Na školách se učí sovětský výklad moderních dějin, varuje zpráva BIS

pondělí 10. prosince 2018 ·

Bezpečnostní informační služba se pustila do kritiky českého vzdělávání. Nelíbí se jí, že se děti učí moderní dějiny stejně jako jejich prarodiče před padesáti lety. Nebezpečí podle nich spočívá v tom, že jsou lidé náchylní věřit tomu, co se jim ve škole předkládalo jako správné. Informuje iDNES.cz.

Ladislav Šticha (twitter.com)
Ministr školství Robert Plaga se hodlá sejít s ředitelem Bezpečnostní informační služby Michalem Koudelkou a požádat jej o detailní informace, ze kterých BIS ve své zprávě vycházela.

„Moderní dějiny prezentované ve školách jsou de facto sovětskou verzí moderních dějin a proruským panslovanstvím je do jisté míry zasažena i výuka českého jazyka, resp. literatury (národní obrození). Trvající vliv sovětské propagandy a fakt, že Rusové ovládají moderní dějiny (Orwell: Kdo ovládá minulost, ovládá budoucnost. Kdo ovládá současnost, ovládá minulost.), tvoří základ pro současné ruské vlivové operace všeho druhu a tedy i hybridní strategie,“ píší analytici BIS v poznámce pod čarou.

Mluvčí BIS Ladislav Šticha jde v kritice ještě dál. Současné děti se podle něj učí historii podobně jako jejich prarodiče v době, kdy bylo Československo okupováno Sovětským svazem.


Celý text naleznete zde
Zprávu BIS naleznete zde

5 komentářů:

laimes řekl(a)...
10. prosince 2018 v 8:43  

čím se ta biska zabývá? to snad má být kontrarozvědka a ne druhý ústrk,on ten zeman má snad nakonec pravdu,že jsou to čučkaři!

Ivo Mádr řekl(a)...
10. prosince 2018 v 9:48  

Pochopil jsem, že "problémem" je slovanství a národní obrození. Doposud jsem ale nevěděl, že BIS má i "odborníky" na pedagogiku a didaktiku. Evidentně startuje rusofóbie.

laimes řekl(a)...
10. prosince 2018 v 10:38  

v norsku prý vypustí z dějáku "nevhodná" historická období jako např 2. světovou,takže u nás bychom mohli vypustit to národní obrození,ono by se to mohlo dnešním správným pohledem taky interpretovat,že ti obrozenci byli vlastně kulturně-jazykoví teroristi,taky s těma husitama to je jasný,jak se vzpírali euroatlantickým civilizačním hodnotám,no a cyril s metodějem,nepřišli oni z východu,nebyli to první ruští agenti na našem území?

tyrjir řekl(a)...
10. prosince 2018 v 14:00  



Věcná nedostatečnost a ideologická podjatost té výroční zprávy BIS je, myslím, nade vší pochybnost. Pohoršili se nad ní nejen pan prezident Zeman, ale mnoho dalších odborníků (např. generál Šandor), politiků, politologů atd. Není zatím mezi nimi premiér Babiš, jehož vláda hlavně za BIS odpovídá. Vykládám si to tak, že se zřejmě nechce dostat do otevřeného střetu s ministrem vnitra Hamáčkem, který je ve vládě druhou osobou odpovědnou za BIS. Současný ředitel BIS Koudelka byl jmenován za Sobotkovy vlády v roce 2016 poté, co sám rezignoval předchozí ředitel.

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Bezpečnostní_informační_služba
https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/1858901-novym-reditelem-bis-bude-soucasny-sef-kontraspionaze-koudelka

Doufám, že pan ministr školství bude na řediteli BIS jako člen vlády, orgánu nadřízeného BIS, důsledně požadovat vysvětlení, z jakého důvodu si ta veřejná zpráva BIS dovolila vůči učitelům a vůči šķolství v České republice, co si dovolila. A že potom dá panu premiérovi příslušný podnět, aby tu situaci mohl účinně řešit.

J.Týř


tyrjir řekl(a)...
10. prosince 2018 v 14:40  

Jan Hamáček @jhamacek
Jako místopředseda vlády a ministr vnitra jsem s prací BIS spokojen, naše kontrarozvědka patří mezi nejprofesionálnější v Evropě. Kritice prezidenta nerozumím.
10:29 dop. · 7. 12. 2018 · Twitter for iPhone


Tak tohle je náš ministr vnitra a předseda ČSSD.