Jaký je ideální učitel? Úvahy nad nominacemi do soutěže Global Teacher Prize

neděle 19. května 2019 ·

Letos přišlo do soutěže Global Teacher Prize 688 nominací, kolem 500 unikátních – někteří učitelé byli nominováni víckrát. Probírat se nominacemi je velmi zajímavé čtení a dá se z něj získat pěkný obrázek, čeho si na učitelích nejvíc ceníme. Tématem se zabývá magazín Rodiče vítáni.



Kdybychom chtěli z nominací usoudit, jakého učitele si Češi přejí, nutno říct, že adept učitelského řemesla to nemá snadné. Ideálně by to měla být taková chytrá horákyně: „děti ji milují i respektují“, „je autorita i přítel“, „vstřícná, ale zároveň se umí ozvat“, „umí podpořit, zároveň je rázná“, „hodiny vedl přísně a přitom mile“, „uměla si sjednat řád, přitom s ní byla sranda“. „Některé nominace jsou velmi podrobné a je vidět, že si s nimi ti, kdo je poslali, dali práci. Zdá se, že lidem chybí možnost svým učitelům poděkovat a něco jim sdělit,“ říká Hana Matoušů, která má soutěž na starost. Mnoho z těch, kteří někoho nominovali, zpětně ověřovali, jestli nominace dorazila a chtěli se poradit, jak přimět učitele, aby nominaci „zvedl“. „Radím jim, aby zkusili zaktivovat další lidi, kteří by mohli učitele nominovat. V rozhodování poroty nemá počet nominací vliv, ale spíš může přesvědčit učitele.“

Ti někdy s přihlášením váhají – letos se odhodlalo přihlásit jen 124 z 500 nominovaných. Co odradilo zbytek? „Obvykle říkají, že se na to necítí, nepřipadají si výjimeční, nechtějí se zviditelňovat, ‚dělají jen svoji práci‘, nebo to chtějí nechat až na příští rok, aby se na to mohli lépe připravit,“ říká Hana Matoušů.

Rekordmankou co do počtu nominací je Monika Olšáková ze ZŠ a MŠ Janovice na Frýdecko-Místecku. Celkem jednadvacet nominací přišlo ze strany zřizovatele školy (za obětavost, práci „nad rámec“, shánění grantů), od kolegů (je pracovitá, tvůrčí, práce je pro ni posláním, ale také třeba „ráda čte, kupuje knihy a nechává je položené třeba u kávovaru, kde nás inspirují“ nebo „schopnost probouzet v lidech a žácích to nejlepší, co v nich je“) i od rodičů („je vstřícná a usměvavá“).


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

poste.restante řekl(a)...
19. května 2019 v 18:48  

Já se picnu.
Sotva jsem o tom dopsal příspěvek a hnedle potvrzení mých slov.
Asi bych měl být prognostik. :-)