Vladimír Vokál: Otevření škol už není možné odkládat

pátek 31. července 2020 ·

„S vypětím sil jsme školní rok dotáhli do zdárného konce. Proběhly přijímačky, většina studentů prošla úspěšně maturitní zkouškou. Bylo to náročné, ale poprali jsme se s tím. Nejen my, ale hlavně samotní žáci. Pandemické šílenství jsem souběžně zažil i z obrácené perspektivy: ke zdárnému zakončení školního roku jsme museli doslova silou vůle dotlačit vzdorujícího osmáka,“ píše komentátor a učitel Vladimír Vokál pro MF DNES.



Vladimír Vokál (twitter.com)
Vokál také píše: 

Byl to očistec. Jak ze strany učitele, tak v rodině. A přestože jsme dělali i nemožné, dobře vím, že ten více než čtvrtrok zůstane v genezi celé jedné generace zakořeněn nejen jako parádní tříměsíční flákárna, ale jako vědomostní rána, která se bude těžko hojit. Učitel nejlépe vysvětlí látku osobně. Může poradit, nabídne pomocné postupy, názorné příklady. Nic nemůže nahradit kontakt z očí do očí. A rodina bez příslušného pedagogického vzdělání nikdy nenahradí zkušenosti kvalitních kantorů.

Nedokážu si představit situaci, že by se české školy v září neotevřely. Byla by to tragická chyba. A to rozhodně nepatřím mezi popírače pandemie…

I přesto si myslím, že otevření škol musí být pro český stát prioritou. Žáci a studenti potřebují svou rutinu, řád, relevantně zprostředkované vědomosti. Rodiče už se musejí soustředit na vlastní práci – a že je mezi nimi i řada učitelů.


Celý text naleznete v MF DNES

9 komentářů:

MG řekl(a)...
31. července 2020 v 17:27  

Vědomostní rána? Jak kde. Jsou školy, které si uměly poradit...

Unknown řekl(a)...
31. července 2020 v 18:03  

pane Marčo, není to o školách, ale o dětech. Každá škola bude mít žáky, kteří toho moc neudělali, a těžko se jim bude naskakovat do rychlíku. Pracuji s dětmi, obrací se na mě s tím, že mají strach, co je čeká, že se moc neučili, bojí se toho frmolu a srovnání s ostatními, kterým se dařilo lépe zapojit do on-line výuky. To, že měli školy účast na on-line výuce přes 90 procent neznačí, že všichni, kdo byli ve výuce, se naučili potřebné.

Tomáš Barták řekl(a)...
31. července 2020 v 18:14  

Jak na tom žáci jsou, se uvidí možná v září, možná před Vánocemi, ale určitě to nebude hitparáda. Podle mě se rozdíly mezi žáky zvětšily a prohloubily. Rád bych se mýlil.

Vera řekl(a)...
31. července 2020 v 18:35  

Unknown
Jestli děti mají strach z toho, co je čeká v září, protože měsíce proflákaly, pak by měly využít prázdnin k dohnání. Je to jednoduché.

Petr Portwyn řekl(a)...
31. července 2020 v 19:49  

Pan Barták
Souhlas. Kdo je zvídavý, učil se o koronapauze s ostatními i po svém, a umí. Kdo je flákač, vykašlal se na to úplně, a neumí ani to, co by uměl ze školy.

Mimochodem hezky se tím ukázala falešnost tvrzení, jak by se ve škole neúspěšní žáci skvěle připravili, kdyby si mohli svobodně organizovat čas. A nesmyslnost výmluv typu "za špatnou práci našeho dítěte může učitel, málo ho motivuje".

Tajný Učitel řekl(a)...
1. srpna 2020 v 6:57  

P. Portwyn, jsou veliké rozdíly u jednotlivých učitelů, mezi počty žáků kteří se na jejich online výuku přihlašovali a pracovali.

Petr Portwyn řekl(a)...
1. srpna 2020 v 9:06  

Pan Tajný
Já netvrdím, že VŠICHNI učitelé učí dobře :o)
Pouze tvrdím, že názor "práce žáka záleží POUZE na práci učitele" je pitomost.

Výuka je vzájemná interakce učitele, jednotlivce a kolektivu. Vytáhnout z toho jen jednu složku je buď demagogie, nebo neznalost (a hloupost).
Pokud učitel neumí učit, žák se pořád může naučit odjinud - právě teď měl skvělou šanci. Pokud žák na to kašle, tak prostě učitel "nemá kam", i když učí dobře.

Unknown řekl(a)...
1. srpna 2020 v 14:51  

Vero, děti se neflákaly, měly co dělat, aby tu situaci ohledně korony ustály. Mnohdy byly zmatené a znechucené, pak se těžko učí. Vy jste měla doma možná pohodu a vše fungovalo, ale v iných rodinách to bylo jinak, neustálý stres, v tom se moc dobře učit nedá.

Ondřej Šteffl řekl(a)...
1. srpna 2020 v 16:40  

Napočítal jsem 7 nepřiměřených generalizací (bez posledního odstavce).

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.