Šikana ve školách zůstává, dvě třetiny případů jsou v ZŠ

středa 22. května 2019 ·

Šikana ve školách je stále problém, počty telefonátů dětí, které se kvůli ní obrací na Linku bezpečí, se v posledních letech pohybují mezi 1800 a 2300 ročně. Za posledních devět let vzrostl zejména počet případů, kdy si děti stěžují na šikanu v počítačovém světě. Vyplývá to z údajů Linky bezpečí, které ČTK sdělila její mluvčí Regina Jandová. Podle ministerstva školství se zhruba dvě třetiny případů šikany týkají základních škol, třetina škol středních. Informuje ČTK.

Celý text naleznete zde

4 komentářů:

Ivo řekl(a)...
22. května 2019 v 7:44  

...ona "doporučení" ohledně šikany v praxi zjevně NEFUNGUJE!!
Nezbývá než potírat šikanu legislativně, ale k tomu není POLITICKÁ VŮLE, takže i nadále budou mít grázlové pré.... :-( :-(

Ivo Mádr řekl(a)...
22. května 2019 v 9:23  

Škola je ohledně trestání asociálního chování dosti bezzubá. Žák může být potrestán napomenutím, důtkami, sníženým stupněm z chování. Dále v rámci školy trestat nelze. Potom již existuje řešení na úrovni OSPOD, Policie ČR. Mnohdy se řešení táhne a protahuje nepřiměřeně dlouho a žák tak v poklidu vychodí osmou nebo devátou třídu. Agresivita některých jedinců rychle narůstá a je opravdu třeba situaci řešit. Žákyně šesté třídy nafackuje učitelovi v budově školy, žáci zmlátí ve škole spolužáka tak, že skončí na traumatologii, žáci průmyslovky šikanují vyučující a doženou ji k sebevraždě, učiliště jsou pak docela šílená samostatná kapitola,...to jsou právě ty situace, které se musí urychleně a radikálně řešit.

Ivo řekl(a)...
22. května 2019 v 16:19  

,,,řešit? jak? PRÁVAMA AGRESORŮ?!

Ivo Mádr řekl(a)...
22. května 2019 v 22:32  

Izolací asociálních jedinců (dávno se děje), pobyty v diagnostických zařízeních,... možnosti jisté jsou.
Za asociální chování jsou odpovědni především rodiče. Takové vyloučení mladého asociála z výuky, zrušení dětských přídavků,..