Učitelská platforma: Mezi pracovníky kritické infrastruktury patří i učitelky MŠ, nabídněte i jim očkování proti covidu

sobota 21. listopadu 2020 ·

Ministr zdravotnictví představil plán dobrovolného očkování pro ohrožené skupiny obyvatelstva a osoby zajišťující klíčovou infrastrukturu státu. V sedmi skupinách, kterým bude nabídnuto se nechat očkovat proti covidu, však chybí zaměstnanci mateřských a speciálních škol, kde nejsou roušky pro děti povinné. Mateřské školy však mají klíčovou úlohu v péči o děti zdravotníků, hasičů či dalších profesí, které jsou nutné pro zajištění chodu státu.  


Mateřské školy jsou od začátku nouzového stavu stále otevřeny a děti nemusí mít roušky. Podobně jsou na tom i speciální školy. Není proto divu, že učitelky a učitelé mateřských i speciálních škol jsou velmi zasaženi koronavirovou epidemií.   

Podle předsedkyně Učitelské platformy Petry Mazancové se v návrhu zákona ministra zdravotnictví nepochopitelně zapomnělo na tyto pracovníky “Při práci s dětmi nelze ohlídat, aby měly neustále roušky. Pokud nejsou do plánu dobrovolného očkování zahrnuti všichni učitelé, mělo by se aspoň myslet na ty v mateřských a speciálních školách. Ti jsou nyní vystavení nadměrnému riziku nákazy,” říká předsedkyně Učitelské platformy Petra Mazancová. 

V současnosti ale jen pětina mateřských škol funguje bez jakéhokoliv omezení. “Mateřské školy jsou především vzdělávací, nikoli hlídací instituce. Ale uvědomujeme si, jak důležitou roli nyní v péči o děti sehráváme. Nepožadujeme uzavření mateřských škol, ale chceme, aby se s námi počítalo a byla nám nabídnuta možnost se očkovat,” sděluje Eva Musilová, ředitelka mateřské školy v Borohrádku.  

Podobná situace je i ve speciálních školách, které se nyní společně otevřely s žáky prvních a druhých ročníků základních škol. “Vzdělávání dětí se speciálními potřebami vyžaduje osobnější přístup a je tedy náročnější, proto je vhodné pracovat s těmito dětmi přímo ve škole. U žáků se sluchovým postižením je například důležité odezírání, jiné děti mají řečové vady a v roušce může být komunikace nesrozumitelná,” doplňuje Tomáš Čada, učitel integrovaného gymnázia, střední odborné, základní a mateřské školy pro sluchově postižené v Praze.   

Petra Mazancová k tomu dodává: “Šíření epidemie je nutné v mateřských i speciálních školách neustále vyhodnocovat na základě dat, aby bylo jasné, zda se učitelé nakazili od dětí či mimo školu. Data by pak měla být zveřejněna v otevřeném formátu, který umožňuje vysvětlit šíření covidu odbornou veřejností. Všem učitelům bychom měli nabídnout i antigenní testy, které umožní zjistit, zda mají v těle protilátky proti koronaviru.”


Další informace k situaci v MŠ naleznete ve zprávě spolku Pedagogická komora

4 komentářů:

BP řekl(a)...
23. listopadu 2020 v 9:55  

Nebude levnější pro stát, když proočkuje všechny učitele všech škol a všech stupňů (včetně ostatních zaměstnanců) a nechá všechna školská zařízení otevřená?

Vždyť se pořád píše o tom, jak neskuteně drahé uzavření škol ve výsledku bude!

Radek Sárközi řekl(a)...
23. listopadu 2020 v 15:17  

"V současnosti ale jen pětina mateřských škol funguje bez jakéhokoliv omezení."

Pro všechny mateřské školy platí stejná krizová opatření. Toto tvrzení nedává smysl...

Eva Adamová řekl(a)...
23. listopadu 2020 v 15:37  

Tím omezením mají samozřejmě na mysli uzavírání tříd, případně celé školky.

Radek Sárközi řekl(a)...
23. listopadu 2020 v 17:39  

Ani v tom případě to není pravdivý údaj. Na konci října byla karanténa vyhlášena v maximálně 25 % mateřských škol (dva nejhorší kraje). Aktuálně je situace naštěstí lepší. Viz tisková zpráva Pedagogické komory...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.