Richard Brabec: Kdybych byl student, asi bych taky demonstroval. Jsem ale ministr

úterý 24. září 2019 ·

„Mladí chtějí revoluční akci a část z nich vůbec nezajímá to B. Dnes je svatý ten, kdo chce zítra zavřít hnědouhelné elektrárny, ale už neříká, jak řešit blackouty, které by přišly. Ale kdyby mi bylo dvacet, asi bych byl na demonstracích s nimi…,“ říká ministr životního prostředí Richard Brabec v rozhovoru pro deník Aktuálně.



Richard Brabec (vlada.cz)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Jestli to chápu dobře, zaobaleně říkáte demonstrantům v ulicích: ještě si to dostudujte. To bych se tedy měl vrátit k úvodní otázce, jak dlouho ještě chcete být ministr… 

To ne, studenti jsou pro mě samozřejmě partneři. Ale říkají, dělejte víc, aniž by vždycky věděli, co vlastně už děláme.

Podle vás bychom tedy měli napřít síly spíše do přizpůsobení se než do radikálních akcí? 

Ano, já se za to nestydím. Jsem příznivcem adaptačních opatření, protože ta máme v ruce. Aby přinesla nějaký efekt ta zmírňující opatření, musela by být globální, což dnes prostě nejsou. I kdybychom se zbláznili a vrátili se zpátky na stromy, stejně bychom jako Česká republika - ale ani jako Evropa - sami nepohnuli s postupem klimatické změny. Nesmíme dopustit, aby nám kvůli snaze o zmírnění už nezbyly prostředky na adaptaci, protože klimatická změna už je prostě tady.

Tak s tímhle by vás studenti nejspíš vypískali. 

Věřím, že ne všichni. A že většina lidí to pochopí. Řekněme si plnou pravdu. Svět je na nějaké hranici, možná už za ní a my prostě musíme počítat i s tím, že ta zmírňující opatření nemusí zabrat tak, jak si představujeme. I na to se musí zodpovědný politik připravit.

Jak ale chcete donutit miliony Čechů, aby změnily svůj životní styl? 

Podle velkého průzkumu z minulého roku si u nás pod termínem ochrana klimatu skoro nikdo nic praktického neumí představit, proto ani nemá podporu - nedá se na ni sáhnout. To je bohužel pravda. 


Celý rozhovor naleznete zde

22 komentářů:

Petr Portwyn řekl(a)...
24. září 2019 v 10:46  

To je zas titulek... Ministr vlastně říká, že naivita patří k mládí, ale titulek z něj udělal aktivistu.

Petr Portwyn řekl(a)...
24. září 2019 v 10:47  

"Kolik by nás stálo stoprocentní snížení emisí..."
Na to nepotřebuju žádnou kalkulačku. Prostě bychom museli vymřít, jinak budou emise vždy nenulové, i kdybychom se jen pásli nazí na stepi.

PP řekl(a)...
24. září 2019 v 10:49  

I tak jsou nulové, pane Portwyne, z hlediska planety.

PP řekl(a)...
24. září 2019 v 10:49  

Tedy ne emise, ale jejich vliv na globální klima.

laimes řekl(a)...
24. září 2019 v 10:59  

a proti cemu bys demonstroval?

PP řekl(a)...
24. září 2019 v 11:34  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Petr Portwyn řekl(a)...
24. září 2019 v 12:12  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
PP řekl(a)...
24. září 2019 v 13:52  

Co se týče metanu, tam je taky situace zvláštní. Mnoho odpovědí najdete na Youtube na videu s názvem:

How to green the world's deserts and reverse climate change | Allan Savory

Velice poučné, velice překvapující a velice logické.

V kontextu výše jmenovaného se bude jeviti snaha o snížení spotřeby masa jako čirá sebevražda.

Petr Portwyn řekl(a)...
24. září 2019 v 14:23  

To PP
Já se zeptal spíš v legraci :-)
Nejsme v zásadním sporu. Nejsem tak radikální jako Vy, ale klimatickým apoštolům (ani apoštolkám) taky nevěřím.

PP řekl(a)...
24. září 2019 v 14:33  

Já vím. :)

Ale nenechejte si ujít to video. Je to reálná zkušenost s reálnými výsledky a je to opravdu impressive.

rváčkazvesela řekl(a)...
24. září 2019 v 15:05  

Nemusíme vyhynout, stačí jen myslet a odepřít si něco z extrémního blahobytu jako dovolená u moře, maso každý den atd., atd. Všichni budou mlátit hubpou ale za rohem si koupí klobásu a vyzunknou něco z plechovky nebo polastového kelímku.Ale to je težký, jako hubnout rozumným množstvím jídla a pohybem a to dlouhodobě...kdo to dokáže. Takže stejně asi vymřeme - na lenost , rozmazlenost a aroganci.

Pavel Doležel řekl(a)...
24. září 2019 v 15:59  

Jako mně by se líbilo, kdyby lidstvo získávalo veškerou energii z jaderné fúze, téměř bez rizik, bez jaderného odpadu, bez rizika šíření radioaktivity a jaderných katastrof. Pak nemusíme řešit škodliviny v ovzduší a alarmisti nebudou mít co žrát.

No, ale realita je jiná. Místo jaderných, materiálových a strojních inženýrů produkujeme ekologické aktivisty a místo teoretických a subjaderných fyziků gender specialisty. No tak se nedivme, že pak 85% elektrické energie celosvětově vzniká tupým spalováním fosilních paliv.


Nemůžeme na jednu stranu chtít, aby všechno fungovalo efektivně (včetně efektivního získávání energie z hmoty) a aby nevznikaly chyby v IT systémech a zároveň učit děti čapkoidní softskily a prázdné interpretace uměleckých textů založené na primitivních asociacích a emočním vnímání reality. To si musí soudruzi rozmyslet, co tedy vlastně chtějí.

Petr Portwyn řekl(a)...
24. září 2019 v 16:18  

Paní rváčkazvesela
Stoprocentní snížení emisí znamená snížit emise o 100 %, tj. na nulu. To bychom fakt museli vyhynout.

Na dovolenou k moři nelétám (nebaví mne ležet u moře, radši chodím po lesích). Tipuju, že naprostá většina hrdinných bojovníků proti počasí si naopak to každoroční Řecko nebo Španělsko letadlem střihne...
Mé generaci by nenapadlo nechat si dovézt jídlo autem, pro ně je dovezená pizza standard. Nepotřebuju mikinu za dva tisíce, umím jet vlakem a spotřebič (včetně mobilu) mám tak dlouho, dokud funguje.
Prostě pokud je někdo na Západě líný a rozcapený, tak chlap z Čech okolo 50 není zrovna typický případ... Vadí mi pokrytectví těch propagandistů.

Petr Portwyn řekl(a)...
24. září 2019 v 16:42  

Jen pro ilustraci - syn taky nemá rád vedro. Neřekli byste, jaký problém je v generaci 25-30 sehnat někoho, kdo by jel pod stan něco poznávat v ČR a okolí. Normální pro ně je dovolená v exotické destinaci, samozřejmě letadlem.
Ono se stačí podívat, jak ubývá poznávacích zájezdů s turistikou, na které dříve jezdili hlavně mladí. Že cesta autobusem pod stan zanechá menší uhlíkovou stopu, než autem nebo letadlem do hotelu, je asi bez debaty. Jenže to pohodlí... a pak remcat na dospělé, jak jim tím ošklivým konzumem "zničili dětství" :oP

Pokud mladí chtějí šetřit zdroje, ať začnou u sebe. Moje děti ničí planetu o dost méně, než průměrný "klimatický demonstrant", o to se vsadím.

tyrjir řekl(a)...
24. září 2019 v 17:32  

Greta Thunbergová se obula do politiků v OSN: „Umíte mluvit jen o penězích.“
https://ct24.ceskatelevize.cz/2932598-greta-thunbergova-se-obula-do-politiku-v-osn-umite-mluvit-jen-o-penezich

Protestuji proti dezinterpretačnímu pojetí této události v ČT a dovoluji si upozornit na kontextologicky přijatelnější interpretaci projevu:

Gréta Thunberg - překlad pozitivního proslovu
https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=rEBU0F29ylA&feature=youtu.be&fbclid=IwAR00PS3A3VNuDuLkxeQVeDrAJSXsTxU-J_jy-QKEq7RclRAZkdWgxl8xLcM

Po vyslechnutí toho pozitivního překladu mi nezbývá než s panem ministrem Babišovy vlády umírněně optimisticky° souhlasit.

:)))

° K tomu viz i
http://www.ceskaskola.cz/2019/09/renata-vesela-vychova-ditek-vcechach.html#comment-1311920436754886959

J.Týř

tyrjir řekl(a)...
24. září 2019 v 21:07  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
24. září 2019 v 21:43  

Prof. Peter Staněk 13.6.2019 časť 2. - Myjava

Prednáška prof. Petra Staněka 13.6.2019 - časť 2., na tému: Informačná architektúra ľudského organizmu a ľudskej spoločnosti. Prednáška sa konala v Myjave.

Publikováno 18. 9. 2019

https://www.youtube.com/watch?v=sE01-pROOI4

V některých částech závažná a zajímavá hodinová přednáška. Od vnitřní "informační" souhry organismu (triáda mozek, trávicí soustava, imunitní systém) přes životní prostředí až po zodpovědnost za strukturu budoucí společnosti.

... Vše souvisí se vším, vše je navzájem "informačně" propojené a vyvíjí se to v čase. Zásadně důležité nejsou jednotlivé informace. Důležitý je tok, souhra a schopnost vyhodnocování informací. Informačně přehlcený mozek netřídící informace přestává vnímat podstatné věci a přepíná do oploštěle nefunkčního "konzumního" režimu. Je nutno vyvarovat se smogu obecně (chemickému, elektromagnetickému, informačnímu atd.), hromadění a konzumu zbytných věcí a zbytečnému stresu ...

:)))



Tajný Učitel řekl(a)...
25. září 2019 v 9:08  

Jak roztomilé,

problém to není a není a není
jíst víc masa
stejně si za rohem koupí maso a plast
zhyneme všichni na lenost
mohou zato školy produkující aktivisty
Thunberg cosi řekla

vivat academia

Vědci nás chtěj děsit, protože nemají co dělat a bildeberg potřebuje prodat víc hybridů, my jim na to neskočíme, páč jsme tak nějak po česku chytřejší.

Petr Portwyn řekl(a)...
25. září 2019 v 10:45  

Pane Tajný,
Vy teda musíte ty Čechy nenávidět...

Ivo Mádr řekl(a)...
25. září 2019 v 12:14  

Nulová uhlíková stopa znamená návrat k pravěku a středověku. A kde se budou vyrábět součásti slunečních a větrných elektráren? V Asii? Takže alibisticky přehodíme výrobu do Asie a začneme je kritizovat za znečištění. A Německo, Švédsko,..začne nakupovat "špinavou" elektřinu v ČR, Polsku, Maďarsku, Francii,..z "nebezpečných" atomových elektráren s patřičným dodatkem:"My v Německu máme nulovou uhlíkovou stopu". A ostatně Evropa se podílí na znečišťování 9%. Je třeba popohnat k zodpovědnosti Čínu, USA,...Zda se to v USA, Rusku, Brazílii, Indii,... podaří ví jen Bůh.

Tajný Učitel řekl(a)...
25. září 2019 v 13:28  

Tu uhlíkovů stopu já provozuji furt a v zimě je to spíš uhlíková brázda. To víte, kotel na tuhá paliva, plyn na vodu. Stejně za chvíli umřu, tak co. Akorát bych se neposmíval lidem kteří s tím něco dělají a nerochnil bych si zbytečně v pomatených konspiracích.

PP řekl(a)...
25. září 2019 v 14:20  

:) Tou nezmatenější konspirací je, že jakýmkoli svým chováním pohneme globálním klimatem.

Nepohneme, nikdy a nijak.
Ještě jednou - pokud to chcete rozporovat, máte větší šanci u Pythagorovy věty.