dále jako by se nechumelilo. Doufám, že aspoň celé třídě budou na státní náklady provedeny testy na SARS-CoV-2. Mnoho nově nakažených může být bezpříznakových. Potom nepůjde do karantény nakažený se sousedem, ani celá třída, ale mám obavy, že do 14 dnů to může být celá škola. A těch nakažených (a nasr....)rodičů bude bezpočet.

26."SARS-CoV-2 lze léčit dezinfekcí nitrožilně". Tento bod je 100% nepřekonatelný. A že tuto dezinformaci vypustil nejmocnější muž planety? Úsudek si udělá každý sám.