Přečtěte si: Do družin chodí víc dětí, kapacitu ale zvýšit nelze. Doplácí je školy

středa 27. ledna 2016 ·

Školní družiny navštěvuje příliš mnoho dětí. Jejich kapacitu danou v devadesátých letech ovšem nelze úředně navýšit. A tak nelze navýšit ani státní příspěvek na ně. To je problém, který trápí řadu školních družin. Některé školy jsou nucené provozy těchto zařízení dotovat na úkor svého rozvoje.


Z článku Michaely Koubové v iDNES.cz vybíráme:

Před několika lety si o zvýšení kapacity úspěšně zažádala jihlavská ZŠ Havlíčkova, do jejíž družiny nyní dochází 115 dětí. „Družina je k dispozici dětem do třetí třídy. Čtvrťáci a páťáci mají program v podobě zájmových kroužků, které hradí rodiče,“ popsal situaci ředitel Radim Foit.

Naopak naprázdno se svou žádostí vyšla ZŠ Evžena Rošického. Přitom její kvóta činí 280 dětí, reálně jich však škola potřebuje do družin umístit 410.

„V podstatě 130 dětí táhneme ze svého, což znamená, že mzdu asi čtyř pracovnic hradíme my. Je to krizová situace, dětí přibývá, ale financí nikoli. Je to jedna z mála dostupných možností, kdy je o děti skutečně postaráno a pracující rodiče se o ně nemusí strachovat,“ konstatoval ředitel František Svoboda a dodal, že peníze, které měly škole sloužit na její rozvoj, musí nyní putovat do posílení mezd jednotlivých vychovatelů.

0 komentářů: