U maturit nebudou slohové práce, některé testy se prodlouží, oznámil změny ministr školství Plaga

čtvrtek 28. ledna 2021 ·

Ministerstvo školství oznamuje, jakou podobu budou mít letos maturitní zkoušky. „Maturity budí vášně i v době necovidové,“ řekl Plaga na úvod tiskové konference k představování změn pro maturity v letošním roce. „Jsou zrušeny slohové práce. To znamená slohové práce z českého jazyka a cizího jazyka nebudou realizovány v tom jarním termínu,“ řekl k úpravám Plaga. Informuje iDNES. 



Celý text a záznam tiskové konference naleznete zde

3 komentářů:

MM řekl(a)...
28. ledna 2021 v 19:13  

Cituji z iDnes:
"K maturitě i závěrečným zkouškám bude připuštěn každý, kdo prospěl v prvním pololetí."
Hodnocení za 1. pololetí bylo na většině škol velmi benevolentní, do značné míry i formální. Vypadá to, že jakoukoliv motivaci studentů v pololetí druhém můžeme odpískat, přinejmenším v 'nematuritních' předmětech (a v maturitních jen u studentů, kteří se jimi budou zabývat z vlastní vůle).
Jestliže bude předpis skutečně odpovídat tomu, co praví média, tak to všem také znamená, že každý, komu se nepodaří řádně uzavřít první pololetí (nejpozději do konce března), k maturitě nepůjde. Například studenti dlouhodobě nemocní, kteří by jinak měli na uzavření ročníku a puštění k maturitě ještě celé druhé pololetí budou mít nečekaný problém. Buďto je to špatná interpretace v médiích, nebo je to (opět) nedomyšlené.

Fish řekl(a)...
28. ledna 2021 v 20:13  

To Unknown: U nás řešíme, jak legálně jim umožnit se té pětky případně zbavit. Protože v současné chvíli to legislativně nelze.
Vůbec je tam dost otazníků v souvislosti s platnými předpisy.

BP řekl(a)...
29. ledna 2021 v 10:09  

Podle celého materiálu na stránkách MŠMT žáci s pětkou v pololetí musí vykonat do konce března opravnou komisionální zkoušku, aby byli připuštěni k maturitě.

Maturanti se mají učit již jen maturitní předměty, nemáme je zatěžovat jinými nematuritními předměty.

Chápu tedy správně, že si místo OBN můžu učit ještě dalěí hodinu češtiny?