Učitelé dostanou výrazně přidáno. Učitelé mateřských, základních a středních škol nyní podepisují nové platové výměry

sobota 18. ledna 2020 ·

„Je tam vidět navýšení o dva až tři tisíce na každého. U nepedagogických pracovníků to dělalo taky dva až tři tisíce,“ potvrdila Právu ředitelka ZŠ a MŠ Stará Ves nad Ondřejnicí na Ostravsku Yvetta Kunzová. Přizvukoval jí i Karel Žemlička ze Základní školy PardubiceSpořilov. „Řádově jde o tisícovky navíc,“ řekl Právu.



Hrubá mzda roste kantorům už několik let v řadě. Předloni to bylo o 15 procent, přičemž celá částka šla na tarify. Loni to bylo opět 15 procent, ale do základu šly jen dvě třetiny a zbylá třetina na odměny. V první polovině minulého roku se tak průměrná hrubá mzda učitele vyšplhala na 36 224 korun.

V tarifní tabulce bývá nejvyšší zastoupení ve 12. platové třídě staršími učiteli. Například kantoři s praxí od 27 do 32 let měli loni základ 36 460 měsíčně, letos si polepší o tři tisícovky na 39 380 měsíčně.

To, o kolik se nyní navýší nenárokové složky platu, není zatím jisté vzhledem k tomu, že celá školská soustava zažívá jednu z nejvýraznějších změn od vzniku ČR. Reforma financování má zásadně proměnit fungování škol, zejména rozdělování peněz učitelům a školám, ale dopady to bude mít i na výuku.


Celý text naleznete v Právu

2 komentářů:

BP řekl(a)...
18. ledna 2020 v 19:03  

Aha, takže za rok to bude dělat ten průměrný plat ve školství 45000,- Kč hrubého. Jen mi pořád není jasné, jakým kouzlem toho chce pan ministr s paní ministryní dosáhnout. Slíbili přece přidat již jen 9%.

E.Kocourek řekl(a)...
18. ledna 2020 v 20:05  

Tím kouzlem bude dvouciferná inflace. ////