Video: Jana Zapletalová na Informačním semináři Společné vzdělávání krok za krokem o kampani deníku Blesk

pátek 1. dubna 2016 ·

Informační seminář pro výchovné poradce o novinkách souvisejících s rozšiřováním společného vzdělávání podle novely školského zákona č. 561/2004 Sb. se uskutečnil 18. března v Praze na Magistrátu hlavního města Prahy. Záznam vystoupení Jany Zapletalové, náměstkyně sekce pro pedagogicko-psychologické poradenství, prevenci a institucionální výchovu Národního ústavu pro vzdělávání.

9 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
1. dubna 2016 v 14:24  

A co paní Zapletalové tak vadí, že jí úplně vytekly nervy? Skutečnost, že Blesk dává jako jediný prostor obyčejným učitelům, aby se vyjádřili k "inkluzi" tím, že popisují svoje zkušenosti?
No ono, kdyby se o tyto zkušenosti zajímalo MŠMT, nemuselo těch chyb, které zmiňovala, být tolik, a Blesk by neměl tolik prostoru.

Jó paní Zapletalová, žijeme v demokracii a k té jaksi patří i ta zparchantělá média. Vám by se určite více líbilo totalitní Rudé právo, kde by se lidem naservírovala inkluze jako hotová věc bez diskuzí. Lidi by si to přečetli, slepě vsákli, protože jiné informace než ty správné z Rudého práva, by neměli k dispozici. Tím samozřejmě nechci říct, že Blesk ty jediné správné informace předkládá, ale alespoň podněcuje k diskuzi a ať si každý sežene další informace odjinud a udělá si obrázek sám. Krucinál, nežijete Vy v jiném čase a století?

Jan řekl(a)...
2. dubna 2016 v 7:28  

Je komické, že 200 či 300 výchovných poradců z Prahy se sejde na Magistrátu, aby poslouchalo tlachy a stesky nějaké náměstkyně NÚV, která si zde vyřizuje účty s Asociací speciálních pedagogů a médii.
Kdy už, proboha, někdo vykope tuhle pakáž "takyodborníků" z ministerských křesel? Jedinou odbornou praxí paní náměstkyně je dvouleté působení na SOU U Vinohradského hřbitova v roli školní psycholožky. Poté paní náměstkyně vede řadu let celé poradenství, ale i školství ve stejném duchu na společný krchov. Živí se na mršinách evropských projektů a autoritativně dusí, na co sáhne.

Unknown řekl(a)...
2. dubna 2016 v 23:26  

Ahoj Jano,
překvapuje mne tvé suverénní posouvání pravdy v emotivním a ublíženeckém projevu na Magistrátu. Víš dobře, že to bylo zcela jinak. Stanislav Drbout byl nominován aniž to s ním kdokoliv z ministerstva či jím přímo řízené organizace konzultoval. Proto ti v hospodě o níž hovoříš sdělil, že tam za Asociaci speciálních pedagogů může být až po schválení radou a do té doby jedině jako ředitel školy. Bezprostředně po jednání rady v Plzni a schválení jeho vyslání do expertního týmu jsem rozhodnutí rady telefonoval náměstku Stanislavu Štechovi. Bohužel, výsledkem je, že se z důvodů mně neznámých zástupce naší asociace v týmu vůbec neobjevuje. Tedy věc se má poněkud jinak, než jsi ve svém sdělení popsala. Z nostalgie po dávném kamarádství se zdráhám sdělit, že lžeš a stále doufám, že se jedná o nedorozumění, které se napraví. Ale v tom případě bych byl opatrný při ventilování neověřených tvrzení.
Chápu, že je na tebe a další ministerské z řad agresivních neziskovek vytvářen tlak, protože cítí z ministerstva dílem podporu a dílem strach. Nicméně zachování odborného kreditu je rozhodně víc, než se zalíbit svým nadřízeným. Proto jsem se raději bývalým ministrem Liškou nechal z místa ředitele odboru speciálního vzdělávání vyhodit, než abych popřel sám sebe a nemohl se podívat odborníkům do očí.
Jiří Pilař

Jan řekl(a)...
3. dubna 2016 v 0:51  

Nevím, pane doktore, o jakém odborném kreditu a jeho zachování hovoříte. Jaký je odborný kredit pracovníků NÚV v oblasti pedagogického výzkumu, jsou-li ochotni na zakázku a podle dispozic politického managementu zpracovat v podstatě cokoli.

tyrjir řekl(a)...
3. dubna 2016 v 23:51  

Předprvomájově (aprílově?) úderná zdravice náměstkyně NÚV

Mínistryně školství požádala náměstkyni Národního ústavu pro vzdělávání, aby se při sestavování pracovní skupiny k tzv. Inkluzi obrátila na Asociaci speciálních pedagogů (ASP). "To jsem udělala. Obrátila jsem se na kolegu Drbouta. Šla jsem s ním do hospody..." řekla v první minutě vystoupení náměstkyně NÚV po údajně bezesné noci ve své, myslím, předprvomájově úderné zdravici na Informačním semináři "Společné vzdělávání krok za krokem", který se konal 1.4.2016 v Praze. Dále vylíčila, jak podle ní došlo k k odřeknutí té spolupráce. Dala za to vinu informační kampani Blesku a hořekovala nad tím, že i učitelé (celá pedagogická veřejnost) této údajně škodlivé kampani do značné míry podlehli (stali se tzv. "bílým koněm" v tzv. politických hrátkách)...

Ty Brďo! Néjak mi z toho vyschlo v hrdle. Asi si dám doušek NÚVácké "mokré vody", anebo radši půjdu do hospody. Tam se přeci ... dobře řeší systémové věci.:)))

Dále viz
http://www.ceskaskola.cz/2016/04/jiri-tyr-kdo-jak-przni-ceske-skolstvi.html

S pozdravem Hanba Bílým Koňům a Válečným Štváčům!:)))

J.Týř

tyrjir řekl(a)...
4. dubna 2016 v 13:01  

Oprava ad 3. dubna 2016 23:51 :
Informační seminář pro výchovné poradce o novinkách souvisejících s rozšiřováním společného vzdělávání podle novely školského zákona č. 561/2004 Sb. se uskutečnil 18. března v Praze na Magistrátu hlavního města Prahy.
Viz
http://www.ceskaskola.cz/2016/04/video-hana-styblova-na-informacnim.html
J.Týř

Jana Karvaiová řekl(a)...
4. dubna 2016 v 15:06  

nějak to video nejde spustit

Janek Wagner řekl(a)...
4. dubna 2016 v 17:20  

Po důvodu znepřístupnění pátráme.

Janek Wagner řekl(a)...
4. dubna 2016 v 19:59  

Video je opět k dispozici.