Útočník u Paříže zabil učitele, který žákům ukazoval karikatury proroka Mohameda

sobota 17. října 2020 ·

Na předměstí Paříže se odehrál útok, který policie vyšetřuje jako teroristický. Agentury AFP a Reuters s odkazem na své zdroje uvedly, že útočník na ulici uřízl hlavu středoškolskému učiteli dějepisu, který před časem žákům ukazoval karikatury muslimského proroka Mohameda. Podezřelého policisté na útěku postřelili, zranění na místě podlehl. Informuje Česká televize. 


Emmanuel Macron (wikipedia.org)
„Policisté dorazili na místo činu a objevili tělo muže bez hlavy, vedle byl útočník,“ doplnil zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd. 

Podle několika francouzských médií je obětí útoku 47letý středoškolský učitel dějepisu, který před nedávnem žákům přednášel o svobodě slova a ukazoval jim přitom karikatury proroka Mohameda. Na učitele si následně několik rodičů stěžovalo. 


Francouzský prezident Emmanuel Macron po příjezdu na místo činu prohlásil, že útočník cílil na svobodu vyjadřování. „Dnes byl zavražděn občan, protože byl učitelem a protože vyučoval o svobodě projevu,“ řekl prezident s tím, že se jednalo o islámský terorismus. „Celá země stojí za svými učiteli. Tmářství a násilí, které ho doprovází, nezvítězí. Teroristé nás nerozdělí. To je to, o co usilují, a my musíme držet pospolu,“ dodal. 



Celý text naleznete zde

9 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
17. října 2020 v 21:39  

"Nechť žije svoboda slova".

Mám obavy, že tato naše svoboda pomalu končí. Islamismus je ve Francii, Německu,..... všudypřítomný.

Ivo řekl(a)...
18. října 2020 v 7:19  

Mám obavy, že tato naše svoboda pomalu končí. Islamismus je ve Francii, Německu,..... všudypřítomný.

...a díky české kavárně a různým pseudohumanistům bude bohužel co nejspíš i tady v ČR!

Michal Komárek řekl(a)...
18. října 2020 v 8:09  

Ivo, ty "škatulky" do slušné věcné diskuse nepatří...

Unknown řekl(a)...
18. října 2020 v 17:09  

Nevím, zda můj názor do "škatulky" slušné a věcné diskuse také nepatří.
Na islámský terorismus prozatím naštěstí jen západních zemích je velmi jednoduchý lék a tím je vysídlení arabských extrémistů do jejich arabských domovin, byť by měli francouzské či německé občanství, jako tomu bylo v našem případě při vysídlení sudetských Němců v roce 1945 - 1946.

rváčkazvesela řekl(a)...
18. října 2020 v 17:24  

A definice arabského extrémisty?

Anonymní řekl(a)...
18. října 2020 v 21:10  

"A definice arabského extrémisty?"

Islamismus - zneužití Koránu. V současnosti jde v muslimském světě o narůstající záležitost. Toto lze pozorovat i v současném dění v EU. Na západ od našich hranic si s tím neví rady. Protižidovské útoky ve Francii jsou klasickým přenosem problému Blízkého východu a státu Izrael versus Palestinci. A bude hůř.

Unknown řekl(a)...
18. října 2020 v 23:37  

Definice arabského extrémusmu je téměř shodná s definicí individuálního extrémisty, teroristy nebo teroristické organizace:

Jakákoli jedinec či nevládní organizace, kteří se angažují v předem promyšleném násilí vůči lidem nebo majetku s cílem zastrašit civilní obyvatelstvo, vládu nebo mezinárodní organizace za účelem dosažení politických, náboženských nebo ideologických cílů.

Jakýkoli jedinec či spolek dvou, tří a více lidí organizovaní pod jménem, znakem nebo symbolem, jehož ideologie, prohlášení nebo fyzické akce útočí na jednotlivce kvůli jejich rysům, včetně rasy, náboženské příslušnosti, národnosti, etnické příslušnosti, pohlaví, sexuální orientace nebo vážné nemoci či postižení.

rváčkazvesela řekl(a)...
18. října 2020 v 23:43  

Obávám se, že s islámským extrémismem je tom trochu jinak.

BP řekl(a)...
19. října 2020 v 11:23  

U nás to nemusí být ani teroristé. Stačí pár nevybouřených jedinců (extremistů) na Staromáku a zvrtne se to v masakr. Celá ta revolta jedné části společnosti a její sobectví vůči druhé polovině naší společnosti nepovede k ničemu dobrému. A nejhorší je, že to tady přiživují svými nekompetetními výroky někteří lidé, kteří představují tzv. elitu národa.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.