Patří dvouleté děti do kolektivu, nebo mají být doma?

pondělí 3. července 2017 ·

Česko patří k zemím, kde je nejmenší podíl dvouletých dětí ve školkách a jeslích. Do předškolních zařízení chodí méně než deset procent dětí v tomto věku. Rodiče se tak hůře vracejí do práce a Česká republika se navíc řadí mezi země s největším rozdílem mezi zaměstnaností bezdětných žen a matek. V Česku ale toto téma vyvolává velké kontroverze. Mnozí psychologové namítají, že takto malé děti do kolektivu nepatří a že to může dokonce poškodit jejich vývoj. O tématu diskutovali v Duelu Seznamu psycholožka Václava Masáková a ředitel jeslí na Praze 4 Jan Schneider.

Takto malé děti chodí běžně do kolektivu ve vyspělých zemích v zahraničí, jejich průměrný podíl v předškolních zařízeních je v EU 30 %. Podle zprávy OECD je třeba v zemích Beneluxu, Dánsku a ve Francii dokonce víc než polovina takto malých dětí v kolektivu. A například ve Skandinávii a v Německu děti chodí běžně do kolektivu od jednoho roku věku. V Německu mají rodiče dokonce zákonný nárok na umístění dítěte staršího než jeden rok do školek.


Diskuse je ke stažení zde

1 komentářů:

Mintaka řekl(a)...
4. července 2017 v 9:55  

Re: "umístění dítěte staršího než jeden rok do školek".
To spíš do jesliček.

Podle mého názoru to není vhodné řešit obecně. Každé dítě je jiné, každá rodina má jiné zázemí. Některé děti odtržením od rodiny a přesazením do umělého kolektivu dosti trpí, některým to vyhovuje a užívají si to. Měla by tu být snadno dostupná "možnost", nikoliv nařízení, jak by to mělo být.

Pokud je problém výpadek žen z pracovního cyklu, tak na to existuje spousta dalších mechanismů.

Možná se časem přijde na to, že některé ze sociálních problémů naší "moderní" společnosti mají kořeny právě v příliš brzkém odpojení dětí od rodičů.