Martin Fendrych: Romský holokaust Babiše a Zemana nezajímá. Klaus sdílí rasistické vtipy. Česko 2020

čtvrtek 6. srpna 2020 ·

„O rasismu části české společnosti vypovídá mimo jiné smutný fakt, že syn bývalého českého prezidenta a předseda nacionálního hnutí Trikolóra Václav Klaus junior na svém Facebooku sdílel rasistický protiromský vtip. Učinil to právě v den, kdy si Romové na celém světě připomínají oběti romského holokaustu. Dlužno dodat, že za to byl zároveň ostře kritizován - jinými slovy nejsme zdaleka všichni rasisté. (Klaus vtip nesmazal.),“ píše Martin Fendrych pro online deník Aktuálně. 



Martin Fendrych (repro ČT)
Fendrych také píše: 

Když na síti zaznamenal kritiku, napsal: "… píší tady dobráci, že je to prý rasistický vtip. ??? Mně to přišlo jako učitelský vtip, kluka jsem bral jako žáka a vůbec mě nenapadlo rasisticky zkoumat, jestli má náběh na tmavší knírek nebo co. Kdyby to říkala zrzavá holka - tak by to byl dobrý vtip a takhle ne nebo co? Fakt to nebudu mazat, kde to žijeme??" - Zbabělec. Vtip je jednoznačně rasistický, jak se ostatně na jeho facebookovém profilu může každý přesvědčit.

Klaus junior je na tom bídně s podporou Trikolóry, honí body, kde to jde, pokouší se přetahovat nacionalistické voliče SPD, to však nic nemění na faktu, že se chová odporně a rasismus veřejně podporuje...

Babiš v roce 2016 řekl: "To, co píší v novinách ti blbečci, že tábor v Letech byl koncentrák, to je lež, byl to pracovní tábor." Pak jeho mínění poopravil Daniel Herman. Anticikánskými výroky proslul i Zeman (za komunistů prý Romové netrpěli a pracuje jich jen deset procent; obojí byla lež). Lze se pak divit, že se vztah mnoha Čechů k Romům v zásadě nemění? Vlastně je spíš s podivem, že to u nás není ještě horší. Nezájem premiéra a prezidenta o výročí romského holokaustu je hrubá chyba, jež český rasismus de facto podporuje.


Celý text naleznete zde

26 komentářů:

Silvie A. řekl(a)...
6. srpna 2020 v 12:20  

Zbabělec.

A to jako proč?

Robert Čapek řekl(a)...
7. srpna 2020 v 0:54  

Proč je zbabělec? Protože zbaběle předstírá, že neví, že onen vtip je protiromský. Nedokáže ani přiznat barvu a hraje si na schovávanou. To je ovšem hloupé a nedůstojné. Stejně jako předstírat, že není jasné, proč je jako zbabělec označován. Zvláště když ten text jasně důvody zmiňuje. Takže, v čem je problém? Ve čtení s porozuměním nebo v pokrytectví?

mirek vaněk řekl(a)...
7. srpna 2020 v 12:10  

Když není o čem psát tak se hledají problémy, kde nejsou.
Upozorňuji, že text je slovensky. S rasismem to má pramálo společného a o významu vtipu se dá diskutovat.
Každý tam může vidět něco jiného.

Michal Komárek řekl(a)...
7. srpna 2020 v 12:48  

Pane Vaňku, s tou slovenštinou to myslíte jako vtip?

A, ano, "každý tam může vidět něco jiného". A to je přesně to pokrytectví.

Robert Čapek řekl(a)...
7. srpna 2020 v 17:00  

"Každý tam může vidět něco jiného."

A aby nebylo pochybností, vyšel Klaus s tím "vtipem" přesně na den, který je dnem romského holokaustu. Samozřejmě není úplně blbý, takže věděl, že si tím zajistí pozornost. TA té jeho Trikolóře už nějakou dobu chyběla. Možná tím ukradne jiným náckům několik promile voličů...

"S rasismem má pramálo společného"

A opět: zbabělec nebo pokrytec?

Robert Čapek řekl(a)...
7. srpna 2020 v 17:09  

P.S. A ještě uvažuji nad tím, jak vůbec slušně nazvat toho, kdo uvěří, že to je vtip u příležitosti toho, že "1. září je za dveřmi"...

Michal Komárek řekl(a)...
7. srpna 2020 v 18:08  

Omlouvám se normálním čtenářům za záplavu optického smogu, který v rubrice "Diskuse" zanechaly hysterické SPAMy "PP". Nerušeně lze diskusi sledovat v rubrice "Komentáře" v horní liště. Děkuji!

Unknown řekl(a)...
7. srpna 2020 v 18:16  

Roberte Čapku, děkuji za Vaší činnost,těší mě, že někdo z naší branže popisuje zákulisní věci. Je mi záhadou, že v televizích neprokouknou Radka S., on se tam prezentuje názory SŠ studenta, dělá tím ostudu všem nadadným učitelům. A teď otázka: CHystáte v blogu věnovat prostor mistru Klausi ml., podle mě zapadá do té party kvaziumlěců o kterých píšete. Popřípadě, měl byste z Klase ml. a jeho odvety strach?
Já jsem zde napsal vtip, který se vysmíval Klausovo handicapu, byl smazán, což je fér.
Na druhou stranu, nezaslouží si tento typ lidí odvety v podobě humoru? Nebo z Klasue si nemůžeme dělat srandu?

Michal Komárek řekl(a)...
7. srpna 2020 v 18:24  

Unknown

Jistě, z lidí typu Klause mladšího si můžete dělat legraci, zvlášť proto, že je to politik, to musí snést on i jeho příznivci. Ale ten Váš vtip mířil na fyzický hendikep a takový nepovažuji za přijatelný.

Robert Čapek řekl(a)...
7. srpna 2020 v 22:34  

Unknown: Na přímou otázku, přímá odpověď: zajímá mě výhradně školství a škola, vše co s tím souvisí. Radek S. se vydává za prezidenta Pedagogické komory, já jsem pedagog a s pedagogy pracuji, tedy je to moje oblast zájmu. Když byl V. Klaus mladší na učitelské konferenci, napsal jsem celkem dost kritický blog o jeho pedagogických názorech. Nyní mě už VKml nezajímá, neboť (což je dobře) přestal být se školstvím spojen. Ale jeho "učitelský" vtip odkryl leccos.

Unknown řekl(a)...
8. srpna 2020 v 13:40  

Já jsem přesvědčen, že klaus ml. prorazí ať už na první, či druhý pokus a prodere se tam, kam je mu umetávána cesta, takže počítám,že bude minimálně ministr (např. školství,odhad za 5 let). Jeho názory jsou pro mnohé učitelé spásou, např. v otázce inklzue, 85% škol je proti inkluzi, klaus také. Dovedete si představit, jaké by to mělo důsledky? Jeho handicap je součástí jeho osobnosti a je určitě významně podepsán nad pokleslými názory jeho nositele, na základce si jistě zažil své, ostatně být synem člověka, (kterého půlka národa nenávidí a smějou se mu, když ho tituloval Lanďák, jakýmsi Wolfem polo...., Lanďák byl tvrdej chalp, ale vevnitř hodně milej, tak ho popisoval Havel), to vse se podepsalo na jeho způsobech chování. Je příliš drzý, náleží mu políček. Pokud Klaus ml. dostane prostor, hodí na zdejší web ban a basta. Pozor na psychopaty. Doporučuji přečíst knihu o Trumpovi, od jeho neteře, mj. klinické psycholožky. Takoví psychopaté si někdy soucit nezaslouží.

laimes řekl(a)...
8. srpna 2020 v 16:03  

pane komárku opravdu si myslíte,že písně jako cikán,černý cikán či tango cikánka by se měly zakázat?

Zkušený učitel řekl(a)...
9. srpna 2020 v 8:29  

A proč by měl romský Holokaust "zajímat"? Ten způsobilo Německo a jeho spojenci např. Slovenský stát. Tyto následnické státy by si to měly decentně připomínat a nenechat přehazovat vinu na všechny kolem, jak to za ně dělá Evropský parlament. Jinak na území Protektorátu Čechy a Morava bylo "jen" 5 až 6,5 tisíc romských obětí. Celkem romských obětí ze všech okupovaných území bylo 286 tisíc (viz wikipedie Romani genocide). Zde je nutné si uvědomit, že v předválečném Československu žilo v českých zemích 3 milionů sudetských Němců. Tedy každý třetí "občan" byl Němec.

Srovnejte toto číslo mlčky s 260 tisíci židovských obětí jen z území bývalého Československa.

h.o.p. řekl(a)...
9. srpna 2020 v 12:13  

I kdyby to byla jedna jediná oběť, je to příliš mnoho!

laimes řekl(a)...
9. srpna 2020 v 13:58  

h.o.p. /do tří je to mnoho pak se již jedná o statistiku

Pavel Doležel řekl(a)...
11. srpna 2020 v 15:28  

Kde se budou fasovat mávátka?

Jo, já zapomněl - dneska všichni za svý. Ale samozřejmě povinně. Protože kdo nepůjde do průvodu k připomínce romského holokaustu, ten bude zapsán a pak už se to s ním potáhne.

Možná by mohla být nějaká povinná školení správného ideového postoje k romskému holokaustu - to kdyby náhodou někdo nedostatečně truchlil, nebo nevěděl, jak se správně truchlí. nechtěl byste se toho ujmout pane Čapku? Ať žije Severní Korea - huráááá.

Robert Čapek řekl(a)...
11. srpna 2020 v 19:16  

Uplně se stačí chovat slušně, P. Doležele. Věc vám neznámá.

Ono srovnávat znechucení z rasistického vtipu s nějakýmu mávátky a Severní Koreou to už chce opravdu žaludek a intelekt okamurovce.

Pavel Doležel řekl(a)...
11. srpna 2020 v 21:47  

Znechucení z rasistického vtipu někdo srovnával s mávátky? Nebo jste zase jen nepochopil psaný text, Mistře?

Robert Čapek řekl(a)...
12. srpna 2020 v 1:07  

Kolo je kolo a kolem zůstane, tak to bylo a je a nic se na tom nezmění. Blbec je blbec a blbcem zůstane, někdo má krátký nohy někdo dlouhý vedení.

K textu této písně by se slušelo dodat: A Doležel je Doleželem a tím už zůstane.

Pavel Doležel řekl(a)...
12. srpna 2020 v 3:24  

Vtip je super. A nejlepší na tom je, že to je vtipné právě proto, že to je realita. A proto to také moderní svazáky rozpaluje do běla.

Robert Čapek řekl(a)...
12. srpna 2020 v 9:54  

Realita? Co vy víte o realitě? Školu jste už roky viděl leda tak z vlaku...
Realitou je jedině váš rasismus a idiocie.
Jste takový místní Radek Velička, až na to, že vás nikdo nezná, ale jste stejný nechutný primitiv. Slovník primitiva: Korea, svazáci, mávátka... ještě chybí havloid, ale zato máte svého frustráta. I když vrcholná frustrace tryská jedině z vás. Je vidět, že když si nevygůglíte nějaký jednoduchý text o tématu (ale musí být v aj!), jste v podstatě na úrovni elementárního stádia okamurovce, podstata se hned vynoří.

MP řekl(a)...
12. srpna 2020 v 10:27  

Pane Doležele, je mi záhadou proč tak vzdělaný a osvícený člověk, který ví co je skutečné vědění a vzdělání, všude v komentářích trousí slaměné panáky... Ke Klausovi pak doporučuji glosu Jindřicha Šídla - “Václav Klaus mladší chce být střelec, ale chová se jako srab”

Pavel Doležel řekl(a)...
12. srpna 2020 v 12:12  

Pane MP, zase to neberte tak vážně. Samozřejmě některá má vyjádření jsou nadsázky. Ono když se tady objevují myslitelé, kteří označují lidi, kteří chtějí udržet kvalitu formálního vzdělání, za profesůrky s upocenými ručkami, třidiče, laťkovače, elitáře a pomalu každého, kdo umí zderivovat funkci za kryptoautistu, tak to je celá flotila strašáků. Na nesmysly a hlouposti reaguji záměrně leckdy sarkasticky a nadneseně v domnění, že to čtou vzdělaní lidé a chápou, že o mávátka, jejich výrobu a prodej mi opravdu nejde. Doufám vždy, že podstata sdělení bude drtivé většině učitelů zřejmá a nadsázku, sarkasmus a ironii pochopí. Samozřejmě, je zde pár exemplářů, pro které to neplatí, ale zrovna vy byste mezi ně zcela jistě patřit nemusel.

Odborné debatě o problémech s nerovností mezi pohlavími se vůbec nevyhýbám, stejně jako debatě o Romském etniku. A to jak debatě na úrovni přírodních věd, tj. biologie, fyziologie, genetiky, neurobiologie, tak na úrovni věd společenských, tj. především ekonomie a sociologie. K takové debatě tady ale prakticky nedochází. To jen někteří Mistři vždy prohlásí nějaký nesmysl, doufaje, že čtenáři jsou líní a nebudou si nic ověřovat (viz testování ve Finsku, vyřešený spor o křivku, apod.) a když je jim tento nesmysl vyvrácen, nebo jsou na stůl položeny relevantní argumenty (třeba o výsledcích výzkumů americké psychologické asociace, tvrzení genetiků a biologů, vč. nositelů Nobelovy ceny, či statistiky o rozdílech v trestné činnosti mezi jednotlivými rasami, či etniky), tak už pak jen prskají, případně se na čas stáhnou z diskuse, nebo je Komárek smaže (což uvádím jako hypotetickou variantu, neb to nemohu vyloučit).

Až příště narazíte na strašáka, dejte vědět. Pro mě je strašákem zase často to, co šíříte vy, včetně toho článku Šídla. Klause kritizuje, vyčítá mu, že aplikuje přenesení viny z rodičů na děti, ale přitom se zase sám neštítí přenést vinu z Klausova otce a to ještě za rozhodnutí "rodinného přítele Klausů" Miloše Zemana. Celé je to takové trapné. Metody boje proti protivníkovi jsou v zásadě stejné. Jen u Klause je to extrémismus, hnůj a žumpa, zatímco u Šídla je to vyznávání těch správných moderních a morálních hodnot.

Pavel Doležel řekl(a)...
12. srpna 2020 v 12:33  

"Realita? Co vy víte o realitě? Školu jste už roky viděl leda tak z vlaku...
Realitou je jedině váš rasismus a idiocie.
Jste takový místní Radek Velička, až na to, že vás nikdo nezná, ale jste stejný nechutný primitiv. Slovník primitiva: Korea, svazáci, mávátka... ještě chybí havloid, ale zato máte svého frustráta. I když vrcholná frustrace tryská jedině z vás. Je vidět, že když si nevygůglíte nějaký jednoduchý text o tématu (ale musí být v aj!), jste v podstatě na úrovni elementárního stádia okamurovce, podstata se hned vynoří.
"

Pane Čapku, zkuste si ještě dupnout nožičkou.

MP řekl(a)...
12. srpna 2020 v 13:45  

“Až příště narazíte na strašáka, dejte vědět.”

Pomohu si stránkou bezfaulu.net

“Vytváříte vlastní zkreslenou, přehnanou, nebo špatně vyloženou verzi oponentova postoje či argumentu.

Jedná se o poměrně těžké provinění, které silně narušuje diskuzi. Zkuste se prosím vyvarovat překrucování oponentova tvrzení. Taková diskuze zřídkakdy vede k jakémukoliv rozuzlení a končí spíše frustrací na obou stranách.”

poste.restante řekl(a)...
12. srpna 2020 v 14:01  

Pro zdárně vedenou diskusi by bylo také dobré naučit se rozlišovat "strašáka" od "reductio ad absurdum".
Obzvláště v případech, kdy hodnocení zda došlo k "překrucování oponentova tvrzení" je dáno pouze postojem a názorem, nikoliv objektivními pozorováními a prokazatelnými daty.
Řekl bych, že obvinění z tvorby "strašáků" je pro mnoho diskutujících často jen pokusem o zakrytí vlastní argumentační nouze.