Školky přestanou přijímat dvouleté děti. Stát nechce platit chůvy

pátek 19. června 2020 ·

Školky dnes navštěvuje kolem 45 tisíc dvouletých. To by se však do budoucna mohlo změnit. Ředitelky školek varují, že dvouleté přestanou nabírat. Počítaly s tím, že jim chůvy, jejichž činnost byla dosud placena především z evropských dotací, začne nově hradit stát. Ten však od slibovaného kroku odstoupil. Změnu měla obsahovat vyhláška o předškolním vzdělávání. "Od září mělo platit, že ten, kdo má minimálně čtyři dvouleté děti, bude mít ze zákona nárok na jednoho nepedagogického pracovníka. A peníze dostane automaticky do rozpočtu tak, jako je dostáváme na učitele," vysvětlila Hospodářským novinám ředitelka MŠ Hradec nad Moravicí Gabriela Lacková.



Robert Plaga (msmt.cz)
Ministr školství Robert Plaga (ANO) ředitelkám nyní vzkázal, aby peníze na chůvy čerpaly z evropských fondů jako dosud. Na vládu poslal novelu vyhlášky o předškolním vzdělávání, která povinnost státu zaplatit chůvy ruší. Podle ministerstva školství by chůvy stály moc peněz, přišly by na 1,3 miliardy ročně. Školkám podle úřadu odpadla povinnost přijímat dvouleté děti, jak bylo původně plánováno, proto by to bylo neefektivní vynakládání peněz. "Tato povinnost odpadla a to, co je ve vyhlášce, mělo být reakcí na povinnost brát dvouleté děti," sdělil Plaga.

Ředitelky to však vnímají jako zradu. "Hrozí, že dvouleté děti budou mít ve školkách zhoršené podmínky. Může to vést i k tomu, že je školky přestanou přijímat," říká Lacková.

Ředitelky nyní společně se spolkem Pedagogická komora přichystaly petici, kterou předají vládě. 



Celý text naleznete zde
Petici naleznete zde

8 komentářů:

Radek Sárközi řekl(a)...
19. června 2020 v 13:50  

Těch 1,3 miliardy korun na chůvy přece muselo v rozpočtu na rok 2020 být, když vyhláška stále platí a rozpočet na tento rok se připravoval vloni!

Zkušený učitel řekl(a)...
21. června 2020 v 0:37  

Pane Sárközi. Co chcete ještě od učitelů. Dělat chůvy pro menší děti, větším nejlépe péči až do důchodu … Kam až chcete nechat dojít devastací školství.

Zkušený učitel řekl(a)...
21. června 2020 v 7:09  

Není nad klasika Komenského, který navrhoval tento školní systém:

od narození do 6 let má být dítě vychováváno doma. Obsah výuky stanovil v příručce pro rodiče Informatorium školy mateřské
od 6 do 12 let navštěvují děti školu obecnou, která by měla být v každém městě i vesnici. Škola je pro chlapce i dívky. Vyučuje se čtení, psaní, počítání, náboženství, reálie (učení o přírodě a společnosti), zpěv, ruční práce. Vyučování probíhá dvě hodiny dopoledne a dvě hodiny odpoledne.
od 12 do 18 má mládež navštěvovat školu latinskou, která by měla být v každém městě. Základem vzdělání je sedmero svobodných učení (gramatika, rétorika, dialektika, aritmetika, geometrie, astronomie a múzika), přírodní vědy, zeměpis, dějepis, matematika a jazyky jako latina a řečtina. Komenský ovšem doporučuje i jiný jazyk, aby se každý dorozuměl se svými sousedy (němčina).
od 18 do 24 let slouží ke vzdělávání akademie, která by měla být v každé zemi. Jde o vysokou školu, kde by se studovalo bohosloví, práva nebo medicína. Důležité je i vzdělání náboženské a filosofické. Vysokou školu nazývá akademie, protože univerzity byly katolické, chtěl je tedy odlišit od protestantských.

Pedagogická komora řekl(a)...
21. června 2020 v 13:08  

Naše petice za zlepšení podmínek v mateřských školách má již 2 500 signatářů. Stále je možné ji podepisovat. :-)

Michal Komárek řekl(a)...
21. června 2020 v 13:22  

Pane Sárközi, odpusťte si tu propagandu, prosím. Odkaz na petici tu je, kdo chce, najde si ji...

Radek Sárközi řekl(a)...
21. června 2020 v 13:31  

Škoda, že Česká škola nezveřejnila petici jako samostatný příspěvek. Jinak se zde zveřejňuje kde co... Pane Komárku, znáte význam slova "propaganda"?

Michal Komárek řekl(a)...
21. června 2020 v 13:37  

Pane Sárközi, naštěstí nejste ani můj šéfredaktor, ani můj editor...

Radek Sárközi řekl(a)...
21. června 2020 v 19:58  

"Propaganda (lat. propagare = rozhlašovat, rozšiřovat, rozmnožovat) je vnímána jako rozšiřování názorů a informací za účelem vyvolání anebo zesílení určitých postojů nebo jednání mas ovládaných skupinou, která dané mase vládne pomocí ideologie." (Wikipedie)