Učitelka opakovaně bila žáka. Zatím učí dál.

pátek 17. ledna 2020 ·

Pohlavky i bití do zad musel podle zjištění České školní inspekce snášet žák páté třídy základní školy na Slovanském náměstí v Brně. Za údajnou nekázeň ho takto trestala učitelka. Matka proto chtěla syna při vyučování hlídat, ale brzy ji vykázali. Podle inspekce vedení školy v případu dostatečně nezasáhlo. Jak přesně se školák provinil, dosud nikdo nesdělil. Podle zjištění iDNES ale byla od loňského listopadu situace ve třídě základní školy na Slovanském náměstí v Králově Poli neúnosná. 



Matka žáka opakovaně napadaného učitelkou se přišla podívat na vyučování. „Došlo i k incidentu mezi maminkou, paní učitelkou a vedením školy. Maminka se chtěla zúčastnit vyučování, ale to není možné z hlediska bezpečnosti, takže byla vykázána,“ informovala starostka Králova Pole Karin Karasová (ANO) s tím, že matka žáka podala trestní oznámení na učitelku.

A stěžovala si také u České školní inspekce. Její pracovníci do školy dorazili 6. ledna. „Stížnost se týkala dlouhodobého nevhodného chování třídní učitelky k synovi stěžovatelky i dalším žákům ve třídě. Stěžovatelka dále poukazovala na skutečnost, že podněty a stížnosti od zákonných zástupců dětí vedení školy neřeší,“ poukázal náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

Podle něj vedení školy o nepříznivé situaci ve třídě vědělo, přesto ji neřešilo včas a efektivně. „Inspektoři na místě zjistili, že učitelka žáka třeba bolestivě udeřila do zad nebo rozdávala pohlavky,“ dodal Andrys. Výsledek vyšetřování předala inspekce zřizovateli školy, kterým je městská část Královo Pole, k dalšímu řízení.


Celý text naleznete zde

18 komentářů:

laimes řekl(a)...
17. ledna 2020 v 15:10  

....a žák zlobí dál.....

Jiří Klabal řekl(a)...
17. ledna 2020 v 15:10  

Je to zrůda! Upálit ji...


Opravdu úderný netendenční titulek.

krtek řekl(a)...
17. ledna 2020 v 16:01  

Ten článek je k ničemu. A otázka zní, zda se vůbec dá na internetovém článku dobrat něčeho podstatného. Žák z cizí země, učitelka na prvním stupni, matka ve škole, psycholožka nejasně kritizující vesení školy, inspekce dávající za pravdu matce, ... Ještě si užijeme, bohužel.

Michal Komárek řekl(a)...
17. ledna 2020 v 16:11  

krtek

Nevím, co myslíte tím "ještě si užijeme", ale zdá se, že zatím si "užil" především ten bitý žák. Jinak souhlasím, že takový text je samozřejmě zkratkovitý a nemůže obsahovat všechny podstatné informace. Nicméně to, že se pravděpodobně něco takového stalo a ředitel k tomu přistupuje takto a učitelka učí dál, je samo o sobě informace důležitá. Stojí za to o ní přemýšlet, dál ten případ sledovat...

Jiří Klabal

Myslíte, že učitelka může bít dítě nějak "netendenčně"? Co tím chcete naznačit? Že učitelka je vlastně oběť nějaké kampaně médií a ČŠI?

Jiří Klabal řekl(a)...
17. ledna 2020 v 16:26  

Ono totiž není bít a bít. Záleží na tom, jak se informace podá. Třeba mu jednou jedinkrát dala pohlavek, když jí došla trpělivost, protože žák svým chováním rozvracel její každodenní snahu o poctivou pedagogickou práci na ostatních 24 dětech.

Ještě před pár dny byl případ prezentován médii trochu jinak, téměř jako šikana školy matkou. Jenže jak je to u nás ve zvyku, naběhla ČŠI, podle očekávání se postavila proti škole (jak jinak) a rázem z toho máme případ obludného "bití" žáka a (možná) poctivá učitelka s třicetiletou praxí je bez práce...

A my se jako zachránci nebohých dětí na tom budeme přiživovat, bít na poplach a hřímat, jaká že je to hrůza...

Michal Komárek řekl(a)...
17. ledna 2020 v 16:39  

Pane Klabale,

nevím samozřejmě, jak to bylo, ale nemyslím, že ve vztahu "učitelka - žák" je možné spekulovat o tom, že "není bít a bít" a že šlo třeba jen o pohlavek... Vy pohlavkujete svoje žáky, pane Klabale?

Nicka Pytlik řekl(a)...
17. ledna 2020 v 19:36  

Pohlavky i bití do zad... Za údajnou nekázeň

A což třeba takhle:
"Za hrubou nekázeň... údajné pohlavky i bití do zad."

Například vyřešení zcela nepřijatelné situace, kdy jeden žák surově mlátí spolužáka pěstmi nebo do něj dokonce kope, tak, že učitel odstrčí agresora od jeho oběti, aby ji ochránil před závažným poškozením zdraví, se může s odstupem času kontrolním orgánům, které u toho vůbec nebyly, jevit jako úder.
Chybou učitele je, když o obdobných incidentech nečiní oficiální záznamy a když zavčasu nepředá agresora příslušným orgánům státní správy. Základní povinností učitele je ochránit děti před veškerým nebezpečím. Pytlici zdůrazňují, že tak musí činit neodkladně a s patřičnou intenzitou.

Jiří Klabal řekl(a)...
17. ledna 2020 v 20:08  

Pane Komárku,

já jsem hlavně vděčný za každičkou facku, kterou mi mí vychovatelé (rodiče, učitelé, mistři, trenéři), kdy v životě uštědřili. Mnohému mě tím naučili a vychovali ze mě relativně slušného člověka. A myslím si, že takhle to vnímá většina mé generace.

Proto mě mrzí ten humbuk kvůli pohlavku. Mně třeba na té události mnohem víc vadí, že ten žák může dlouhodobě likvidovat vyučovací proces, matka si bere školu jako rukojmí a my jdeme lynčovat učitelku...

Michal Komárek řekl(a)...
17. ledna 2020 v 20:29  

Pane Klabale, je mi líto, že Vás učitelé fackovali. A věřím, že "fackujcí učitelé" už neučí nebo brzy učit nebudou.

Robert Čapek řekl(a)...
17. ledna 2020 v 20:46  

"Učiteli" Klabale: fyzický trest žákovi je neomluvitelný.

A ta vaše dojemná věta, že jste "vděčný za každičkou facku" jenom potvrzuje starou pravdu: fyzicky trestané děti se pak stávají fyzicky trestajícími rodiči, protože neumějí vyřešit situace jinak. Převzaly nevhodné modely chování, které se jim v rodinách dostalo.

A ne, nejste "slušný člověk". Protože slušný člověk se nestane učitelem, který schvaluje fyzické tresty nebo sám fyzické tresty používá.

Učitelka, který toto udělá, má být bez práce na hodinu. Jedno kolik let má za sebou. Hlavně aby neměla žádné před sebou. A určitě není "poctivá".

Jiří Klabal řekl(a)...
17. ledna 2020 v 20:47  

Mně to není líto vůbec... Zdůrazňuji, jsem jim více než vděčný!!!

Co si vzpomínám, tak učitelé nefackovali mě, ale mé spolužáky, díky čemuž jsme se v pak v hodinách mohli i něco naučit. Jsem rád, že nejsem žákem dnes, kdy se nevychovaným, vyrušujícím žákům místo facky nabízí podpora a respektující přístup.



Jiří Klabal řekl(a)...
17. ledna 2020 v 20:51  

Pánové, poznal jsem za svoji praxi takové "DĚTI", jaké si vy dva neumíte představit ani v nejhorších snech. Tak mi prosím nekažte něco o tom, jak by to mělo ve školách vypadat.

Michal Komárek řekl(a)...
17. ledna 2020 v 21:25  

Pane Klabale, takže to jsou ty metody, které vyznáváte: Některé fackovat, aby se jiní naučili. Takhle to ve škole prostě vypadat nemá. A Vy byste neměl učit...

Jiří Klabal řekl(a)...
17. ledna 2020 v 21:42  

Učit musím, aby naše školy neobsadili vyznavači kultu dítěte.

Pokud si nepřipustíte, že existují lidé (děti), které si zaslouží facku, pak všechny Vaše metodiky zůstanou jen bohapustou teorií.

Fórum bachařů by nebylo špatné, nevím, zda existuje, ale mohli by tam být lidé s reálnějším pohledem na svět. Ale zase by tam nebyla taková legrace...

Pavel Doležel řekl(a)...
17. ledna 2020 v 21:53  

Naprostý souhlas s panem Klabalem. Víte co, drahý Komárku? Jděte nám to ukázat, jak se s takovými dětmi správně zachází. Vezměte to za tu příšernou učitelku alespoň na rok a pak sem přijďte dávat rozumy a vyprávět vaše pohádky. Vsázím na to, že to nedáte ani měsíc. Jsem zvědav, co budete dělat, až vás začnou žáci, vzhledem k vašim fyzickým dispozicím, tvrdě šikanovat.

Fyzický trest je naprosto legitimní v situacích, kdy nic jiného nezabírá. Ostatně, i policie používá fyzické donucovací prostředky. Vy jste oba dva s Čapkem úplně mimo mísu, akorát nevím, kdo to má pořád čuchat, ty vaše výtvory vedle mísy. Možná kdybyste se jako ještě trošičku více pohoršili a možná byste mohli navrhnout nějaký lynč učitelky, která chlapce z Blízkého Východu nedokázala řádně vést a motivovat. Čapku, co takhle metodu diamant, nebo metodu 365, nebo, že by zabrala sněhová koule?

Taky jsem kdysi zasáhl fyzicky. To když stokilová cikánka napadla soudní znalkyni v oboru dětské psychologie. A udělal bych to znovu a je mi úplně u dolní brady, jestli to podle nějakých zelených pomatenců je politicky korektní anebo jestli to nepatří do slušné společnosti. Čím déle vás dva, pánové, čtu, tím méně mám dojem, že bych do vaší společnosti chtěl patřit. Zlatý prciny.

Pavel Doležel řekl(a)...
17. ledna 2020 v 21:55  

"Pane Klabale, takže to jsou ty metody, které vyznáváte: Některé fackovat, aby se jiní naučili. Takhle to ve škole prostě vypadat nemá. A Vy byste neměl učit..."

No a vy byste neměl dělat editora a správce webu. A občas si říkám, že byste raději neměl ani myslet.

rváčkazvesela řekl(a)...
18. ledna 2020 v 3:53  

...A myslím si, že takhle to vnímá většina mé generace...
A o tom to právě je, pane Klabale.
Možná časem my geronti nebudemem mít ani hlasovací právo.
Hlasovat budou děti a my budeme pěkně zařezávat a držet klapačku.

Nicka Pytlik řekl(a)...
18. ledna 2020 v 11:30  

Hlasovat budou děti

Hlasovací právo s občanským průkazem!
Když trestní odpovědnost, byť s poloviční sazbou odnětí svobody, tak i hlasovací právo.
A pro reciprocitu klidně s polovičním hlasem...
Nechť děti spolurozhodují o tom, kdo bude tvořit mimo jiné vzdělávací politiku, politiku ochrany zdraví, životního prostředí, rozvoje společnosti...