Muž, který se zřekl peněz a přežil

úterý 14. října 2014 ·

Kniha, která změní váš pohled na svět

Nacházíme se v kritickém bodě dějin. Nemůžeme mít donekonečna rychlá auta, počítače o velikosti kreditek a všechny moderní vymoženosti, a zároveň čistý vzduch, rozlehlé deštné pralesy, čerstvou pitnou vodu a stabilní klima. Naše generace může mít jedno, nebo druhé, ale ne obojí. Lidstvo si musí vybrat. Obě možnosti mají své „náklady obětované příležitosti“. Přístroje, nebo příroda? Vyberte si špatně, a příští generace už nemusí mít ani jedno. To jsou slova Marka Boylea, autora této jedinečné knihy, který vás provede svým odvážným experimentem, při němž se zcela zřekl peněz.


Čtivou a poutavou formou se seznámíte s jeho motivací i životní filozofií a stanete se jeho souputníky na cestě, kterou nelemují bankovky a platební karty. Co je však nejvíce fascinující – Markův příběh přímo vybízí k zamyšlení nad zásadními otázkami životního stylu v konzumní společnosti a směřování současné západní civilizace.
Doporučená cena 269 Kč. Knihu s 15% slevou zakoupíte přímo od vydavatele na www.albatrosmedia.cz.


Prolistujte si ukázkovou kapitolu:

4 komentářů:

Milan Keršláger řekl(a)...
14. října 2014 v 10:46  

Problém těchto environmentalistů je, že využívají okolní společnost tak, jak je. Nefungovalo by to, kdyby všichni fungovali jako oni. A když je začne bolet zub, zlomí si nohu či onemocní, budou očekávat špičkové pracoviště, léky, studovaného chirurga, který jim narovná zlomenou nohu tak, že budou moct ještě chodit... operaci zákalu v oku, nůž z nerezové oceli, boty z fabriky, oblečení z jemné látky atd... A po mně chtějí, abych si koupil jejich knihu, která je z tiskárny, s barevnými fotkami na křídovém papíře. A nebo abych ji četl v elektronickém formátu na čtečce... hm.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
14. října 2014 v 16:11  

Dobrý komentář, pane Keršlágere.

xOn řekl(a)...
14. října 2014 v 17:22  

Díky, Milane. Taky nemám rád extrémy a toto jeden z nich. Myslím, že bychom měli efektivně využívat civilizační výdobytky tak, abychom nezpůsobili větší škody, než vznikají při jejich výrobě.

poste.restante řekl(a)...
14. října 2014 v 21:05  

Ekologičnost v myšlení lidí neznamená onen symbolický "návrat na stromy" nebo do jeskyní.
Znamená to posun v uvažování jednotlivců i společnosti jako celku. Hledání cest, jak využívat výdobytků civilizace a přitom minimalizovat dopady na přírodu a životní prostředí.
Znamená to například neprojektovat výrobky tak, aby přestaly fungovat 14 dní po skončení zákonné záruky. Znamená to nevyhazovat zařízení na skládky, ale začít znovu opravovat a dodávat náhradní díly do obchodní sítě. A když už výrobek doslouží, pak maximálně recyklovat.
Problém není v tom, zda si vybereme rychlá auta nebo čistou vodu. Stačí jen nepřistupovat vůči planetě jako parazit.
Klaatu barada nikto