Verdikt, který tu ještě nebyl. Spor o maturitu vyhrál u soudu poprvé student

pátek 19. června 2020 ·

Městský soud v Praze uznal žalobu studenta, který nesouhlasil s hodnocením jedné z úloh v maturitním testu z matematiky. Kvůli ní ani na třetí pokus maturitu nezískal. Podle soudu však nebylo dostatečně zdůvodněno zadání otázky... Ministerstvo školství by mohlo vůči rozsudku podat kasační stížnost. Místo toho ale vydá nové, širší zdůvodnění, proč je podle rezortu jeho původní pohled na úlohu číslo 11 ten jediný správný. Tématu se věnuje Seznam Zprávy.



„MŠMT rozsudek, který byl doručen koncem minulého týdne, analyzuje. Rozsudek zrušil původní rozhodnutí pro nepřezkoumatelnost, tedy nedostatek odůvodnění. MŠMT se bude věcí opětovně zabývat a vydá nové rozhodnutí s náležitým odůvodněním,“ uvedla v reakci na rozhodnutí soudu pro Seznam Zprávy mluvčí Ministerstva školství Aneta Lednová.

V původním rozhodnutí MŠMT pouze konstatovalo, že nevidí důvod k přezkoumání výsledků testu maturanta R. L., protože v řešení úlohy chyběl požadovaný výsledek. Až ve vyjádření k podané žalobě ministerstvo uvedlo, že zadání úlohy bylo formulováno dostatečně jednoznačně a odkázalo se na tvrzení Eduarda Fuchse, který jako člen Nezávislé odborné komise MŠMT ručil za to, že jsou úlohy jasně zadané.

Ministerstvo tak vlastně popřelo samo sebe, protože pokud byla skutečně úloha zadána jasně, nemohlo by zpětně přiznat, že otázka má dvě možná řešení. V klíči správných řešení na stránkách Cermatu stále visí jediná možná varianta, MŠMT ale bralo jako správné dva možné výsledky.

A Cermat dokonce stále tvrdí, že v klíči správných řešení jsou uvedeny všechny možné varianty odpovědí. Cermat jako státní příspěvková organizace MŠMT se tak ani se svým zřizovatelem neshodne po více než roce na tom, které výsledky byly v loňské maturitě vlastně správné.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
20. června 2020 v 10:46  

MŠMT by podle mne nejlépe udělalo, kdyby si v tomto případě svou "cermatí" chybu přiznalo už v přípravném řízení. To "šalamounské" rozhodnutí soudu, že MŠMT má "lépe zdůvodnit" hloupost, kterou s Cermatem udělalo, podle mne jen prodlužuje trápení poškozených maturantů i trápení "hloupého" MŠMT a Cermatu. V matematice "kontextologické" či "diskursní" výmluvy neplatí. Zjevná chyba zůstane zjevnou chybou. Možnost uznat svou chybu a předejít tak dalšímu sebe ztrapňování má MŠMT v každé fázi soudního řízení. Pravda se tak jako tak nakonec ukáže. J.Týř

http://www.ceskaskola.cz/2020/06/oldrich-botlik-maturitni-augiasuv-chlev.html

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0alamounsk%C3%A9_rozhodnut%C3%AD