Pohroma pro Izrael, žáky pustil do školy předčasně. Země čelí druhé vlně nákazy

čtvrtek 6. srpna 2020 ·

17. května se ujala úřadu nová vláda, která oslněna poklesem bilance nakažených, znovuotevřela školy. V časovém rozmezí několika dní se na jeruzalémské střední škole objevilo několik nakažených, což vyústilo v největší rozšíření infekce ve škole v Izraeli. Vir se ze studentů přenesl na jejich rodinné příslušníky a také sousedy. Poté se vir dostal do ostatních škol a najednou tak bylo nemocných několik stovek studentů, učitelů a příbuzných. Napříč celou zemí se tak v karanténě ocitly desítky tisíc studentů a učitelů. Reportáž přinášejí Lidovky.



Aby toho nebylo málo, přišly vlny veder. Rodiče si tak stěžovali, že jejich děti přece nemohou nosit roušky v místnostech, kde otevřená okna nahrazují klimatizaci. Vláda reagovala tak, že zrušila zakrývání dýchacích cest na čtyři dny a nařídila zavírání oken. 

Podle odborníků však šlo o rozhodnutí s katastrofálními důsledky. „Místo toho, aby úřady zavřely školy, nechaly je otevřené a děti pak ve třídách seděly bez roušek a bez větrání,“ řekla profesorka Dr. Ronit Calderon-Margalitová z hebrejské univerzity Hadassah Braun School of Public Health. „Vir měl tak ideální příležitost k šíření,“ dodala.

„Malý počet nakažených vytváří iluzi, že už je po všem,“ pronesl profesor epidemiologie Dr. Hagai Levine z hebrejské univerzity Hadassah Braun School of Public Health. „Ale jde pouze o iluzi,“ pokračoval. „Můžete otevřít školy, ale všechno postupně a především opatrně. A právě to v Izraeli neudělali,“ dodal Levine.

Někteří si myslí, že by bylo lepší starší děti učit online. Jiní radí dodržovat rozestupy, častěji dezinfikovat místnosti, v rámci možností otevírat okna a hlavně poskytnout zaměstnancům a dětem roušky.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
6. srpna 2020 v 9:46  

"Někteří si myslí, že by bylo lepší starší děti učit online. Jiní radí dodržovat rozestupy, častěji dezinfikovat místnosti, v rámci možností otevírat okna a hlavně poskytnout zaměstnancům a dětem roušky."


A ČR? Větrejte a umývejte si ruce a žádné roušky. Zase nejsme schopni se poučit.

fandamoudry řekl(a)...
6. srpna 2020 v 10:39  

"Zase nejsme schopni se poučit."

V USA už to pochopili, zjistilo se se, že děti šiří komunitně koronavirus nejlépe. Doposud se tvrdilo, že to není pravda. Asi jsme zase v něčem trochu pozadu.

BP řekl(a)...
6. srpna 2020 v 10:59  

Ne, ne, koronavirus je přece uměle vytvořený strašák!