Regionální simulace zasedání Rady bezpečnosti OSN se poprvé otevírají i žákům základních škol

pátek 16. září 2016 ·

V rámci XXII. ročníku Pražského studentského summitu se na podzim 2016 uskuteční série regionálních simulací jednání Rady bezpečnosti OSN. Tyto jednodenní akce jsou určeny pro žáky 8. a 9. tříd základních škol a žáky odpovídajících ročníků víceletých gymnázií. V každém kraji se simulace zúčastní třicet žáků, kteří si tímto způsobem rozšíří své vědomosti o fungování mezinárodních organizací a o jejich roli v mezinárodním dění.


Všechny regionální simulace budou mít stejný průběh. Během dopolední části bude probíhat teoretické představení problematiky. Účastníci se interaktivní formou seznámí s fungováním mezinárodních organizací jako jsou OSN a NATO a s jejich významem v globálním dění. Bude rovněž rozebrán jeden současný mezinárodní konflikt, který bude účastníkům srozumitelně vysvětlen tak, aby pochopili jeho základní příčiny a porozuměli úloze klíčových aktérů.

Během odpolední části budou účastníci rozděleni do dvou skupin po patnácti a proběhnou dvě paralelní simulovaná jednání Rady bezpečnosti OSN. Předmětem jednání bude právě onen mezinárodní konflikt, který byl představen v dopolední části. Účastníci se vžijí do role zástupců reálných světových zemí a budou se snažit dospět k řešení problému.


Akci pořádá Asociace pro mezinárodní otázky.

Podrobnosti a podmínky registrace naleznete zde

3 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
16. září 2016 v 11:46  

"Bude rovněž rozebrán jeden současný mezinárodní konflikt, který bude účastníkům srozumitelně vysvětlen tak, aby pochopili jeho základní příčiny a porozuměli úloze klíčových aktérů."

srozumitelně vysvětlen - to jako frontálně nějakou nezpochybnitelnou autoritou?
Stačí pochopení základních příčin k (simulaci) rozhodování? Není rozhodování v kolektivu spíše "o tom" (pardon), že každý z účastníků má svoji vlastní úroveň pochopení příčin (teda kromě Palau, Šalamounových ostrovů a ČR, pokud jde o OSN)?

PS: Tipuju, že se bude simulovat UA a záporáky budou rusáci... Dostane ten, kdo zvedne ruku pro, aspoň certifikát kritického myšlení?

Ondřej Šteffl řekl(a)...
17. září 2016 v 0:06  

Pane Janečku, to je čirý hejt. Vám to nějak vadí, že se děti učí rozumět politice?

Jiri Janecek řekl(a)...
17. září 2016 v 8:55  

"Vám to nějak vadí, že se děti učí rozumět politice?"

Ne, mně vadí způsob, jakým se děti učí nerozumět politice.